Πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο ελληνικό νοσοκομείο “Βαλουκλή” στην Κωνσταντινούπολη

Πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στο ελληνικό νοσοκομείο “Βαλουκλή” στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλες ζημιές στο κτήριο, τις εγκαταστάσεις και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη.

Το νοσοκομείο αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πέραν αυτών, είναι και ένα ιστορικό κτήριο, καθώς ιδρύθηκε το 1753, εξυπηρετώντας την ομογένεια.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, στον χώρο του νοσοκομείου έσπευσαν τόσο ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγι όσο και ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μίλησε για άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της ζημιάς. Τη λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

26031699
26032631
26032634
26032636

 

26032638

Απομακρύνθηκαν 104 ασθενείς και ηλικιωμένοι
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι, στις 12:30. Αρχικά η εστία εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και γρήγορα επεκτάθηκε στην εξωτερική επένδυση, κατακαίγοντας τη στέγη.

Αμέσως επιχειρήθηκε η εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία.

Περίπου δύο ώρες αργότερα και χωρίς να υπάρξουν θύματα, οι πυροσβεστικές αρχές κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Βαρθολομαίος: «Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα»

Η φωτιά στο νοσοκομείο έχει προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον της ομογένειας, ενώ όπως αποκάλυψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βαρθολομαίος τόνισε ότι η Ομογένεια «δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα» καθώς στο κτήριο «έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας. (…) Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα». Επίσης ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. «Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία» επισήμανε.
Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν εξέφρασε την λύπη του για τη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλί και ευχήθηκε «περαστικά», κατά πώς είθισται στην Τουρκία.

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η φωτιά ξεκίνησε από το τμήμα φροντίδας ηλικιωμένων και επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτηρίου. Άγνωστα μέχρι στιγμής παραμένουν τα αίτια. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι σύμφωνα με αναφορά, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το βόρειο τμήμα. Λόγω της παλαιότητας των ξύλων, η πυρκαγιά επεκτάθηκε άμεσα στη στέγη.
Την ανακαίνιση του κτηρίου προανήγγειλε τόσο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όσο και ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης. Χαρακτηριστικά, ο Καλίν ανέφερε ότι οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, θα ξεκινήσουν άμεσα.

Πηγή: prorothema.gr