Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Β.Δελησταμάτης και αντιπροσωπεία

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Β.Δελησταμάτης και αντιπροσωπεία

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα μεταβεί στην Αθήνα, για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Βασίλης Δελησταμάτης, μαζί με την  διαπαραταξιακή επιτροπή που όρισε το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και με συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας.

Σκοπός τους είναι να θέσουν προς συζήτηση τα προβλήματα και τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής. Η αναγκαιότητα άμεσης συνάντησης με την ηγεσία του ΥΠ. Α. Α. Τ. επισημάνθηκε στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ, που έγινε την περασμένη Παρασκευή (24/06), μετά από αίτημα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, κρίθηκε πως η σύσκεψη στο Υπουργείο θα πρέπει να γίνει έως τις 10 Ιουλίου, πριν κλείσει η περίοδος υποβολής των παρατηρήσεων που σε εθνικό επίπεδο θα γίνουν από την Ελλάδα επί της νέας ΚΑΠ (2021-2027).

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ, Βασίλης Δελησταμάτης δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα με τα οποία θα προσέλθει στη συνάντηση η επιτροπή, «είναι δίκαια και πρέπει να δοθούν λύσεις». Όσον αφορά τα συμπεράσματα της ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Δελησταμάτης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η μόνη από τις Περιφέρειες της χώρας που έχει κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν πριν από 9 περίπου μήνες όλες οι Περιφέρειες με το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τα συγκεκριμένα σχέδια.

«Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν, πολύ δίκαια, προβλήματα για τους βοσκότοπους και τις επιδοτήσεις, το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου. Τα περισσότερα ζητήματα αγγίζουν την κυβέρνηση που θα πρέπει να δώσει λύσεις, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, που έχει υποχρέωση να διεκπεραιώσει τα διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκότοπους, το κάνει ήδη», σχολίασε ο κ. Δελησταμάτης. Ο ίδιος εξήγησε πως ο τεχνικός σύμβουλος που προσελήφθη από την ΠΑΜΘ για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, θα έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του μεγάλου αυτού έργου, πιθανότατα και μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Αυτό σημαίνει ότι θα ξέρουμε πόσους βοσκότοπους έχουμε και ποιο είναι το ζωικό μας κεφάλαιο, και θα μπορούμε να διορθώσουμε τη στρεβλή κατάσταση που έχουμε από το 2015, να εμφανίζεται η Περιφέρειά μας αδικημένη σε ό,τι αφορά την πυκνότητα βόσκησης που της αναγνωρίζεται, με αρνητικές επιπτώσεις στις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι μας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δελησταμάτης. Επεσήμανε ακόμα ότι «η κατανομή των βοσκότοπων θα λυθεί στην Ελλάδα όταν γίνουν και εφαρμοστούν αυτά τα Διαχειριστικά Σχέδια, αποκαθιστώντας τις αδικίες που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*