Αλεξανδρούπολη: Νέο ενοικιαστή έβγαλε η προχθεσινή δημοπρασία για το δημοτικό καφέ “ΑΡΓΩ”

Αλεξανδρούπολη: Νέο ενοικιαστή έβγαλε η προχθεσινή δημοπρασία για το δημοτικό καφέ “ΑΡΓΩ”

-Μηνιαίο ενοίκιο 2.300 ευρώ, μόλις 300 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, για τον επιχειρηματία που πλειοδότησε

-Υποβλήθηκαν 9 προσφορές, αλλά τελικά συμμετείχαν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό μόνο 2, αν και στην αίθουσα βρισκόταν και άλλοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Νέο ενοικιαστή απέκτησε πλέον μετά την προχθεσινή δημοπρασία από την ΤΙΕΔΑ Α.Ε, το δημοτικό καφέ “ΑΡΓΩ” που βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης, στο καλύτερο κατά πολλούς σημείο της.

Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, υποβλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγγυητική επιστολή από 9  ντόπιους αλλά και εκτός Αλεξανδρούπολης επιχειρηματίες. Η ΤΙΕΔΑ (Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης) είχε ορίσει ως τιμή εκκίνησης τα 2.000 ευρώ το μήνα, πλέον χαρτοσήμου 3,6%. Η διάρκεια εκμίσθωσης τα 9 χρόνια με δυνατότητα 3ετούς παράτασης, συνολικά δηλαδή 12 χρόνια.
Ο ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και μπροστά στην Επιτροπή που τον διενήργησε και την αποτελούσαν ο Πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Αναστάσιος Σεραφειμίδης (κάποιοι παρόντες υποστηρίζουν ότι χειρίστηκε την δημοπρασία με πολύ… μαεστρία, θυμίζοντας τον πατέρα του όταν πριν πολλά χρόνια ήταν Αντιδήμαρχος του πρώην δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή), το μέλος του Δ.Σ Κίμης Κέτσερης και μια υπάλληλος, εμφανίστηκαν τελικά μόνο… 2 από τους 9 αρχικά ενδιαφερόμενους. Ο ένας που ήταν από την Θεσσαλονίκη, εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο της Αλεξανδρούπολης και προσέφερε 2.100 ευρώ τον μήνα και ο δεύτερος, ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Σιδερίδης που διαθέτει και την πιτσαρία απέναντι από την “ΑΡΓΩ”,  ο οποίος προσέφερε 2.300 ευρώ και κατακυρώθηκε υπέρ του ο πλειοδοτικός διαγωνισμός. Επιτυχία του σίγουρα, αφού απέκτησε ένα εμφατικό μαγαζί της πόλης με σχετικά χαμηλό μηνιαίο τίμημα.
Ενοίκιο 900 ευρώ λιγότερα από τα 3.200 ευρώ
που προβλέπονταν τα 12 προηγούμενα χρόνια!!!
Μέσα στην αίθουσα μαθαίνουμε ότι ήταν και κάποιοι από τους υπόλοιπους 7 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και μεταξύ τους είναι καταστηματάρχες ήδη πολύ γνωστών μαγαζιών, αλλά κατά την διάρκεια της δημοπρασίας και την τελευταία στιγμή κάτι έγινε και.. πήραν την απόφαση να μην συμμετέχουν και να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο δημοτικό καφέ. Έτσι, για ένα κατάστημα πραγματικά “φιλέτο”, στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και για 12 χρόνια, ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα εισπράττει μηνιαίο ενοίκιο 2.300 ευρώ. Δηλαδή 900 ευρώ λιγότερα από τα 3.200 ευρώ που προβλέπονταν στη σύμβαση να πληρώνει μέχρι τώρα τα 12 προηγούμενα χρόνια, ο επιχειρηματίας που το είχε αποκτήσει βάση του προηγούμενου διαγωνισμού που είχε πραγματοποιηθεί πριν από 12 χρόνια, το 2010 και μέσα σε εποχές κρίσης και Μνημονίων.
Τζάμπα περίμεναν, όπως αποδείχθηκε, ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και οι συνεργάτες του στην δημοτική αρχή, να προκύψουν μεγαλύτερο μηνιαίο τίμημα και πολύ περισσότερα έσοδα για τον δήμο. Παρά τον… μαεστρικό-επαναλαμβάνουμε-χειρισμό του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού από τον Πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ κ.Σεραφειμίδη, τα χρήματα δεν ήταν αυτά που προσδοκούσε η δημοτική αρχή. Ούτε καν όσα ίσχυες έως τώρα. Υπάρχει βέβαια το γεγονός ότι προβλέπεται να καταβληθούν ως εγγύηση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό τα ενοίκια ενός χρόνου και επίσης προκαταβολικά τα ενοίκια άλλων 2 χρόνων για να οριστικοποιηθεί η κατακύρωση υπέρ του αναδόχου. Δηλαδή ένα συνολικό ποσό άνω των 90.000 ευρώ, αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παραχώρηση αυτού του σπουδαίου “φιλέτου” για 12 χρόνια.
Αποδείχθηκε λοιπόν ότι τζάμπα ακούγεται και γράφεται πως στην Αλεξανδρούπολη τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν κατακόρυφα. Κι επίσης, όσοι ασχολούνται με την εστίαση, μάλλον κακώς υποστηρίζουν ότι σε πολύ μικρότερα μαγαζιά, αλλά και σε περιοχές που δεν έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα του δημοτικού καφέ “ΑΡΓΩ”, τα μηνιαία ενοίκια είναι πολλαπλάσια των 2.300 ευρώ που ήταν η τελική προσφορά η οποία κατακυρώθηκε από την ΤΙΕΔΑ του δήμου Αλεξανδρούπολης. Γιατί προχθεσινή δημοπρασία άλλα απέδειξε.
Συνέβη ουσιαστικά ότι και πριν λίγο καιρό με το Βeach bar ΑΜΟ ΑΜΟ στην Αγία Παρασκευή Μάκρης, που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Κι εκεί είχαν… καλλιεργηθεί επίσης προσδοκίες για υψηλό τίμημα και αρκετά έσοδα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά τελικά παρά το αρχικό ενδιαφέρον αρκετών επιχειρηματιών, τελικά μπροστά στην αρμόδια Επιτροπή αυτοί… δεν εμφανίστηκαν ποτέ και το τίμημα ήταν πολύ χαμηλό.