Ορεστιάδα: Συγκίνηση στο Προσκύνημα στον Άγιο Αθανάσιο του ερειπωμένου χωριού Γυαλιά, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ορεστιάδα: Συγκίνηση στο Προσκύνημα στον Άγιο Αθανάσιο του ερειπωμένου χωριού Γυαλιά, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η Γυαλιά σήμερα είναι ένα ερειπωμένο χωριό ακριβώς στην οριογραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στον ορεινό όγκο του Τριγώνου, σε υψόμετρο 580m περίπου.

Ήταν οικισμός με αμιγή ελληνικό πληθυσμό που αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει μετά την οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Βουλγαρίας στην δεκαετία του 1920. Μέχρι τότε ήταν κεφαλοχώρι και λειτουργούσε εκεί Ελληνικό Σχολείο. Οι κάτοικοι της Γυαλιάς εγκαταστάθηκαν κυρίως στο χωριό Ελιά του Τριγώνου, αλλά και στα χωριά Στέρνα, Σπήλαιο και Λεπτή.

Σήμερα σώζονται απομεινάρια από τα σπίτια και τα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στην οποία προ ετών, δαπάναις της Ιεράς Μητροπόλεως και με την ουσιαστική συνδρομή του Στρατού εγκαταστάθηκε στέγαστρο, αφού πρώτα αποψιλώθηκε ο χώρος από την πυκνή βλάστηση που είχε με τον χρόνο αναπτυχθεί.

Τις πρωινές ώρες της 10ης Αυγούστου ε.έ., μετά από μία δύσβατη ανάβαση με στρατιωτικά οχήματα και διασχίζοντας πυκνά δάση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συνοδευόμενος από Γυαλιώτες, απογόνους εκείνων που εγκαταστάθηκαν στα χωριά Ελιά, Στέρνα και Λεπτή, πραγματοποίησαν προσκύνημα στον τόπο των προγόνων τους.

Μετά τον αγιασμό, στον οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος, τελέσθηκε Τρισάγιο στην μνήμη των κεκοιμημένων ψυχών, που αναπαύονται γύρω από την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού και περιέγραψε τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν μέχρι την τελική διάσωση του Ναού από την βέβαιη κατάρρευση, τόνισε ότι η επιστροφή στις ρίζες των προγόνών μας ξαναζωντανεύει τις μνήμες μας, εκφράζει την ευγνωμοσύνη μας σε όσα οι πρόγονοί μας με θυσίες προσωπικές μας προσέφεραν και αντλούμε αξίες και ιδανικά από το δικό τους φρόνημα και ήθος για να οικοδομήσουμε το μέλλον το δικό μας, των επόμενων γενιών και του τόπου μας. Χαρακτηριστικά σημείωσε· «ο τόπος αυτός είναι ποτισμένος με τα δάκρυα, τον ιδρώτα και το αίμα των προγόνων μας».

Ο Σεβασμιώτατος επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχηγό του Στρατού Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος ως Διοικητής της XVI Μεραρχίας (2016-2017) απεδέχθη το αίτημα της τοπικής Εκκλησίας για την σωτηρία του Ναού από την κατάρρευση και την μερική έστω αποκατάστασή του και στη συνέχεια με το άοκνο και ευεργετικό ενδιαφέρον του παρακολουθούσε το εγχείρημα μέχρι την αποπεράτωσή του.

Επίσης ευχαρίστησε τον σημερινό Διοικητή της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγο  Θεόδωρο Χατζηγεωργίου και τους προκατόχους του ως και τον Διοικητή του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχη Βαρδή Χαρκιανάκη, που μέχρι σήμερα συντηρούν την πρόσβαση και προστατεύουν τον χώρο.

Στο προσκύνημα αυτό στην Γυαλιά τον Ελληνικό Στρατό εκπροσώπησε ο Υποδιοικητής του Συντάγματος Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κράλης.