Ανεμογεννήτριες σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο: Οικογένεια Τοψίδη, Σ.Βαβίας, κάνουν επαφές με αγρότες για ενοικίαση χωραφιών

Ανεμογεννήτριες σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο: Οικογένεια Τοψίδη, Σ.Βαβίας, κάνουν επαφές με αγρότες για ενοικίαση χωραφιών

Το θέμα της δημιουργίας 4 αιολικών πάρκων με τοποθέτηση συνολικά 72 Ανεμογεννητριών σε περιοχές των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον βόρειο Έβρο, με αφορμή και τις συνεδριάσεις των δύο δημοτικών συμβουλίων για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως έχουμε ήδη γράψει, η εταιρεία “GREEN VOLT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ” που δημιουργήθηκε το 2020, θέλει να υλοποιήσει σε αγροτικές εκτάσεις των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, το έργο: «Τέσσερις ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150kV σε νέο ΚΥΤ». Αυτά τα 4 αιολικά πάρκα προβλέπονται στις περιοχές:

Το 1ο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Αμπελακίων – Πύργου – Λαγού – Σιταριάς – Θυρέας – Χειμωνίου – Θουρίου – Σοφικού, με 24 Ανεμογεννήτριες.

Το 2ο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Αμπελακίων – Ποιμενικού – Σιτοχωρίου – Χιονάδων – Βάλτου – Χανδρά, με 15 Ανεμογεννήτριες.

Το 3ο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Μικρής Δοξιπάρας – Μεγάλης Δοξιπάρας – Χανδρά – Αμμόβουνου – Φυλακίου – Κυπρίνου, στις θέσεις ΑΛΜΥΡΕΣ – ΠΑΓΟΣ, με 11 Ανεμογεννήτριες και

Το 4ο στην ευρύτερη κτηματική περιοχή μεταξύ των Κοινοτήτων Στέρνας – Ριζίων – Φυλακίου – Βάλτου, με 22 Ανεμογεννήτριες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Ορεστιάδα: Αντίθετη η αντιπολίτευση στις ανεμογεννήτριες – Διαφοροποίηση με κριτική, για πρώτη φορά, του Διαμαντή Παπαδόπουλου

Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη και λόγω των πολλών απουσιών από την αντιπολίτευση, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία ΘΕΤΙΚΑ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ζητήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Αντίθετα, το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε ΑΡΝΗΤΙΚΑ στην γνωμοδότηση του.

Οικογένεια Τοψίδη και Σταύρος Βαβίας κάνουν

επαφές με αγρότες για ενοικίαση χωραφιών

Αν και το συγκεκριμένο έργο έχει… πάρα πολύ δρόμο ακόμα, οι πληροφορίες του Evros-news.gr από θεσμικούς της περιοχής Ορεστιάδας, αλλά και αγρότες οι οποίοι διαθέτουν χωράφια στις εκτάσεις που προβλέπονται να δημιουργηθούν τα 4 αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, είναι ότι ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα για να νοικιάσουν τα χωράφια τους. Αρχικά τηλεφωνήματα έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση” του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκη Τοψίδη, λόγω και της επαγγελματικής του ενασχόλησης και επαφής με τους αγρότες, μια και διαθέτει την εταιρεία “Αγροσύμβουλος”. Ο κ.Βαβίας, που προαλείφεται και για υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Έβρου στις επόμενες εθνικές εκλογές, έχει εξάλλου ως μια απ’ τις επαγγελματικές του ασχολίες και την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε αρκετές περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

Όπως όμως μάθαμε, τηλεφωνήματα σε αγρότες που διαθέτουν χωράφια σε σημεία όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, κάνουν και μέλη της οικογένειας του Τάκη Τοψίδη, τα οποία μένουν στην Ορεστιάδα. Αυτά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ενοικίαση των χωραφιών, χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένο αν ενεργούν για λογαριασμό της εταιρείας που θέλει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο, τεράστιο έργο ή θέλουν να τα νοικιάσουν για λογαριασμό τους και στη συνέχεια αυτοί να τα προσφέρουν για ενοικίαση. Οπότε, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η θέση που θα πάρει στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αποτυχημένος υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2019. Δεν αποκλείεται βέβαια στη συζήτηση να ταχθεί-στα λόγια-εναντίον της δημοουργίας αυτών των αιολικών πάρκων. Εδώ για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου έβγαζε ανακοινώσεις ως Επιμελητήριο Έβρου και δήλωνε αντίθετος, ενώ την ίδια στιγμή εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για την σίτιση των λαθρομεταναστών με την εταιρία catering που έχει με τον αδερφό του.

