Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησε, χθες Τρίτη στις 10:31, υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Αυτό έγινε στα 25.000 πόδια, όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Η υπερπτήση γίνεται εν μέσω των “ανησυχιών” του τουρκικού Τύπου, στη σκιά και του αμερικανικού “μπλόκο” στα F16, ότι η η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας θα της δώσει  «Σε λίγα χρόνια την υπεροχή στους αιθέρες».

Η Cumhuriyet επισημαίνει ότι «η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα» καθώς «οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα σχολιάζει ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400, αλλά δεν κατάφερε να τους χρησιμοποιήσει, ενώ δεν καταφέρνει – όπως φαίνεται μέχρι στιγμής – να πάρει και τα F-35.«Έτσι όπως πάει η κατάσταση, η Τουρκία σε λίγα χρόνια παίρνει το ρίσκο να χάσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται η εφημερίδα Aksam, η οποία υποστηρίζει ότι «ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας».

Παράλληλα σημειώνει πως αυτοί οι δυο παράγοντες «βάζουν εμπόδια και όρους για τα F-16», αναφερόμενη στους όρους που τίθενται στο ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αναφορά στο θέμα των ελληνικών εξοπλισμών γίνεται και στην εφημερίδα Milliyet.

Πηγή: pagenews.gr