Δαδιά: Πολύ δύσκολη η κατάσταση, 15 εναέρια μέσα κάνουν ύστατες προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Δαδιά: Πολύ δύσκολη η κατάσταση, 15 εναέρια μέσα κάνουν ύστατες προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπήκαμε στην δεύτερη ημέρα της τεράστιας «μάχης» που δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, για να προστατέψουν την “καρδιά” του από την πύρινη λαίλαπα.

Η προσπάθεια περίπου 300 εκατοντάδων πυροσβεστών, πάνω από 15 εναέριων μέσων πυρόσβεσης,  αφού επιχειρούν δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά και πραγματοποιούν συνεχόμενες ρίψεις, τις τελευταίες για σήμερα, δεν έχει γίνει κατορθωτό να περιορίσουν τις πύρινες φλόγες. Γιατί η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του δυσπρόσιτου της, ενώ λίγο πριν τις 17.00 σημειώθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε σημείο που η φωτιά είχε σβήσει.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η φωτιά, φούντωσε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας  των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που αδυνατούν να προσεγγίσουν τα μέτωπα λόγω του δύσβατου εδάφους και της πυκνής βλάστησης.

“Το δάσος είναι παρθένο, πυκνό με πολύ μεγάλα πεύκα και πυκνή βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτική την προσπάθεια των πυροσβεστών να φτάσουν στη φωτιά” εξήγησε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. Ανέφερε επίσης ότι οι δυσκολίες εντείνονται και από τον άνεμο που πνέει στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να μην είναι ισχυρός ωστόσο ευνοεί τις αναζωπυρώσεις και πολλές φορές αλλάζει κατευθύνσεις.

Αντιπυρικές ζώνες, μην μπει η φωτιά στον στενό Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου

Στο μεταξύ, δυνάμεις του Στρατού, μαζί με τα μηχανήματα του δήμου Σουφλίου και της Περιφέρειας ΑΜΘ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Στόχος είναι να μεγαλώσει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών του δασικού δρόμου Δαδιάς-Λευκίμης, αφού από εκεί και πέρα ξεκινάει ο στενός Πυρήνας του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου και αν μπει εκεί η φωτιά θα είναι πολύ πιο τεράστια η οικολογική καταστροφή.

evros__2_evros__3_evros__6_

evros__1_evros__4_

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε

η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»
Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.


Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.dasos_dadias__1_

Σχεδόν όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Την σοβαρότητα της κατάστασης στην ασταμάτητη πυρκαγιά της Δαδιάς, δείχνει και το γεγονός ότι έχει έρθει στην περιοχή σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Έφτασε με ελικόπτερο ο Υπαρχηγός Ιωάννης Πετρούτσος και οι Διοικητές των Π,Υ. της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, ενώ από χθες βρίσκεται εδώ ο Συντονιστής των Π.Υ.της βορείου Ελλάδος Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής των Π.Υ. Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Κούκουρας και όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής του νομού Έβρου.