Επίσης, γνωστά τεχνικά γραφεία πολιτικών μηχανικών της Ορεστιάδας έχουν αναλάβει άλλες εργασίες για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή των δύο δήμων του βορείου Έβρου.

Δίνουν 500 ευρώ ανά στρέμμα για αγορά

και 200 ευρώ το στρέμμα για ενοικίαση

Όσον αφορά τώρα την εταιρεία, κάποιες εκτάσεις θέλει να τις αγοράσει και αυτές θα είναι τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες με τις τσιμεντένιες βάσεις τους μεγάλων διαστάσεων. Για αυτές προσφέρει έως τώρα στους ιδιοκτήτες 500 ευρώ τον στρέμμα να τις αγοράσει, αλλά οι εκτιμήσεις είναι πως επειδή συναντάει αρνήσεις, μπορεί να βελτιώσει τις οικονομικές προσφορές στα 700 ευρώ ανά στρέμμα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκτάσεις που επίσης απαιτούνται και αφορούν τις γύρω-γύρω περιοχές από την ανεμογεννήτρια, αυτές θα νοικιαστούν με 200 ευρώ το στρέμμα να είναι αυτή την στιγμή η προσφορά. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το… δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες που θα νοικιάσουν τα χωράφια τους, είναι ότι θα μπορούν να τα καλλιεργούν κανονικά και φυσικά να εισπράττουν τις επιδοτήσεις.

Οι συγκεκριμένες τιμές, είναι… πολύ επάνω από αυτές που “τρέχουν” στις περιοχές όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν τα 4 αιολικά πάρκα και ουδείς γνωρίζει αν τελικά, άσχετα από όσα λέγονται και γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αρνηθούν τις οικονομικές προσφορές της εταιρείας. Γιατί ιαι για τη  επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου αυτά λεγόταν και γραφόταν, αλλά όταν… έπεσαν τα 1.000 ευρώ τον χρόνο ανά στρέμμα, τα νοίκιασαν κανονικότατα και η επέκταση προχωράει εντατικά.

Είπε ΟΧΙ το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου

Το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου στην Έκτακτη Συνεδρίαση του στις 5 Αυγούστου με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γνωμοδότησε αρνητικά με ψήφους 15 κατά και μίας υπέρ, του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα στην συνεδρίαση οι πρώην δήμαρχοι Χρήστος Τοκαμάνης κα Παρασκευάς Πατσουρίδης επικαλέστηκαν ως έναν από τους λόγους και το γεγονός ότι δεν πήραν στα χέρια τους την Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία όμως είναι πολλοί και ολόκληροι τόμοι, που θα χρειαζόταν μάλλον… όλο το καλοκαίρι να την διαβάσει κάποιος. Είχαν απλά την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ με τις επισημάνσεις που αυτή έκανε, όπως έγινε και στον δήμο Ορεστιάδας και γίνεται σε κάθε δήμο για παρόμοια θέματα.

Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας “Είναι στο Χέρι μας”

κατά της δημοτικής αρχής Μαυρίδη για την θετική γνωμοδότηση

Όπως έχουμε ήδη γράψει, το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας γνωμοδότησε θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατά πλειοψηφία και με τις ψήφους της δημοτικής αρχής του Βασίλη Μαυρίδη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε εναντίον της τοποθέτησης ανεμογεννητριών και μάλιστα η  “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας-Είναι Στο Χέρι Μας” με επικεφαλής τον Σάκη Παπανδρέου εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής και του δημάρχου κ.Μαυρίδη για το συγκεκριμένο θέμα αναφέροντας:

“Ντράπηκε κι η ντροπή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ορεστιάδα. Υπερψηφίστηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών στους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, δίχως να ακουστεί ούτε μια θετική γνώμη για την περιβαλλοντική μελέτη! Οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής που δεν πήρε ούτε ένας τον λόγο, στήριξαν την πρόταση του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος δεν αντέκρουσε ούτε ένα επιχείρημα της αντιπολίτευσης για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον γενικότερα, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή φάνηκε για ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, ψηφίζοντας χωρίς αναστολές τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ήταν παρόντες, κρύφτηκαν πίσω από τα μισόλογα του δημάρχου, που αρνιότανε πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της επένδυσης και δείχνοντας σε πολλές περιπτώσεις να συμφωνεί με τα επιχειρήματα που εξέφρασαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Η δημαρχιακή θητεία του κυρίου Μαυρίδη θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη η δημοτική αρχή που έδωσε τη συγκατάθεση της για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, αφού πρώτα αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα το κλείσιμο κρίσιμων δομών και της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στα παράσημα του κυρίου Μαυρίδη προστίθενται και η γιγάντωση του ΚΥΤ – ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και το διαφαινόμενο κλείσιμο των πανεπιστημιακών σχολών της Ορεστιάδας. Η παρακμή του Δήμου μας φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, καθώς η μείωση του πληθυσμού κατά 6.000 άτομα συμπίπτει χρονικά με τον κύριο Μαυρίδη στον δημαρχιακό θώκο.
Η θέση της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εμπεριστατωμένη και ξεκάθαρη. Όσο και να προσπαθούν τα γνωστά παπαγαλάκια του δημάρχου, αλλά και κάποιοι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν θα καταφέρουν να συσκοτίσουν την κατάσταση και να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, ούτως ώστε να μην καταλάβει η τοπική κοινωνία τι ακριβώς ψηφίστηκε με το θέμα των ανεμογεννητριών. Θεωρούμε πως ακόμα και η χρονική στιγμή που ήρθε να συζητηθεί το θέμα των αιολικών πάρκων αποτελεί προσβολή προς το δημόσιο αίσθημα, έχοντας τόσο πρόσφατη την καταστροφή του μοναδικού σε σημασία δάσους της Δαδιάς.
Παρακάτω ακολουθεί η τοποθέτηση και η θέση της Αυτόνομης Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο:
“Δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε την τοποθέτηση μας, με τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια απόφαση. Η απόφαση που θα πάρουμε σήμερα συνάδελφοι δεν δεσμεύει κανένα υπουργείο και καμία επιχείρηση. Δηλαδή εμείς θα συζητήσουμε, θα αποφασίσουμε και την απόφαση μας δε θα την λάβει κανείς υπόψιν. Σε κάθε επένδυση έρχεται ο Πρωθυπουργός ή οι υπουργοί και τονίζουν πως δε θα γίνει τίποτα χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Και δεν ξέρουμε πραγματικά, αν δε θεωρείται δεσμευτική η απόφαση του Δ.Σ. ενώ είμαστε οι εκπρόσωποι των δημοτών, τότε ποια είναι η τοπική κοινωνία; Μάλλον, τελικά καταλαβαίνουμε πως εννοούν την τοπική οργάνωση του κόμματος και όχι το σύνολο των δημοτών. Τα ίδια έγιναν με το ΚΥΤ, τα ίδια θα γίνουν και με την εξόρυξη χρυσού.
