Ενεργό μέτωπο μόνο στην περιοχή Φυλακτού – Άνοιξε πριν λίγο η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενεργό μέτωπο μόνο στην περιοχή Φυλακτού – Άνοιξε πριν λίγο η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην περιοχή των χωριών Φυλακτού-Προβατώνα, προς την Λευκίμη, παραμένει πλέον η τεράστια πυρκαγιά που από το απόγευμα της Πέμπτης έκανε στάχτη περίπου 25.000 στρέμματα. Πριν λίγη ώρα άνοιξε και η εθνικό οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου στο ύψος της Λυκόφης.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή “Ζεστά Νερά” προς Λευκίμη, είναι αυτή που βλέπετε πριν λίγη ώρα στο ΒΙΝΤΕΟ Evros-news.gr.

Από την στιγμή που τόσο στην Δαδιά όσο και στην Λυκόφη δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, δόθηκε στη κυκλοφορία ο κάθετος άξονας που είχε κλείσει στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών και η κυκλοφορία γινόταν με παράκαμψη μέσα από το χωριό της Λυκόφης και τον παλιό εθνικό δρόμο.

Μάλιστα με ανακοίνωση της ΤΩΡΑ η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει:

“Ανακοινώνεται ότι, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας από το ύψος του κόμβου Λαγυνών έως το ύψος του κόμβου Δαδιάς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα
δύο ρεύματα κυκλοφορίας”.

Η κατάσταση είναι σαφώς πολύ καλύτερη, έκτη ημέρα πλέον της καταστροφικής πυρκαγιάς και όλες οι προσπάθειες των εναέριων μέσων πυρόσβεσης που επιχειρούν και σήμερα από πολύ πρωί, καθώς και των επίγειων δυνάμεων, είναι να ελεγχθεί η κατάσταση και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης, όπου υπάρχουν και οι φωλιές του Μαυρόγυπα. Εκεί στη νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη εστιάζεται όλη η προσπάθεια στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής, να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι που ήρθαν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, Νευροκόπι Χαλκιδική και μαζί με τους ντόπιους την έχουν ήδη χαράξει.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από το πρωί 2 Τράκτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

Επί τόπου βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει για τρίτη ημέρα και συντονίζει ο ίδιος την επιχείρηση να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της πυρκαγιάς.

Φυσικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και στα σημεία που έσβησε η φωτιά και θα παραμένουν για πολλές ημέρες, με τον κίνδυνο αναζυπυρώσεων.

Κάηκαν 25.000 στρέμματα, το 10% της συνολικής έκτασης

του Εθνικού Πάρκου – Ο “σκληρός Πυρήνας” δεν απειλήθηκε

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δασικής Υπρεσίας και των άλλων αρμοδίων, κάηκαν έως τώρα περίπου 25.000 στρέμματα, δηλαδή το 10% από την συνολική έκταση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου που είναι προστατευόμενη δασική έκταση και επεκτείνεται σε συνολική έκταση 428.000 στρεμμάτων τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα.

Πάντως ο “σκληρός Πυρήνας” του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης, στους Κατραντζήδες και την Κοτρωνιά, δεν απειλήθηκε και δεν υπήρξε από την τεράστια πυρκαγιά κανένα πρόβλημα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*