Πρόσφυγες και λαθρομετανάστες πάνε… χωράφι και απ’ το ΚΥΤ Φυλακίου – Ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση

Πρόσφυγες και λαθρομετανάστες πάνε… χωράφι και απ’ το ΚΥΤ Φυλακίου – Ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση

-Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία Γεωργαντά για όσους ακόμα δεν έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις ασύλου, ώστε να μπορούν να δουλεύουν ως εργάτες γης

-Αυτό σημαίνει ότι και από το ΚΥΤ Φυλακίου θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βρίσκουν εργάτες για τα χωράφια τους

Πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς παραμονής τους, δεν έχουν δηλαδή εγκριθεί οι αιτήσεις ασύλου, θα μπορούν να εργαστούν ως εργάτες γης.

Αυτό προ βλέπει ρύθμιση που προώθησε στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και οποία ήδη ψηφίστηκε αυτές τις ημέρες. Φυσικά αφορά και το ΚΥΤ Φυλακίου, απ’ όπου θα μπορούν όσοι Εβρίτες δεν βρίσκουν εργάτες για τα χωράφια τους, αφού είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει για διάφορες συγκομιδές και όχι μόνο, να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Άλλωστε για τις συγκεκριμένες εργασίες υπάρχει η γνωστή άρνηση των Ελλήνων να τις κάνουν γιατί τις θεωρούν δύσκολες, με λίγα χρήματα ή προτιμούν τις… συντάξεις γονιών και παππούδων, ενώ και οι γείτονες Βούλγαροι που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν, όλο και μειώνονται.

Ψηφίσθηκε λοιπόν από τη Βουλή η ρύθμιση για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».


Με την εν λόγω ρύθμιση:

  • Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους.
  • Εντάσσονται στην κατά παρέκκλιση διαδικασία του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021, για την οποία λειτουργεί ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Αφορά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.
  • Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στόχος της διάταξης είναι:
Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.
Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροτοκαλλιεργειών.
Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, αντιμετωπίζεται και  το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εργασίας για πέντε χρόνια και μάλιστα με πολύ απλουστευμένη διαδικασία. Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι μέσω αυτής θα βοηθηθούν οι παραγωγοί μας στη συγκομιδή των προϊόντων τους και κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών διασυνδέσεων των δημοσίων υπηρεσιών με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Μετανάστευσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης θα κοινοποιούν, δια ηλεκτρονικής οδού, σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των αιτούντων εργοδοτών και των πολιτών τρίτων χωρών.
Η κοινοποίηση αυτή πραγματοποιείται, ώστε να είναι δυνατή:
α) η έκδοση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από ΑΑΔΕ και η γνωοτοποίησή του στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ,
β) η αυτόματη έκδοση του ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ,
γ) η εκπλήρωση από τους εργοδότες των εκ του νόμου υποχρεώσεών τους και
δ) η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων από τις αρμόδιες κατά περίπτωση δημόσιες αρχές.

Διαβάστε την τροπολογία (ΕΔΩ)

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*