Δαδιά: Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση – Ασταμάτητη η φωτιά, έκαψε Παρατηρητήριο και ταίστρες αρπακτικών, πάει προς το χωριό

Δαδιά: Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση – Ασταμάτητη η φωτιά, έκαψε Παρατηρητήριο και ταίστρες αρπακτικών, πάει προς το χωριό

Πολύ δύσκολη έως πολύ επικίνδυνη εξελίσσεται η κατάσταση με την τεράστια και καταστροφική πυρκαγιά που για τρίτη ημέρα καίει το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, εξαφανίζοντας έναν παγκόσμιας αξίας και ενδιαφέροντος μοναδικό βιότοπο.

Δυστυχώς η φωτιά όχι μόνο μπήκε στον στενό πυρήνα του προστατευόμενου δάσους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταίστρες των σπάνιων αρπακτικών. Μάλιστα κατευθύνεται πλέον προς το χωριό της Δαδιάς και γι αυτό σε λίγη ώρα θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για να επανεξεταστεί και να επανασχεδιαστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Για τρίτη ημέρα ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό πάρκο Δαδιάς – Επιχειρούν 13 εναέρια μέσα

Οι πάνω από 300 πυροσβέστες, οι πολλοί εθελοντές, οι υλοτόμοι που κόβουν δέντρα για αντιπυρικές ζώνες, τα 15 εναέρια μέσα που επιχειρούν ασταμάτητα από το πρωί, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά η κατάσταση δεν ελέγχεται. Λόγω της ιδιαιτερότητας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης και της προστασίας που απολαμβάνει από τις συνθήκες NATURA, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δρόμοι για να πλησιάσουν τα πεζοπόρα τμήματα με τα οχήματα και να σβήσουν τις διάφορες εστίες που αναζωπυρώνονται συνέχεια.

Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά”, είπε στο Evros-news.gr πριν από λίγο ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, που μαζί με όλους τους συνεργάτες του και υπαλλήλους, μηχανήματα του δήμου, επί τρεις ημέρες βρίσκονται στα σημεία που καίγονται και προσπαθούν να βοηθήσουν το έργο των Πυροσβεστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-ΠΑΣΟΚ για φωτιά στη Δαδιά: “Η Νέα Δημοκρατία κατακαίει την χώρα”

Η έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής

Έτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που καίει από χθες στον Έβρο, πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Μαζί με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας, ο οποίος προχώρησε σε λεπτομέρειες σε ότι αφορά στην πυρκαγιά στον Έβρο το οποίο καίει το Εθνικό δάσος της Δαδιάς, απειλώντας με καταστροφή μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το δάσος της Δαδιάς

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στην ενημέρωσή του μίλησε για τα τα μέτωπα που είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στη χώρα και έδωσε οδηγίες για την αποφυγή μεγαλύτερων καταστροφών.

Στη Δαδιά, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας 2 Tractores, 2 CL415, 1 AB214 και ένα Erickson, την ώρα που από εδάφους δίνεται μεγάλη μάχη για διάνοιξη δρόμων μέσα στο δάσος έτσι ώστε να μπορέσουν να επιχειρήσουν καλύτερα πυροσβέστες, στελέχη του Στρατού και εθελοντές.

«Στο δάσος της Δαδιάς της περιοχής Έβρου και συγκεκριμένα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στη Βορειοανατολική πλευρά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη» ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Στην περιοχή του Έβρου συνεχίζουν να επιχειρούν 300 πυροσβέστες, με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας έξι αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, όμως ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια δυσχεραίνει το έργο τους.

Ο κ. Γκουντουφάς από την πλευρά του αναφέρθηκε στην φωτιά που καίει το δάσος της Δαδιάς, δίνοντας έμφαση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, στις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργούν οι υλοτόμοι της περιοχής.