Κορονοϊός: 500.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα – Η «κρυφή πανδημία» κανει πάρτι στα νησιά

Κορονοϊός: 500.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα – Η «κρυφή πανδημία» κανει πάρτι στα νησιά

Ο κορονοϊός επιμένει με τις καλοκαιρινές διακοπές να αποτελούν τον καλύτερό σύμμαχο της πανδημίας, καθώς η διασπορά είναι τεράστια.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται πως ξεφεύγει φλερτάροντας με τα 500.000 την ώρα που ξεκινά το μεγάλο κύμα των εκδρομέων του Αυγούστου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Βασικός προορισμός των εκδρομέων είναι τα νησιά, εκεί δηλαδή που καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις καθημερινά. Οι πιθανότητες νόσηση και διακοπές να συμπέσουν αυξάνονται και γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας σε περίπτωση που βρεθούμε θετικοί.

Αυτό σημαίνει ξεκούραση, σωστή διατροφή, καλό ύπνο και φυσικά απομόνωση για να μη γίνουμε αιτία διασποράς.

Ωστόσο, δεκάδες νεαροί τουρίστες διασκεδάζουν αμέριμνοι παρά το γεγονός ότι είναι θετικοί. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους καθώς διασκέδαση κάτω από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, να οδηγήσει σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει όλες τις πιθανές επιπλοκές του κορονοϊού.

Οι μολύνσεις του Αυγούστου, πάντως, θα κρίνουν το αν η χώρα θα μπει στο φθινόπωρο με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών.

Η υποπαραλλαγή 5 της Όμικρον συνεχίζει να δείχνει τη δυναμική προκαλώντας κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει περεταίρω αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού»

Οι ειδικοί, μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «κρυφή πανδημία», εκτιμώντας ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δηλώνονται. Δεν αποκλείουν μάλιστα να βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα από την έναρξη του υγειονομικού εφιάλτη.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφέρει στον Alpha ότι «αυτοί που νοσούν το περνούν σαν ένα απλό κρυολόγημα. Κάποιοι με πυρετό, κάποιοι με λίγα συμπτώματα γεγονός που τους κάνει να μην παίρνουν μέτρα, να μην κάνουν τεστ και να μην προφυλάσσονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού σε ευάλωτους ανθρώπους. Στις απλές κλίνες έχουμε πάρα πολλές εισαγωγές».

Η Ματίνα Παγώνη με τη σειρά της τόνισε πως δεν πρέπει να ησυχάζουμε από τον κορονοϊό: «Η αλήθεια είναι ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτό που ανακοινωνοπνται γιατί δεν δηλώνονται. Τα συμπτώματα είναι ελαφρά και θεωρούν ότι δεν είναι τόσο απαραίτητο να δηλωθεί. Έτσι δεν ξέρουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Πιστεύουν ότι είναι μια γρίπη. Βάζουν τον εαυτό τους σε έναν ιό που δεν ξέρουν τις θα τους αφήσει μελλοντικά. Δεν πρέπει να ησυχάζει κανείς από τον ιό και πρέπει να παίρνουμε μέτρα, ειδικά μάσκες.

Πηγή: newsit.gr