Μενέντεζ: “Να αλλάξει πορεία η Τουρκία, σταματώντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας”

Μενέντεζ: “Να αλλάξει πορεία η Τουρκία, σταματώντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας”

Αν και απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση κατά την επίσκεψη-ενημέρωση του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η οποία ήταν ιδιωτικού επιπέδου αλλά πολύ σημαντική και με πολλαπλά μηνύματα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με γραπτή του δήλωση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

Με αφορμή μια πιθανή αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία, ο κ.Μενέντεζ που τον βλέπουμε στην φωτογραφία κατά την χθεσινή αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Ελληνοαμερικανό Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, με τον Αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη και τον υπάλληλο της ΥΠΑ Σταύρο Καβαρατζή, δήλωσε ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να αλλάξουν πορεία, να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και φυσικά να μην προχωρήσουν στην αγορά των S-400 από τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, ένθερμος υποστηρικτής διαχρονικά των ελληνικών αλλά και των κυπριακών θέσεων και απόψεων στις ΗΠΑ, πλέον έχει σημαντικό ρόλο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και μπορεί να… μπλοκάρει ακόμα και αποφάσεις του Προέδρου Μπάιντεν. Δήλωσε λοιπόν ότι θα αποτελέσει παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ η αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τους Ρώσους, ενώ οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών Τουρκίας και Ρωσίας θα είναι μεγάλο λάθος.

Ο Μενέντεζ χαρακτήρισε τον πρόεδρο Πούτιν εγκληματία πολέμου και είπε ότι» η Τουρκία δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία μαζί του και θα πρέπει να επιδείξει τη δέσμευση της στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια νέων S-400 από την Τουρκία

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

»Ενόσω η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*