Σαμοθράκη: Συνεχίζεται η “μάχη” εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για κατάσβεση της φωτιάς (πολλά ΒΙΝΤΕΟ)

Σαμοθράκη: Συνεχίζεται η “μάχη” εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για κατάσβεση της φωτιάς (πολλά ΒΙΝΤΕΟ)

Εναέρια μέσα και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με την συνδρομή και αρκετών εθελοντών, συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την μάχη προκειμένου να ελεγχθούν οι μικροεστίες που εξακολουθούν να υπάρχουν και να γίνει η κατάσβεση της φωτιάς που καίει από χθες στην περιοχή πάνω από τα Θέρμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας και συγκεκριμένα από τις 6.30, άρχισαν οι ρίψεις αρχικά του ελικοπτέρου και στη συνέχεια προστέθηκαν και δύο αεροπλάνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΨΕΙΣ

Όλη τη νύχτα έμειναν στην περιοχή της φωτιάς 50 πυροσβέστες μαζί με εθελοντές, παρουσία και του δημάρχου Νίκου Γαλατούμου και προσπαθούσαν να μην επιτρέψουν στην φωτιά να επεκταθεί. Εργαζόταν ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες και ελέγχοντας τις μικρές εστίες και κορμούς που καιγόταν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων υπό την καθοδήγηση του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης κ.Γαλαζούλα, μόνο εύκολες δεν είναι, λόγω του δύσβατου της περιοχής, της πυκνής βλάστησης και της μη πρόσβασης οχημάτων στα σημεία που είναι οι φλόγες.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Πάντως σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο: “Μέχρι το μεσημέρι θα είναι σε πλήρη έλεγχο και θα μιλάμε για ολοκλήρωση της κατάσβεσης, μετά και τις ρίψεις των αεροπλάνων”. Μάλιστα ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους προσπαθούν από χθες και συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στον έλεγχο και της κατάσβεση της φωτιάς.

ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Όπως έγραψε ο κ.Γαλατούμος, η βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς οφείλεται:

“Οφείλεται στην έγκυρη και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε κυρίως με το τοπικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και τον προϊστάμενο τους τον κύριο Τ. Γαλαζούλα, που με απόλυτη ακρίβεια κατεύθυνε όλη την επιχείρηση.
Επίσης στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, τον περιφερειακό διευθυντή της Πυροσβεστικής κ.Κούκουρα, τον Περιφερειάρχη κ.Μέτιο, τον Διοικητή Πυροσβεστικής του νομού κ.Κούτρα, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το Δασονομείο Σαμοθράκης, το Α.Τ. Σαμοθράκης για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον Συνταγματάρχη που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας με εθελοντές, στελέχη και Διοικητές μονάδων.
Τέλος αφήνω το κομμάτι των Πυροσβεστών μας του τοπικού κλιμακίου, που δίνουν την ψυχή τους όλη την ημέρα, αλλά και όλη την νύχτα, την συγκινητική και πολυάριθμη συμμετοχή των εθελοντών και τους ευχαριστώ πολύ.
Την μεγάλη προσφορά και αποτελεσματικότητα των πληρωμάτων τριών ελικοπτέρων και δυο αεροπλάνων και τους ευγνωμονώ προσωπικά, το προσωπικό του Δήμου που βοήθησε με τους Αντιδημάρχους”.
Σίγουρα πάντως υπήρξε οικολογική καταστροφή από την φωτιά, αφού κάηκε ένα παρθένο κομμάτι του δάσους όπου βρίσκονται οι Βάθρες στην ευρύτερη περιοχή στα Θέρμα και αποτελούν το… σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης.
Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πως ξεκίνησε η φωτιά. Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι προκλήθηκε από κεραυνό, αλλά είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχει ανεξέλεγκτο ελεύθερο κάμπινγκ από κάποιους νέους κυρίως. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί και να ισχύσει στην πράξη η απαγόρευση για το ελεύθερο κάμπινγκ, με αφορμή την φωτιά που δυο ημέρες τώρα καίει στην περιοχή.