Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Σουφλίου, προς όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Σουφλίου, προς όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς

Με αναλυτικό μήνυμα του, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος ευχαριστεί όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε και συνοδεύεται από μια… αισιόδοξη φωτογραφία, η οποία δείχνει τα αρπακτικά πουλιά να έχουν επιστρέψει στην ταίστρα τους στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης, αν και η γύρω περιοχή κάηκε, ο κ.Καλακίκος επισημαίνει:

“Την τελευταία εβδομάδα γράφτηκαν για το δάσος της Δαδιάς ίσως μερικές από τις πιο μελανές σελίδες του βιβλίου της σύγχρονης ιστορίας του. Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, καθίσταται αυτή τη στιγμή εφικτό να ειπωθεί ότι  βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες βέβαια εξακολουθούν να επιχειρούν επί των ενεργών εστιών.

Σημειώνεται ότι  τη στιγμή του σημερινού απολογισμού ως σημαντικό λογίζεται το γεγονός ότι δεν θρηνούνται ανθρώπινες ζωές και οικιακές εκτάσεις.

Με την ασφάλεια και την ήρεμη σχετικά σκέψη που διασφαλίζει  λοιπόν η διαμορφωθείσα κατ’ αυτή τη στιγμή κατάσταση, ο Δήμαρχος Σουφλίου θα ήθελε να ευχαριστήσει από βάθη καρδίας όλους όσους συνέβαλαν στην τιτάνια προσπάθεια διαχείρισης της έκτακτης αυτής κατάστασης ανάγκης.

Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς:

-Σύσσωμο το Πυροσβεστικό Σώμα για την άμεση κινητοποίηση, την παροχή έμψυχου και υλικού δυναμικού, και κυρίως εναέριων μέσων που συνέβαλαν καταλυτικά στην κατάσβεση. Είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού όλοι οι Έλληνες Πυροσβέστες, από τους Αξιωματικούς μέχρι και τους εθελοντές Πυροσβέστες, που έφτασαν στην περιοχή από διάφορα σημεία της χώρας μας και ρίχτηκαν στην άνιση κατά πως φαινόταν αρχικά μάχη με τις φλόγες, διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή σε πολλές περιπτώσεις, σε συνθήκες καύσωνα και εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα καπνού. Διπλός είναι ο σεβασμός που τους οφείλεται δε αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή στην οποία κλήθηκαν να επιχειρήσουν είναι εξόχως δύσβατη, χωρίς μονοπάτια ικανά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κατάσβεσης, κάτι που εξ’ ορισμού δυσχέρανε κατά πολύ το ήδη δύσκολο, λόγω της έκτασης του μετώπου, έργο τους.

-Τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν σημαντικοί αρωγοί στο πεδίο δράσεων, διαθέτοντας τους υπηρετούντες του, αλλά και βαρέα μηχανήματα έργων προς διάνοιξη δρόμων και των καταλυτικής σημασίας αντιπυρικών ζωνών.

-Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που φρόντισαν για την προστασία όλων των πολιτών και την ομαλή διεξαγωγή της απομάκρυνση τους από τους οικισμούς, τη στιγμή που κατέστη ανάγκη.

-Την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Ν. Έβρου για την πολύτιμη ουσιαστική παρουσία τους, στον χώρο του συμβάντος.

– Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την έγκαιρη παρέμβαση και κυρίως για την παροχή όλων των απαραίτητων εργαλείων και μηχανημάτων που παρασχέθηκαν, αλλά και για την κάλυψη μέρους των αναγκών σίτισης των πυροσβεστών, όπως επίσης και για την καθοριστική συμβολή στον σχεδιασμό και την οργάνωση καταπολέμησης της κρίσης.

-Την Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Σουφλίου για την παροχή χρήσιμων συμβουλών σε σχέση με το δάσος και την οργάνωση των συνεταιρισμών των υλοτόμων που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια περιορισμού της μαινόμενης πυρκαγιάς.

– Τους συνεταιρισμούς των υλοτόμων, χωρίς την βοήθεια των οποίων ενδεχομένως να είχε λάβει καταστροφική τροπή η υπόθεση.

– Όλες τις εθελοντικές ομάδες-σωματεία, αλλά και τους μεμονωμένους εθελοντές που έφτασαν άμα τη εκδηλώσει της πυρκαγιάς από τη γύρω περιοχή, αλλά και από σημεία ολόκληρης της χώρας,  για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην τόνωση του ηθικού όσων επιχειρούσαν στο πεδίο της μάχης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να εκφραστούν προς τους εθελοντές- κατοίκους των οικισμών που κινδύνεψαν από την πύρινη λαίλαπα, οι οποίοι επιδεικνύοντας αληθινή αυταπάρνηση προστάτευσαν την περιοχή τους με όσα μέσα διέθεταν και φρόντισαν όσους αναζήτησαν τη βοήθειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Όλους τους ιδιώτες επαγγελματίες του Δήμου Σουφλίου, και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όσους αυτοτελώς ως πολίτες ενδιαφέρθηκαν να προβούν σε δωρεές προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δωρεές κατέφθαναν και εξακολουθούν να καταφθάνουν απ’ όλη τη χώρα.

