ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η αναξιόπιστη δημοσκόπηση στον Έβρο και οι πρώτοι στα… πανηγύρια

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η αναξιόπιστη δημοσκόπηση στον Έβρο και οι πρώτοι στα… πανηγύρια

Η δημοσίευση αποσπασματικά κάποιων αποτελεσμάτων μια δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί στον Έβρο και αφορούσε τόσο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές αλλά και τις δημοτικές που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023, απέδειξαν αυτό που το Evros-news,gr είχε επισημάνει.

Ότι δηλαδή πρόκειται για μία αναξιόπιστη έρευνα, αφού με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας και τη δυνατότητα που είχε οποιοσδήποτε να συμμετέχει περισσότερες από μια φορά, δεν παρέχει την παραμικρή διασφάλιση αντικειμενικότητας και τήρησης των απαραίτητων όρων, διαδικασιών και κανόνων αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος και αναλογικής.

Πρόκειται για τη δημοσκόπηση μιας κυπριακής εταιρείας, την οποία “έσπρωχναν” και διαφήμιζαν ο πρώην Συντονιστής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Δέδογλου, με την ιστοσελίδα που διαθέτει και η οποία έχει η ελάχιστη επισκεψιμότητα, αλλά και ο “σύντροφος” του τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα συναγωνιστής του στο ΠΑΣΟΚ Θανάσης Ράσιος.

Πρώτος το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ, ο… Παυλάρας

Αυτούς τουλάχιστον είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν ακόμα και “χορηγούμενες”-πληρωμένες καταχωρίσεις για να προσελκύσουν άτομα να πάρουν μέρος στην συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία μπορούσε να ψηφίσει οποιοσδήποτε περισσότερες από μία φορές. Είτε ήταν, είτε δεν ήταν ψηφοφόρος στο νομό Έβρου και στους πέντε δήμους του.

Όταν για παράδειγμα στο δήμο Αλεξανδρούπολης αναδεικνύεται πρώτος από την συγκεκριμένη έρευνα και με πολύ μεγάλη διαφορά, το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ Παυλάρας Μιχαηλίδης, που δεν έχει καν παράταξη και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι καν υποψήφιος για δήμαρχος και δεύτερος κάποιος που δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεται και εννοώ κάποιον… Ασπιώτη, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Έβρου, τι να λέμε άλλο.

Ακολουθούν μάλιστα μετά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, με ποσοστά κάτω από 10%. Ανεξάρτητα από το ποια γνώμη έχει ο καθένας για τους δύο, αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί τους, είναι δεδομένο ότι διαθέτουν μία βάση ψηφοφόρων πολύ υψηλότερη, από αυτό που δείχνει η αναξιόπιστη αυτή μέτρηση.

Το φοβερό μάλιστα είναι ότι ο… παραλίγο Αντιδήμαρχος-Χάμουργκας, που του πρότεινε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης να αναλάβει το έργο υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής για την οποία απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια, φαίνεται ότι… το πίστεψε κιόλας. Κι ευχαριστούσε τον κόσμο μέσα από την σελίδα του στο facebook που τον στηρίζει. Πόσο… να σφίξουν ακόμα οι ζέστες δηλαδή;

Ο κατόπιν εορτής “επαναστάτης” Καζαλτζής  

Όταν για παράδειγμα στην Ορεστιάδα αναδεικνύεται πρώτος ο ευρισκόμενος εκτός δημοτικού συμβουλίου εδώ και πολλούς μήνες “επαναστάτης” Χρήστος Καζαλτζής που… θυμήθηκε να παραιτηθεί μαζί με την παράταξη του, αφού ξεκίνησε η κατασκευή του ΥΤ Φυλακίου, για την οποία και διαφώνησε. Δεν υπάρχει πουθενά, αλλά τον δείχνει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πάνω και από το σημερινό δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη. Πως να την λάβει κανείς μετά σοβαρά υπόψη;

Γιατί ακόμα και με την φυσιολογική φθορά που έχει μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης ο νυν δήμαρχος Ορεστιάδας, είναι επίσης δεδομένο ότι διατηρεί μία πολύ σημαντική βάση που τον στηρίζει και διαθέτει αυτή την στιγμή τουλάχιστον, τον καλύτερο μηχανισμό υποψηφίων.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα, ότι την αξιοπιστία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δείχνει και το γεγονός ότι συμπεριέλαβε στους υποψηφίους βουλευτές της Ν.Δ., το νυν Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζημιχαήλ ο οποίος εκ του νόμου δεν έχει δικαίωμα καν να είναι υποψήφιος.

Κι επίσης ότι αυτοί που διενεργούν την δημοσκόπηση, αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια της το όνομα της Αλεξάνδρας Γκουλιάμα-Μανδαλίδου, όταν αυτή διαμαρτυρήθηκε γιατί την συμπεριέλαβαν στους πιθανούς υποψηφίους με τη Νέα Δημοκρατία. Για να μην επισημάνουμε πως δεν υπήρχαν ονόματα υποψήφιων βουλευτών για την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, που έχει πολλές πιθανότητες να είναι τρίτο κόμμα στον Έβρο και να εκλέξει βουλευτή.

Δημοσχάκης, Μαλτέζος πρώτοι στα… πανηγύρια

Πόσο σοβαρά λοιπόν μπορεί να θεωρείται μία τέτοια δημοσκόπηση; Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, επειδή όσο θα πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές, παρόμοιες… απόπειρες δημοσκοπήσεων χωρίς επιστημονικά τεκμήρια και συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν στις έρευνες μέτρησης κοινής γνώμης, μπορεί να “χρησιμοποιούνται” από κάποιους για τη δημιουργία απλά και μόνο επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Τώρα όσον αφορά την δημοσκόπηση των… πανηγυριών, εκεί με βάση τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πρώτη θέση διεκδικούν από τη Ν.Δ. ο Τάσος Δημοσχάκης και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μενέλαος Μαλτέζος. Με τον Σταύρο Κελέτση να καταβάλλει… φιλότιμες προσπάθειες να τους πλησιάσει και να τους φτάσει.

