Πρωταγωνιστής το χορευτικό συγκρότημα του Θρακικού Συλλόγου Στουτγάρδης στο ελληνικό σχολείο Vaihingen (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωταγωνιστής το χορευτικό συγκρότημα του Θρακικού Συλλόγου Στουτγάρδης στο ελληνικό σχολείο Vaihingen (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χορευτικό συγκρότημα του Θρακικού Πολιτιστικού Συλλόγου Στουτγάρδης, ήταν πρωταγωνιστής στην σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό σχολείο του S-Vaihingen της γερμανικής πόλης, τώρα που αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι συμπατριώτες μας έρχονται στην πατρίδα.

Το τελευταίο τριήμερο, από την Παρασκευή έως και σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου, διοργανώθηκε και πάλι φέτος μετά από την διακοπή λόγω του κορονοϊού, το Ελληνικό καλοκαιρινό φεστιβάλ στο Vaihingen της Στουγκάρδης, μια περιοχή που μένει χιλιάδες Έλληνες. Ανάμεσα τους και πολλοί Εβρίτες και Θρακιώτες γενικότερα. Οι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στην Στουτγκάρδη διασκέδασαν με ζωντανή μουσική, χορευτικά από διάφορες περιοχές της πατρίδας, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σουβλάκια στα κάρβουνα, μπουγάτσες και άλλες ελληνικές γεύσεις. Μάλιστα οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν και χιλιάδες Γερμανούς που τις παρακολουθούν, αλλά γενικότερα κατοίκους της πόλης και της περιοχής.
Το ελληνικό σχολείο του S-Vaihingen στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, κάλεσε και το χορευτικό του Θρακικού Πολιτιστικού Συλλόγου Στουτγάρδης, το οποίο καταχειροκροτήθηκε χορεύοντας ζωναράδικους και άλλους θρακιώτικους, παραδοσιακούς χορούς.
ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιάζοντας την συμμετοχή τους οι υπεύθυνοι του συλλόγου αναφέρουν:
Ευχαριστούμε πολύ το ελληνικό σχολείο του S-Vaihingen και όλους όσους συνέλαβαν σε αυτήν την εκδήλωση, για την πρόσκληση του συλλόγου μας. Η τιμή ήταν δίκη μας να συμμετέχουμε με μια από τις χορευτικές μας ομάδες, έχοντας ένα όμορφο κυριακάτικο μεσημέρι!
Σας περιμένουμε όλους δυνατά για το νέο έτος, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του συλλόγου μας, με ζωντανή μουσική, με πολύ φαγητό, κέφι και χορό”.
Το «Ελληνικό Σχολείο Vaihingen» είναι σήμερα ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος, λειτούργησε όμως πρώτη φορά το έτος 1969 ως επίσημο ελληνικό σχολείο, χρηματοδοτούμενο και διοικούμενο από το Ελληνικό κράτος. Με την άφιξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στη δίνη της οποίας έπαψαν να χρηματοδοτούνται και να λειτουργούν πολλά ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, το σχολείο μας οργανώνεται και χρηματοδοτείται πλέον αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία των γονέων και φίλων του και εδώ και χρόνια υπάρχει μόνο χάρη στην οικονομική ενίσχυση και καθημερινή προσπάθεια των μελών του.

Κύριος στόχος του σχολείου είναι να μάθουν τα Ελληνόπουλα της περιοχής την ελληνική γλώσσα και γραφή, ώστε να μην χάσουν την επαφή τους με την πατρίδα μας και να γνωρίσουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας καταγωγής τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν, κάνουν μία εισαγωγή στη θρησκεία και την ιστορία μας και ασχολούνται με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, τα οποία παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος.

Στη διδασκαλία λαμβάνουν μέρος παιδιά από την νηπιακή ηλικία έως και την έκτη δημοτικού. Από το σχολικό έτος 2019/2020 επεκτάθηκε η διδασκαλία και για παιδιά της πρώτης Γυμνασίου. Επίσης δημιουργήθηκε και μία τάξη για παιδιά μεικτών οικογενειών (ελληνογερμανικών), τα οποία έχουν μόνο ελάχιστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.