Θάνατος Πυροσβέστη: Φυλάκιση 2 ετών (με αναστολή) στον Υποδιοικητή Π.Υ.Αλεξανδρούπολης χθες απ’ το Δικαστήριο

Θάνατος Πυροσβέστη: Φυλάκιση 2 ετών (με αναστολή) στον Υποδιοικητή Π.Υ.Αλεξανδρούπολης χθες απ’ το Δικαστήριο

Ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, επέβαλλε χθες Παρασκευή 8 Ιουλίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, στον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, για τον θάνατο του Πυροσβέστη Γιάννη Ζαφειρόπουλου την 1η Φεβρουαρίου 2021 στις πλημμύρες του Απαλού.

Μοναδικός κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ήταν το συγκεκριμένο ανώτερο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης που ήταν παρών στο συμβάν και πλέον έχει μετατεθεί στην Κομοτηνή. Το δικαστήριο στην διήμερη ακροαματική διαδικασία, έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του επέβαλλε την εφέσιμη ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Ο άτυχος Αρχιπυροσβέστης Γιάννης Ζαφειρόπουλος, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, έμενε στην Αλεξανδρούπολη και η καταγωγή του ήταν από το Πραγγί Διδυμότειχου. Ήταν οδηγός σε πυροσβεστικό όχημα, το οποίο εγκλωβίστηκε στα νερά της βροχής στην περιοχή του Απαλού. Έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, όταν πηγαίνοντας να απεγκλωβίσει παιδιά και δασκάλους στο Δημοτικό Σχολείο Απαλού. Ο 46χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και εντοπίστηκε νεκρός κοντά στα ρέματα του αεροδρομίου. Μοναδικός κατηγορούμενος που κρίθηκε ένοχος για το τραγικό δυστύχημα ήταν ο Υποδιοικητής τότε της Π.Υ.Αλεξανδρούπολης.

Η επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για το τραγικό συμβάν είχε αναφέρει:

«Σήμερα, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας. O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε  με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Είχε ακολουθήσει έντονη αντιπαράθεση και ανταλλαγή ανακοινώσεων κα αιχμών μεταξύ της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη και του Αντιπεριφερειάρχη… Αλεξανδρούπολης (γιατί Έβρου δεν είναι μια και ασχολείται κυρίως με την περιοχή της πρωτεύουσας του νομού) Δημήτρη Πέτροβιτς, για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Πάντως από τότε μέχρι και σήμερα, προειδοποιητική σήμανση από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, δεν έχει μπει όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι του Απαλού.