-Όλους τους ιδιώτες επαγγελματίες κατόχους μηχανημάτων έργων οι οποίοι δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επιστρατεύοντας τα μηχανήματά τους και κατευθύνοντας τα εν μέσω αντίξοων συνθηκών.

– Τους υπαλλήλους του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης-Σουφλίου (νυν ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη συνεχή παρουσία τους και την προσφορά κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους.

-Τις φιλοζωικές οργανώσεις που μερίμνησαν για τον εντοπισμό και την φροντίδα μικρών και μεγάλων ζώων των οποίων οι ισορροπίες διαταράχτηκαν εν όψει της πυρκαγιάς.

Φυσικά δεν μπορεί παρά να μην εκφραστούν οι δέουσες ευχαριστίες και προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δελησταμάτη Βασίλειο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σουφλίου κ. Γκαιδατζή Νικόλαο, οι οποίοι σε θεσμικό επίπεδο, καταγόμενοι από τον οικισμό της Δαδιάς, πέρα από την υπέρ του δέοντος προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν σε 24ωρη βάση, λειτούργησαν υπολογίζοντας και την προσωπική τους εμπειρία/γνώση, ως δίαυλος επικοινωνίας με τους ντόπιους που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις ιδιαιτερότητες του δάσους, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων.

Ο Δήμος Σουφλίου στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας δεν έλειψε φυσικά με τη σειρά του ούτε στιγμή από το πεδίο επιχειρήσεων, δηλώνοντας το δικό του παρόν, όπως αρμόζει. Σαφέστερα, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς όσα μέσα διατίθεντο στο δυναμικό του, επιστρατεύτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη και τέθηκαν στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων, βοηθώντας κατά το δυνατό στην εξέλιξη της πορείας της επιχείρησης. Για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού μίσθωσε δε και ιδιωτικά οχήματα έργων, ενώ προέβην και στον εξοπλισμό των εθελοντών με κατάλληλα εργαλεία αγροτικής χρήσης.

Ακόμη, οι κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου ενεργοποιήθηκαν άμεσα και βρέθηκαν κοντά στους πολίτες τις στιγμές που το είχαν ανάγκη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποφασισθείσα θέση σε εφαρμογή διαδικασία απομάκρυνσης των κατοίκων από τους οικισμούς, οργανώθηκε και εκτελέστηκε με υποδειγματικό τρόπο εκ μέρους του, σε συνεργασία και με τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης παροχής πλήρως εξοπλισμένων κτιριακών υποδομών διαμονής. Τέλος, αναφέρεται και η εκ μέρους του Δήμου κάλυψη μέρους της σίτισης τριών ημερών των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και η πρόβλεψη παροχής οποιασδήποτε συνδρομής για όσο το επιβάλλουν οι διαμορφωθείσες συνθήκες.

Κλείνοντας τον σημερινό απολογισμό, ως κατακλείδα θα μπορούσαν να λογιστούν οι κάτωθι σκέψεις:

Η θλιβερή πραγματικότητα της μη επανορθώσιμης οικολογικής καταστροφής είναι παρούσα. Πολλά δέντρα μπορεί να κάηκαν, το δάσος όμως δεν χάθηκε! Η ιστορία έδειξε ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι η λύση και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης κρίσεων τέτοιου βεληνεκούς.

Αυτή τη στιγμή, και για να εξακολουθήσει να ατενίζεται  με ελπίδα η επόμενη ημέρα, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, δίχως ιδιοτελή κίνητρα, και να λάβουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, όχι μόνο για την αποκατάσταση και την επαναφορά κατά το δυνατόν στην προτέρα κατάσταση, αλλά και για την αναβάθμιση του δάσους και της περιοχής που το περικλείει και την εξέλιξή του σε «καλύτερο» απ’ όσο το βρήκε η πυρκαγιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογιστούν όλοι οι παρονομαστές και να τεθούν σε άμεση κίνηση υλικές δράσεις, οργανωμένα σχέδια και φυσικά ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών πρόληψης και προστασίας.

Το δάσος της Δαδιάς ήταν, είναι και θα παραμείνει η καρδιά και ο πνεύμονας του Δήμου Σουφλίου και τίποτα δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην ιστορία του να χαθεί!”.