Χρηστίδης (δημοσιογράφος Der Spiegel): “Χάρη σε μας, την “Εφημερίδα Συντακτών” και τις ΜΚΟ, ήρθαν οι 38 πρόσφυγες

Χρηστίδης (δημοσιογράφος Der Spiegel): “Χάρη σε μας, την “Εφημερίδα Συντακτών” και τις ΜΚΟ, ήρθαν οι 38 πρόσφυγες

-«Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας», γράφει σε άρθρο του στην “Εφημερίδων Συντακτών”

Με ένα άρθρο το οποίο φιλοξένησε στην έντυπη έκδοση της η γνωστής αριστερή και προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ “Εφημερίδων των Συντακτών”, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” Γιώργος Χρηστίδης αναφέρεται στο αίσιο τέλος του σήριαλ με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο. 

Σχεδόν… πανηγυρίζει ότι ο ίδιος ως δημοσιογράφος του συγκεκριμένου περιοδικού, η “Εφημερίδα των Συντακτών” και οι ΜΚΟ τις οποίες αποκαλεί μάλιστα… ακαταπόνητες, κατασυκοφαντημένες και συχνά διωκόμενες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της υπόθεσης. Χάρη σε τέτοια ΜΜΕ και δημοσιογράφους αλλά και στις ακαταπόνητες αν και κατασυκοφαντημένες –και συχνά διωκόμενες– ΜΚΟ, 38 πρόσφυγες θα μπορέσουν να ζητήσουν προστασία από την Ευρώπη”. Ελπίζουμε πάντως να μην… θυμώσουν οι συνάδερφοι του άλλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, γνωστών επίσης για τις άριστες σχέσεις τους με διάφορες ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με την… διευκόλυνση για ερχομό λαθρομεταναστών και προσφύγων μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, που δεν τους ανέφερε στο άρθρο του. Ότι μπορούσαν έκαναν και αυτά για να δημιουργήσουν “κλίμα” που θα διευκόλυνε την κατάσταση.

Ότι με αυτό τον τρόπο η τουρκική Στρατοφυλακή που είχε “εργαλειοποιήσει” τους συγκεκριμένους 38 πρόσφυγες, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι, αλλά και οι διακινητές που τους “έσπρωξαν” προς την Ελλάδα πέτυχαν τον στόχο και σκοπό τους, είναι προφανώς… ψιλά γράμματα για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Άλλωστε τόσο το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” στο οποίο εργάζεται όσο και η “Εφημερίδα των Συντακτών”, έχουν πολλές φορές αναδημοσιεύσει, αναπαράγει και υιοθετήσει ακόμα και την ανθελληνική τουρκική προπαγάνδα με fake news για νεκρούς από ελληνικά πυρά και επαναπροωθήσεις στον Έβρο.

Με τίτλο λοιπόν: «Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας», γράφει σε άρθρο του στην “Εφημερίδων Συντακτών”, ο Γιώργος Χρηστίδης:

“Δημοσιογράφοι και ΜΚΟ είναι αγαπημένοι στόχοι πολιτικών, αρθρογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η αξιοπιστία τους, ειδικά των ΜΜΕ, είναι τόσο χαμηλή, σύμφωνα με το σύνολο των ερευνών κοινής γνώμης, που ο σκεπτικισμός είναι εύλογος.

Ομως η διάσωση των προσφύγων στη νησίδα του Εβρου απέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο πολύτιμες είναι η καλή δημοσιογραφία και η δράση αξιόπιστων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Οσοι από εμάς ασχοληθήκαμε –νυχθημερόν– με το ζήτημα των προσφύγων στη νησίδα του Εβρου εδώ και σχεδόν έναν μήνα, βρεθήκαμε επί εβδομάδες στο στόχαστρο πολιτικών, σχολιαστών, συναδέλφων και φυσικά χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατηγορηθήκαμε ως «παπαγάλοι», ως προπαγανδιστές της Τουρκίας, ως πληρωμένοι πράκτορες, ως ιδιοτελείς διασπορείς fake news.

Στον χώρο που μου παραχώρησε η «Εφ.Συν.» θα ήθελα να σημειώσω τα εξής για τους καλοπροαίρετους αναγνώστες:

  1. Οι πολίτες έχουν ασφαλώς δικαίωμα –και υποχρέωση– να κρίνουν τα πάντα. Ασφαλώς και τα όσα γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Την ίδια κριτική στάση πρέπει όμως να κρατούν και έναντι της εξουσίας. Όποιο κόμμα κι αν την κατέχει.
  2. Δεν είναι –δεν είμαστε– όλοι ίδιοι. Ήταν χάρη στην κοπιώδη, εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά όπως αυτή της «Εφ.Συν.» και στις ακούραστες ενέργειες οργανώσεων, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η HR360 και το Border Violence Monitoring Network, που το θέμα αναδείχτηκε, πήρε διεθνείς διαστάσεις, κινητοποιήθηκε η κοινή γνώμη, προτού εν τέλει βρεθούν οι –άφαντοι, κατά τις Αρχές, επί εβδομάδες– πρόσφυγες. Καταγράφηκαν επισήμως και δεν κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, όπως συμβαίνει δυστυχώς συχνά με χιλιάδες άλλους στα ευρωπαϊκά σύνορα.
  3. Κρίνετε τι διαβάζετε και πού. Σε ό,τι αφορά τη δική μας έρευνα και τα ρεπορτάζ μας στο Der Spiegel, καμία πληροφορία δεν δημοσιεύεται ποτέ αδιασταύρωτη, χωρίς αυστηρό έλεγχο και επιμέλεια. Ετσι και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Διαθέτουμε ογκώδη και διασταυρωμένα αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία των προσφύγων, το πού βρίσκονταν και πότε, τις συνθήκες που τους οδήγησαν εκεί. Τον ίδιο σκεπτικισμό που συστήνω στους αναγνώστες, τον επιδεικνύουμε πρώτα εμείς στις πληροφορίες που λαμβάνουμε, από όπου κι αν προέρχονται.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, δεν υποστηρίζω ότι έχουμε πάντα όλες τις απαντήσεις. Δεν είμαστε κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Δουλειά μας είναι να αντλούμε πληροφορίες, να τις ελέγχουμε, να τις διασταυρώνουμε και να τις δημοσιεύουμε. Χωρίς φόβο, πάθος ή ίδιον συμφέρον. Αυτό κάναμε και τώρα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, όσοι από εμάς τουλάχιστον έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας.

Εν κατακλείδι: Τα ΜΜΕ είναι τόσο ισχυρά όσο οι αναγνώστες που τα στηρίζουν. Η δημοκρατία μας χρειάζεται την ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία. Τη χρειάζεται για τον έλεγχο της εξουσίας, για την προστασία ατομικών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χάρη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, χάρη στην εμφάνιση νέων ερευνητικών ΜΜΕ, όπως οι Reporters United, το Inside Story, το We Are Solomon, χάρη στη δουλειά αξιόλογων ρεπόρτερ με γνώση, αξιοπιστία, ικανότητες σε εφημερίδες όπως αυτή που έχετε στα χέρια σας, αποκαλύφθηκε η δύσοσμη υπόθεση των υποκλοπών.

Χάρη σε τέτοια ΜΜΕ και δημοσιογράφους αλλά και στις ακαταπόνητες αν και κατασυκοφαντημένες –και συχνά διωκόμενες– ΜΚΟ, 38 πρόσφυγες θα μπορέσουν να ζητήσουν προστασία από την Ευρώπη.

Όπως προβλέπουν οι νόμοι, οι αξίες και ο πολιτισμός μας”.