Ερχόμαστε λοιπόν σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο για να αναπτύξουμε απλά τις σκέψεις μας πάνω σε ένα τεράστιο έργο που θα αφήσει το αποτύπωμα του για πάντα στην περιοχή μας. Οι ερωτήσεις όμως που υποβάλλουμε εμείς σήμερα, είναι:
• Η αιολική ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια που μας πλασάρουν;
• Αποτελούν τα βιομηχανικά ενεργειακά πάρκα ανάπτυξη για μια περιοχή; Δημιουργούν θέσεις εργασίας, αντίστοιχες των προβλημάτων που προκαλούν στο οικοσύστημα της περιοχής;
• Τα αιολικά πάρκα είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή;
• Θα πληρώνει φθηνότερη ενέργεια ο καταναλωτής;
• Βγαίνει η τοπική κοινωνία κερδισμένη από μια τέτοια επένδυση; Αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε τελικά για την περιοχή μας που αιμορραγεί πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά;
Σίγουρα δεν έχουμε όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά θα προσπαθήσουμε να προβληματίσουμε τουλάχιστον τους συνδημότες μας με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε εμείς.
Όπου δημιουργήθηκαν αιολικά πάρκα υπήρχαν και αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, άσχετα από κομματικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. Όλοι αυτοί δεν θέλανε τη ανάπτυξη της περιοχής τους; Σε πολλά μέρη θεωρούσαν ότι θα αλλοιώσουν το τοπίο, αλλού ότι θα μείωναν την τουριστική κίνηση και αρκετοί πως θα κατέστρεφαν την πανίδα της περιοχής! Όλοι όμως συμφωνούσαν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν λύση για το ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή.
Αποδομώντας λοιπόν τον μύθο περί της πράσινης ενέργειας ανέπτυξαν την εξής επιχειρηματολογία:
-το κόστος των ανεμογεννητριών είναι τεράστιο 1.5εκ/MW
-το 89,4% καταλήγει στις χώρες που το παράγουν (σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς) και μόνο το 10% που αφορά τη συντήρηση και την εγκατάσταση καταλήγει στην ελληνική αγορά.
Οι μόνιμες θέσεις που δημιουργούνται είναι ελάχιστες, στην Εύβοια όπου έχει δημιουργηθεί πάρκο 360MW, δημιουργήθηκαν μόλις 18 μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ όλες οι υπόλοιπες ήταν μόνο για την περίοδο της εγκατάστασης.
Τα αιολικά πάρκα, όπως και τα φωτοβολταϊκά,λόγω της μη σταθερής σταθερής παραγωγής τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους,οπότε χρειάζεται και κάποιο υποστηρικτικό έργο, όπως π.χ. αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας.Επιπλέον,για να εξισορροπήσουν την παραγόμενη ασταθή ενέργεια επιβάλλεται να λειτουργεί παράλληλα και εργοστάσιο με ορυκτά καύσιμα (η μετάβαση υποτίθεται θα γίνει με φυσικό αέριο,όμως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη λειτούργησαν ξανά τα εργοστάσια λιγνίτη). Συνεπώς χρειάζονται επιπλέον υποστηρικτικά έργα και μπορεί αυτή η αστάθεια να φέρει από την πίσω πόρτα και την πυρηνική ενέργεια.
Φυσικά η αιολική ενέργεια δεν είναι κάτι καινούριο. Από το 2001 υπάρχουν ανεμογεννήτριες στην χώρα μας, χωρίς ποτέ όμως να υπάρξει παράλληλη μείωση στα οικιακά ή επαγγελματικά τιμολόγια. Το αντίθετο μάλιστα: από πέρυσι τον Αύγουστο και πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είδαμε τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου κλπ να αυξάνονται κατακόρυφα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μην είναι πλέον πολλές επιχειρήσεις βιώσιμες και να μην βγαίνουν οικονομικά τα νοικοκυριά. Συνεπώς δεν έχει σημασία το είδος της ενέργειας αλλά η πολιτική που ακολουθεί κάθε χώρα για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Εντύπωση επίσης προκαλεί πως ήδη με τα ήδη εγκατεστημένα ενεργειακά πάρκα (αιολικά και φωτοβολταϊκά) η χώρα μας θα έπρεπε να έχει σχετική αυτονομία, αντίθετα βλέπουμε πως προσφέρουν μόνο το 14,8% της συνολικής εθνικής ζήτησης. Μπορεί λοιπόν η ονομαστική τους ισχύς να είναι περισσότερο από 7000MW, η πραγματική τους όμως δυναμική είναι πολύ μικρότερη.
