“Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού η 6η Απριλίου”: Καθιερώθηκε απ’ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

“Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού η 6η Απριλίου”: Καθιερώθηκε απ’ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

-Ένα αίτημα δεκαετιών των απανταχού Θρακών, υλοποιήθηκε σήμερα με το άρθρο  51 του νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών

Ιστορική ημέρα και στιγμή είναι η σημερινή για την Θράκη, τους απανταχού Θρακιώτες και όλους τους Έλληνες, αφού ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών ήρθε να το ικανοποιήσει η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αυτή την στιγμή και μετά τις 6 το απόγευμα θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και το άρθρο 51, την διάταξη που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και αναγνωρίζει τους διωγμούς και τους αγώνες του Ελληνισμού της Θράκης. Έτσι καθορίζει την “6η Απριλίου ως Ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού”. Ειδικότερα στο άρθρο 51 του Νομοσχεδίου αναφέρεται:

Άρθρο 51

Καθιέρωση Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού
1. Ορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση:

Με τους ν. 2193/1994 (Α’ 32) και 2645/1998 (Α’ 234) έχουν αναγνωριστεί αντιστοίχως η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923. Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος”

Εκπρόσωποι Θρακικών Σωματείων στην Βουλή

Στην Βουλή βρέθηκαν για την σημερινή ιστορική ημέρα και στιγμή εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων Θρακών τόσο από τον Έβρο και όλη την Θράκη, όσο και από την Αθήνα. Μάλιστα παρακολουθούν από τα θεωρεία της Βουλής την συζήτηση για την θεσμοθέτηση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Φυσικά τοποθετήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα και οι βουλευτές του Έβρου, αλλά και όλης της Θράκης για την απόφαση να αναγνωριστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ χάρη στην σημερινή Κυβέρνηση, η Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Μια ενδεικτική από αυτές ήταν και του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Κυβέρνηση: Στην τελική ευθεία η αναγνώριση “Εθνικής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*