Το νησί της Σαμοθράκης επισκέπτεται σήμερα ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο μεγαλύτερος αυτοδημιούργητος Έλληνας εφοπλιστής, που ξεκίνησε από τα Καρδάμυλα της Χίου και σήμερα διαθέτει με τις ναυτιλιακές εταιρείες του πάνω από 100 βαπόρια.
Βρέθηκε με το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», το οποίο διατέθηκε για την έκθεση «EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση», η οποία έχει περιληφθεί στο πολύπλευρο επετειακό πρόγραμμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Για αυτόν τον σκοπό, θα περιαγάγει σε περίπου 20 λιμάνια της νησιωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα εκτός της Χίου (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο ‘Αγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος, η Αίγινα και κατάληξη θα είναι ο Πειραιάς.
Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κ.ά.) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).