Οι ανεμογεννήτριες αποδίδουν συνεπώς το 20-25% της ονομαστικής τους ισχύος, καθώς δεν έχουμε κάθε μέρα ισχυρούς ανέμους και αν συνυπολογίσουμε πως η περιοχή μας δεν έχει ισχυρούς και συνεχόμενους άνεμους, καταλαβαίνουμε ότι η παραγόμενη ενέργεια θα είναι πολύ μικρότερη.
Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας απαιτεί 400-500 κυβικά σκυροδέματος, 1000μ2 για τη συναρμολόγηση της και απαιτείται απόσταση μεταξύ τους 3 φορές μεγαλύτερη από τα πτερύγια. Συνεπώς μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις που θα καταστραφούν και θα πάψουν οριστικά να είναι παραγωγικές. Επίσης, οι τόνοι τσιμέντου που θα υπάρχουν, θα επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις λεκάνες απορροής. Οι ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με Έλληνες καθηγητές, εμποδίζουν τη δημιουργία τοπικής βροχής, αλλάζοντας την υγρασία του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής.
Μπορεί θεωρητικά να προβλέπεται ότι την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετά από το τέλος χρόνου ζωής τους που υπολογίζεται 15-25 χρόνια, την αναλαμβάνει η εταιρεία, όμως δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει αν αυτή η εταιρεία, κλείσει, λίγο πριν ή μετά το πέρας της σύμβασης και δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση.
Σημαντικό επίσης είναι πως ανακυκλώνεται μόνο το 85% της ανεμογεννήτριας. Οι έλικες που αποτελούνται από σύνθετο μη ανακυκλώσιμο υλικό, για να αντέχουν στους ανέμους, θα παράξουν 225.000 τόνους πτερυγίων μέχρι το 2035. Πολλά από αυτά καταλήγουν στην Αφρική όπου θάβονται, υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή, ενώ στην Ευρώπη που το νομοθετικό πλαίσιο για την ταφή είναι πιο αυστηρό, ξεκίνησε η καύση τους για την παραγωγή ενέργειας εκλύοντας όμως τοξικές ουσίας για τον άνθρωπο στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα με το θολό ακόμη τοπίο στη διαχείριση των απορριμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, τρομάζουμε ποια θα είναι η κατάληξη τους.
Τα αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου όπως προτείνονται για την περιοχή μας, είναι δεδομένο πως θα καταστρέψουν μέρος της πανίδας και κυρίως της ορνιθοπανίδας, θα αλλάξει οριστικά το τοπίο της περιοχής και θα επηρεάσει το περιβάλλον.
Φυσικά και δεν αγνοούμε τα κέρδη που θα φέρει στο Δήμο, όσα κι αν είναι αυτά, ούτε απαξιώνουμε τις ελάχιστες αλλά σημαντικές θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που η ανεργία στους νέους αγγίζει το κόκκινο.
Λάβαμε υπόψιν όλους τους φορείς που γνωμοδότησαν μεν θετικά αλλά με επιφυλάξεις, αξιολογήσαμε τους προβληματισμούς τους και συν ταχθήκαμε με τη αρνητική άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, το οποίο αναφέρει πως η ειδική οικολογική αξιολόγηση δεν έχει συνταχθεί με τις προδιαγραφές που απαιτούνται.
Για εμάς όμως το σημαντικότερο είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα βιώσιμο περιβάλλον, ανεξάρτητο από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα μέρος με προοπτικές ώστε να το διαχειριστούν καλύτερα από εμάς και αν είναι δυνατόν να το βελτιώσουν. Τα αιολικά πάρκα δεν είναι το μέλλον που μας αξίζει.
Καταψηφίζουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο δήμο μας και ελπίζουμε να προβληματίσαμε τόσο το σώμα όσο και τους πολίτες του δήμου μας.”

