Χρυσωρυχεία: Τελευταίος και… καταϊδρωμένος συνεδρίασε ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, ενώ αυτόν αφορά η απόφαση του ΣτΕ

Χρυσωρυχεία: Τελευταίος και… καταϊδρωμένος συνεδρίασε ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, ενώ αυτόν αφορά η απόφαση του ΣτΕ

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και με τις αντιδράσεις να εντείνονται από πολλές πλευρές, βρίσκονται οι νομοί Ροδόπης και Έβρου για το θέμα των χρυσωρυχείων, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, μετά την “καθαρογραφή” της απόφασης αυτής με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση της εταιρίας “Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ.” και ακύρωσε την απορριπτική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Αφορά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας των χρυσωρυχείων, για την υλοποίηση του έργου της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του δήμου Μαρώνειας-Σαπών. Πολύ κοντά στον Έβρο δηλαδή.

Το ΣτΕ αποφάσισε την αδειοδότηση 16 γεωτρήσεων για έρευνα Χρυσού στην περιοχή των Σαπών. Ενώ λοιπό η εξαιρετικά αρνητική απόφαση για την ευρύτερη περιοχή μας έγινε γνωστή πριν από μια εβδομάδα, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, που τον αφορά ΑΜΕΣΑ η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, συνεδρίασε και πήρε θέση ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΙ… ΚΑΤΑϊΔΡΩΜΕΝΟΣ. Ενώ θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί και ενημερωθεί πρώτος και να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του, ώστε να καταδικάσει ομόφωνα αυτή την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, που επαναφέρει τους χρυσοθήρες στο προσκήνιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μόλις χθες Τρίτη 28 Ιουνίου και σε μια κανονική συνεδρίαση με άλλα 9 θέματα.

Αντίθετα, προηγήθηκαν άλλοι δύο δήμοι, το Περιφεριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ΠΕΔ ΑΘΜ. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτος ο δήμος της Κομοτηνής που στις 22 Ιουνίου συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ και εξέδωσε ψήφισμα κάθετης αντίθεσης στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή του δήμου Μαρώνειας-Σαπών.
  • Τον ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 23 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης που επίσης σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα εναντίον της εξόρυξης χρυσού στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και οποιαδήποτε άλλη της Ροδόπης και του Έβρου.
  • Η  ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεδρίασε το Σάββατο 26 Ιουνίου στην Ορεστιάδα και πήρε κάθετα αντίθετη θέση στις μεθοδεύσεις των χρυσοθήρων.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Ιουνίου επίσης πήρε ξεκάθαρα αντίθετη θέση στην εξόρυξη χρυσού και μάλιστα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επεσήμανε: “Η θέση μας δεν αλλάζει, είμαι σύμφωνος όχι μόνο να συζητηθεί το θέμα αλλά και να επικαιροποιήσουμε και το ψήφισμα κατά του χρυσού των προηγούμενων ετών”.

Όπως βλέπετε, τελευταίο, αντί να είναι πρώτο και σε κανονική συνεδρίαση αντί να κάνει αμέσως μια έκτακτη, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας-Σαπών και εξέδωσε ψήφισμα για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Μάλιστα όλες αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος άφησε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα και δεν τον ακούσαμε να βγει και να δώσει κάποια συνέντευξη ή να κάνει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ γι’ αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Να εκδώσει έστω ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, μέχρι να συνεδριάσει το δημοτικό του συμβούλιο. Απ’ ότι ξέρουμε, γραφείο Τύπου διαθέτει και μάλιστα προσέλαβε σε αυτό… τηλεοπτική δημοσιογράφο από την Αλεξανδρούπολη.

Αν εξαιρέσουμε την παρουσία του στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ το Σάββατο στην Ορεστιάδα, όπου και εισηγήθηκε το θέμα στους συναδέρφους του δημάρχους, όλες αυτές τις ημέρες είναι “ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ” κυριολεκτικά από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε να δίνει καθημερινά συνεντεύξεις και να διαμαρτύρεται. Να μην αφήσει ραδιόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό ή ιστοσελίδα που να μην δίνει συνέντευξη. Για άλλα πολύ πιο επουσιώδη ζητήματα το κάνει. Τώρα γιατί δεν πήρε… σβάρνα τα ΜΜΕ και να… σηκώσει πολύ ψηλά το θέματα των καταστροφικών χρυσορυχείων; Ούτε οι εξ Αλεξανδρουπόλεως… συνταξιούχοι πλέον σύμβουλοι του επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να είναι ο μπροστάρης στις αντιδράσεις και όχι ο τελευταίος, αν και οι ίδιοι αρθρογραφούν για το θέμα;

Σας παραθέτουμε το χθεσινό ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών κατά των χρυσωρυχείων

Ύστερα από την υπ΄αριθμ. 1524/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση της εταιρίας “Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ.” για ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας για την υλοποίηση του έργου της εξόρυξης χρυσού, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών ενεργοποιήθηκε άμεσα και σε συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 εξέδωσε το κάτωθι νέο ομόφωνο ψήφισμα κατά της λειτουργίας των χρυσωρυχείων στη Θράκη:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε δράσεις ματαίωσης της αδειοδότησης  λειτουργίας χρυσωρυχείων.  Ειδικότερα:

  1. Επικαιροποιεί και εμμένει στο περιεχόμενο των ψηφισμάτων των 86/2019 και 20/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας- Σαπών  και του ψηφίσματος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά του χρυσού.
  2. Διατρανώνει για μία ακόμα φορά την κάθετη άρνηση του στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη.
  3. Καλεί τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς και τους πολίτες της Θράκης να ενεργοποιηθούν ξανά, συλλογικά και ενωτικά για την αποτροπή της διαδικασίας αδειοδότησης.
  4. Να συμμετάσχει ενεργητικά και αποφασιστικά σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις εναντίον των χρυσωρυχείων”.

Το ανωτέρω ψήφισμα θα αποσταλεί:

Στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους Βουλευτές Ροδόπης, τον Δρ. Ιωάννη Σάββα Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ και τους Δημάρχους της Θράκης.

Συγχρόνως δόθηκε εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαπών κ.Ντίνο Χαριτόπουλο, για τη συμμετοχή του σε δράσεις, εκδηλώσεις και συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του θέματος.