Γκαρά: “Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών “

Γκαρά: “Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών “

-Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση της κατηγορεί επίσης την χώρα μας και χώρα της ότι “αποδέχεται τον ρόλο και την ευθύνη μιας χώρας-φύλακα σε μια Ευρώπη – φρούριο”

Τις εποχές πριν εκλεγεί βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τότε που ζητούσε να… γκρεμιστεί ο φράχτης στις Καστανιές, θυμήθηκε φαίνεται η Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού μας, με κοινή της δήλωση μαζί με τους Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ν. Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Γιώργο, βουλευτή Ν. Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορούν την χώρα μας και χώρα τους, ότι δεν κάνει τίποτα για τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου, η οποία όμως όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, ανήκει στην Τουρκία. Παράλληλα, την κατηγορούν ότι: “η Ελλάδα κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της, αποδεχόμενη τον ρόλο και την ευθύνη μιας χώρας-φύλακα σε μια Ευρώπη – φρούριο”.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των 3 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του ποταμού Έβρου, αναφέρει:

“Εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα δε με επίσημη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ήδη πέθανε 5χρονο κοριτσάκι από δάγκωμα σκορπιού και είναι σε κρίσιμη κατάσταση η 9χρονη αδερφή του.

Τρεις μέρες μετά από την ανάδειξη και δημοσιοποίηση της τραγικής αυτής κατάστασης, η ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι η νησίδα βρίσκεται εντός τουρκικής επικράτειας. Είναι ωστόσο απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να τα περάσουν.

Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο:

-να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ
-να απαιτήσει την άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό
-να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη

Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Βουλή και την Ευρωβουλή έχουμε ζητήσει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό ζητάμε και τώρα. Οτιδήποτε άλλο και με οποιοδήποτε πρόσχημα, σημαίνει ότι η Ελλάδα κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της, αποδεχόμενη τον ρόλο και την ευθύνη μιας χώρας-φύλακα σε μια Ευρώπη – φρούριο.

Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής Ν. Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ψυχογιός Γιώργος, βουλευτής Ν. Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Ν. Έβρου και αναπλ. τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