Δοξολογία-μνημόσυνο στην εκκλησία Αγίου Αθανασίου του εγκαταλελειμμένου χωριού Γιαλιά, απ’ τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό

Δοξολογία-μνημόσυνο στην εκκλησία Αγίου Αθανασίου του εγκαταλελειμμένου χωριού Γιαλιά, απ’ τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό

Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 10.30 ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, θα τελέσει Δοξολογία – μνημόσυνο στον Ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Γιαλιάς για τους προγόνους που χάθηκαν.

Πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο χωριό που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου καταβάλλονται προσπάθειες από την Μητρόπολη για την αναστήλωση της εκκλησίας, απ’ την οποία διασώζονται κάποια κομμάτια.

Ο δρόμος για να μεταβεί κάποιος είναι δύσκολος. μέχρι τη Μπάρα είναι ασφαλτοστρωμένος και όσοι επιθυμούν να παραστούν χρειάζεται να το κάνουν με προσοχή και αυτοκίνητα 4χ4 ή αγροτικό.

Το σημαντικό είναι ότι μετά από 102 χρόνια να τιμηθούν οι προγόνους πολλών εκ των κατοίκων που ζουν πλέον σε άλλα χωριά της περιοχής Ορεστιάδας και ασφαλώς είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνού.

Η Γιαλιά βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον ορεινό όγκο του Τριγώνου σε υψόμετρο 580 m περίπου και ήταν οικισμός με καθαρά ελληνικό πληθυσμό που αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν μετά την οριοθέτηση των συνόρων στην δεκαετία του 1920.

Όταν εγκαταλείφτηκε οι κάτοικοι της, μετοίκησαν στην Ελιά στην Στέρνα τη Λεπτή και το Σπήλαιο. Διοικητικά και εκκλησιαστικά ανήκε ανέκαθεν στην Αδριανούπολη. Η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό έγινε στις 20-5-1920.