Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης υποσχέθηκε να έρθει Αλεξανδρούπολη, ο Μπάιντεν… δίνει F-16 στην Τουρκία

Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης υποσχέθηκε να έρθει Αλεξανδρούπολη, ο Μπάιντεν… δίνει F-16 στην Τουρκία

Να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη υποσχέθηκε χθες βράδυ στον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, την στιγμή που ο Πρόεδρος του Τζον Μπάιντεν υποσχέθηκε να δώσει F-16 στην Τουρκία.

Την στιγμή που ο προκάτοχος του Τζέφρυ Πάιατ ερχόταν πολύ συχνά στην περιοχή μας (το έκανε 8 φορές κατά την θητεία του στην Ελλάδα), ο ομογενής Τζορτζ Τσούνης πήγε ήδη στους δυο μήνες της παρουσίας του στην χώρα μας σε αρκετές περιοχές, αλλά ακόμα δεν επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συνέχεια. Από εδώ άλλωστε προωθούν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού προς τις βαλκανικές και βαλτικές χώρες.
Κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής καθιερωμένης δεξίωσης στον κήπο της Αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας στην Αθήνα, όπου γιορτάστηκε για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η επέτειος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, παραβρέθηκε ως προσκεκλημένος ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Φωτογραφήθηκε με τον κ.Τσούνη και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την πόλη του Έβρου, κάτι που αποδέχθηκε. Όπως έγραψε μάλιστα ο κ.Ζαμπούκης:
“Με τον νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνη που είχα τη χαρά και την τιμή να συναντήσω στην Πρεσβεία με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ανεξαρτησίας».
Στην πρόσκλησή μου να επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη, ανταποκρίθηκε θετικά δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να γνωρίσει από κοντά την πόλη που αλλάζει και εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας”.
Οι Αμερικανοί πάντως υποσχέθηκαν να δώσουν F-16 στους Τούρκους
Την ίδια στιγμή πάντως που η Ελλάδα αλλά και φυσικά η Αλεξανδρούπολη έχουν δώσει… γη και ύδωρ στους Αμερικανούς και τους διευκολύνουν στην μεταφορά του στρατιωτικού υλικού των ενόπλων δυνάμεων τους για το ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, παραχωρώντας πολλές διευκολύνσεις και σε τοπικό επίπεδο, η ΗΠΑ μέσω του Προέδρου τους Τζον Μπάιντεν υπόσχονται στους εριστικούς και επιθετικούς γείτονες μας Τούρκους να τους ενισχύσουν με τα F-16. Αυτό άλλωστε υποσχέθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού δήλωσε:
«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16 αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι’ αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο κ.Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.
Άμα έχεις τέτοιους φίλους και συμμάχους, τι τους θέλεις τους εχθρούς…