Μιλάμε ότι ο Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντί να μπει μπροστά και λόγω εμπειρίας να στηρίξει τις κυβερνητικές ενέργειες στο πρόσφατο θέμα με τους “εγκλωβισμένους” πρόσφυγες και λαθρομετανάστες σε νησίδα του ποταμού Έβρου και να αποκρούσει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός δεν έχει αφήσει πραγματικά πανηγύρι για πανηγύρι.

Κάνει ότι μπορεί να αντιστρέψει αρνητικό κλίμα

Παντού μάλιστα βγάζει λόγους, αφού οι διοργανωτές του δίνουν  φυσικά το μικρόφωνο ενώ ιδιαίτερα τελευταία το… έριξε και στους χορούς και στα… συγκαθίσματα. Όλα αυτά σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό επικοινωνιακό κλίμα που υπάρχει γι’ αυτόν στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος και το οποίο έχει αντιληφθεί πολύ καλά.

Ένα κλίμα τόσο εξαιτίας της στάσης στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου αλλά και της κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε με τον γιο του Σπύρο, ο οποίος “πούλησε” εν ψυχρώ την συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. με την οποία εκλέχθηκε στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής και “συμμάχησε” με τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει Πρόεδρο.

Υπάρχουν φυσικά και οι… αστειότητες που κατά καιρούς λέει ο κ.Δημοσχάκης για το… τελεφερίκ στο Διδυμότειχο ή για επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης της Ορεστιάδας, όταν δεν υπάρχουν πλέον υπάλληλοι και τα μηχανήματα είναι… σάπια, αλλά και καμιά διάθεση δεν έχει η Κυβέρνηση να ξαναθέσει σε λειτουργία το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Θα του την δώσει στο… πιάτο η Γκαρά

Από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είπαμε, ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι με διαφορά πρώτος σε παρουσίες στα πανηγύρια. Μιλάμε ότι έμαθε ακόμα και το πιο μικρό χωριό του Έβρου και δεν αφήνει καμία εκδήλωση που να μην πηγαίνει, ακόμα κα απρόσκλητος. Παρέα με τον φίλο μου τον Παντελή, τον πρώην συνεργάτη του Γιώργου Ντόλιου. Μέχρι και στο… Παλιούρι τον πήρε το μάτι μου, να μιλάει με τον δικό μας, τον Κώστα Πιτιακούδη.

Ποντάροντας φυσικά ότι με αυτό τον τρόπο θα κάνει πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο. Να “αρπάξει” την βουλευτική καρέκλα από την σημερινή βουλευτίνα του κόμματος του Νατάσα Γκαρά. Βέβαια αυτή έτσι κι αλλιώς κάνει… τεράστιες προσπάθειες να τον διευκολύνει και να του προσφέρει στο… πιάτο την εκλογή.

Με τις απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις που εκφράζει στο θέμα των λαθρομεταναστών και την ντροπιαστική στάση της στο πρόσφατο σήριαλ με τη νησίδα και τους υποτιθέμενους εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες. Έφτασε στο σημείο ακόμα και να ζητήσει την δημιουργία ελεύθερων διόδων, για να μπαίνουν στον Έβρο και την Ελλάδα οι χιλιάδες ορδές των λαθρομεταναστών που εργαλοιοποιούνται και σπρώχνονται από την Τουρκία.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι για όλους τους Εβρίτες, ακόμα και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δεν απευθύνεται στις… ακραίες συνιστώσες του χώρου της. Δεν θα την ψηφίσουν τέτοιοι, αλλά Εβρίτες που πάνω απ’ όλα δεν μπορούν και δεν θέλουν τον τόπο τους “ξέφραγο αμπέλι”.

Για να συμπληρώσει απλά το ψηφοδέλτιο

Όλοι αυτοί οι βουλευτές λοιπόν που πηγαίνουν στα πανηγύρια και τα ανταμώματα και βγάζουν λόγους, δεν φταίνε. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι που εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια και παράπονα για τη στάση τους στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου ή άλλα ζητήματα, τώρα όχι μόνο τους αγκαλιάζουν στα πανηγύρια αλλά τους δίνουν και το μικρόφωνο λες και πρόκειται για πολιτικές εκδηλώσεις και όχι για διασκέδαση και ψυχαγωγία, τότε καλά κάνουν.

Μια και αναφερθήκαμε πάντως σε βουλευτές, ακόμα αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου για το νομό Έβρου και το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. το τέταρτο ανδρικό όνομα, αλλά και το δεύτερο γυναικείο που θα πλαισιώσει τους νυν βουλευτές Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση. 

Η μία γυναίκα πιθανόν να είναι η πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου, που ήδη ακούστηκε και γράφτηκε το όνομα της. Όμως αν συμπεριληφθεί τελικά, αυτό θα γίνει απλά για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, αφού έχει ελάχιστη απήχηση στον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ικανή να συγκεντρώσει πολλές ψήφους.

Υ.Γ: Μερικοί είστε πολύ… καχύποπτοι. Ακούς εκεί σας θυμίζουν κάποιον συγκεκριμένο δημοσιογράφο ο τρόπος γραφής και οι χαρακτηριστικές εκφράσεις που περιέχουν πλέον οι ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη. Μην δείτε κάποιον σε αυτό τον τόπο να είναι διαχρονικά αντικειμενικός, να… πέσετε να τον “φάτε” με τα κουτσομπολιά σας.

Ο… Ναρκαλιευτής