8 Σχόλια

 1. Τώρα στα ληθεια ο τόπος αιμορραγεί από ανθρώπους , για ποιον τουρισμό μιλάμε σε Χαντρα και Σιτοχώρι, εάν είναι να έχουμε επιπλέον εισόδημα Ναι να γίνουν πάρκα στο τέλος εάν λέμε όχι σε όλα θα μείνει η χλωρίδα η πανίδα οι λαθρομετανάστες και κανένας εβριτης

 2. Εγώ αγαπητέ συντοπίτη μου (σκεπτόμενος)θα επιθυμούσα από την άλλη ,αυτοί οι κύριοι που είναι οι κεφαλές του τόπου (βολευτές περιφερειάρχες δήμαρχοι κτλ κτλ ) να κοιτάξουν να φέρουν κάμοια επένδυση κανένα έργο, να αγωνιστούν για κανένα αφορολόγητο (όπως τα νησιά ) να κοιτάξουν να κρατήσουν τον νέο κόσμο εδώ . Αν είναι εκεί που είναι ,μόνο για να γεμίσουν τον τόπο μας λάθρο (βλέπε ΚΥΤ) και σίδερα (ανεμογεννήτριες που σε δεκαπέντε χρόνια θα είναι κουφάρια ) τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας .

 3. Και εγώ τι θα κερδίσω;

  Οι άνεμογεννήτριες μπαίνουν για να αποκτήσει εισόδημα ο επιχειρηματίας από τους κατοίκους του Έβρου δημιουργώντας 18 θέσεις εργασίας!!! Με επένδυση 450.000.000€ τα 300MW θα του αποδίδουν 450.000€ την ώρα(με 0,5€ το kwh) από τις τσέπες των κατοίκων του Έβρου. Επίσης οι άνεμογεννήτριες κάνουν θόρυβο και θα την ακούμε να λειτουργεί 10+ χιλιόμετρα μακριά(οι κοντά δεν θα τις ακούν, θα έχουν κουφαθεί) ενώ θα σκοτώσει μέσα σε 10 χρόνια όλα τα μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από την Βόρεια Ευρώπη στην Νότια Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.
  Τέλος όλες οι υποψήφιες περιοχές για άνεμογεννήτριες “τυχαίνουν” να καίγονται….

 4. Προκειμένου να εκμεταλλεύονται ελάχιστοι τσιφλικάδες τους αγρούς μας επειδή λείπουμε από τον τόπο μας και δεν μας πληρώνουν και ενοίκιο καταπατώντας τα δικαιώματα μας καλύτερα να τα εκμεταλλευτούν οι εταιρείες . Αν γίνει αυτό και εύχομαι να επεκταθούν και στα υπόλοιπα χωριά του Εβρου πολύ ευχαρίστως θα τα διέθετα …Συνταξιούχοι ταυτόχρονα συνεχίζουν το επάγγελμα του γεωργού με τα εκατοντάδες στρέμματα αδηλωτα επιδοτούμενα εις βάρος άλλων ..

 5. Δεν κερδίζει τίποτα ο Έβρος με τις ανεμογεννήτριες, αντιθέτως κακό κάνουν στο περιβάλλον. Μόνο οι εταιρείες που τις λειτουργούν και οι κατασκευαστές δηλ. οι Γερμανοί, κερδίζουν. Πολλές φωτιές που έχουν μπει στην χώρα μας είναι για να μπουν ανεμογεννήτριες απ’ ότι έχει φανεί μέχρι τώρα κυρίως στην Εύβοια.

 6. Γιατί όπου εμφανίζονται τα συγκεκριμένα ονόματα βρομάει η δουλειά.? Πράσινη Ανάπτυξη? Τα κατουστάρκα έρχονταν από τα σκόρδα και πατάτης φρούτακια κι μαγαζιά νυχτερινά καί τώρα στα χοντρά παιχνίδια. Τη μυαλό αυτό το παλικάρι. Γερός Νταής. ΝΔ λέμε μέσα στα κόλπα Δήμαρχε άιντε Γερά ορμάτε.

 7. Τι γίνεται ρε παιδιά??? Τελικά πολυεργαλεία αυτά τα ονόματα!!!! Ανεμογεννήτριες, εμπόριο, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις !!!!!! Από που??? Γιατί κανείς άλλος δε δεν ανακαλύπτει τέτοιες επενδύσεις στην περιφέρεια ……. ??????

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*