Ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής Κρίσης που εξήγγειλε στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και η στροφή στο πετρέλαιο.
Ο Βασίλης Τσολακίδης, Βιοαρχιτέκτονας, πρώην Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στο νομό Έβρου, με άρθρο του εκφράζει την κάθετη αντίθεση του σε αυτό και τεκμηριώνει την άποψη του:
“Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επιδότηση αντικατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο είναι αδικαιολόγητη, δεν θα λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην χώρα μας.
Η υφιστάμενή ανάγκη αντικατάστασης ενός εισαγμένου ορυκτού καυσίμου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ένα επίσης εισαγόμενο και ποιο ρυπογόνο καύσιμο. Εκτός του ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή ευρωπαϊκή αλλά και εθνική στρατηγική ενεργειακής μετάβασης, θα ενισχύσει περεταίρω και την ήδη υπερβολική εξάρτηση της χώρας. Και αυτό διότι η ενέργεια της χώρας είναι ρυπογόνα, απειλή για την φύση και τους κατοίκους, ταυτόχρονα εντατική και πανάκριβη, τροχοπέδη για την εθνική οικονομία, αιτία συναλλαγματικής αιμορραγίας, εθνικής εξάρτησης και εκβιασμών.
Όλα αυτά μαζί έφεραν την πρωτόγνωρη κρίση κόστους ενέργειας, τη γενικότερη οικονομική κρίση και φτωχοποίηση με διαστάσεις επισιτιστικής ανεπάρκειας .
Σήμερα η ετήσια συναλλαγματική αιμορραγία διπλασιάστηκε από τα 10 στα 20 δις, ενώ το συνολικό ετήσιο ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε από τα 24 δις σε πάνω 40-45 δις, μια εκρηκτική αύξηση που αντιστοιχεί στο αστρονομικό ποσό των 2.000 ευρω ανά κάτοικο.
Χρειαζόμαστε μια πράσινη, κλιματική στρατηγική απεξάρτησης από τα εισαγόμενα και ρυπογόνα καύσιμα.
Πρώτο: με τον Περιορισμό της ενεργειακής έντασης και σπατάλης , την αύξηση της αποδοτικότητας, με δράσεις και μέτρα εξοικονόμησης, όπου τα περιθώρια εκτιμιούνται σε πάνω από 50 %.
Δεύτερο : με Στροφή προς τις εγχώριες πηγές, το δυνατόν δε αποκλειστικά με την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και δευτερευόντως με το λιγνίτη, το μοναδικό ορυκτό εθνικό καύσιμο ως στρατηγική εφεδρεία ανάγκης, όπως εν προκειμένω και όχι με το πετρέλαιο. Η χώρα μας διαθέτει ανεξάντλητο δυναμικό σε όλες τις μορφές ΑΠΕ. Ηλιακή, αιολική, αναξιοποίητη Βιομάζα, Γεωθερμία, Υδροηλεκτρικά, κλπ.
Οι ΑΠΕ είναι ήδη φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα και οικονομικά ελκυστικές ακόμα και για τους απλούς καταναλωτές.
Καμία άλλη επένδυση δεν έχει τόσο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο οι ΑΠΕ, καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν εξυπηρετεί τόσο αποτελεσματικά τη φύση, τη χώρα και τον λαό της.
Τρίτο: Με τη ριζική μεταρρύθμιση της ενεργειακής φορολογίας εξυπηρέτησης αποκλειστικά δημοσιονομικών στόχων αλλά και ποικίλων οικονομικών συμφερόντων.
Η νέα ενεργειακή φορολογία τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς την διάθεση τους, οφείλει πλέον να υπηρετεί αποκλειστικά το δραστικό περιορισμό του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους δια της απεξάρτησης της χώρας μας από τα εισαγόμενα, ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα.
Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια μόνιμη, ορθολογική και δίκαιη χρηματοδότηση του πράσινου, κλιματικού και ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας μας.
*Ο Βασίής Τσολακίδης είναι Βιοαρχιτέκτονας, πρ. Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)