Ορεστιάδα: Ξεκινάει ο προγραμματισμός και η κατάθεση προτάσεων για τον εορτασμό 100 χρόνων το 2023 

Ορεστιάδα: Ξεκινάει ο προγραμματισμός και η κατάθεση προτάσεων για τον εορτασμό 100 χρόνων το 2023 

Ξεκινάει ο προγραμματισμός και η κατάθεση προτάσεων για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου, το 2023.

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής «1923-2023: 100 χρόνια Νέα Ορεστιάδα» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.30, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας. Θέμα της θα είναι η ενημέρωση για τον γενικό προγραμματισμό των εκδηλώσεων, το είδος των δράσεων και η διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς/συλλόγους της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, με ομόφωνη απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου σύστησε την Επιτροπή «1923-2023: 100 χρόνια Νέα Ορεστιάδα», που είναι επιφορτισμένη με την διοργάνωση και την επίβλεψη όλων των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας μέχρι και σήμερα.

Ως γνωστόν, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ορέστη, ο οποίος στην συμβολή των τριών ποταμών, Έβρου, Άρδα και Τούντζα ίδρυσε την αρχαία Ορεστιάδα (Ουσκουδάμα), περίπου το 1100 π.Χ.

Στο πέρασμα των αιώνων πολλοί κατακτητές πέρασαν από την Θράκη και την αρχαία Ορεστιάδα

Τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός, αφού έγινε κυρίαρχος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετονομάζει την Ορεστιάδα σε Αδριανούπολη.

Το 1361 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη, ύστερα από 1200 χρόνια ρωμαϊκής και βυζαντινής κυριαρχίας και γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

Θα περάσουν ακόμη 560 χρόνια πριν γίνει και πάλι Ελληνική. Τα χρόνια αυτά εκατοντάδες μάρτυρες πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας κρατώντας αναμμένη τη λαμπάδα της Ορθοδοξίας σε όλη τη Θράκη. Με την απελευθέρωση από τον Ελληνικό Στρατό, σύμφωνα την Συνθήκη των Σεβρών, τον Ιούλιο του 1920 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονική περίοδο, το πιο όμορφο και αμιγώς Ελληνικό προάστιο της Αδριανούπολης, το Κάραγατς μετονομάζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση σε Ορεστιάδα.

Η χαρά της ελευθερίας όμως κράτησε μόνο δύο χρόνια. Έρχεται η Μικρασιατική Καταστροφή και μια πανάρχαια εστία του Ελληνισμού με ιστορία τεσσάρων χιλιετιών, η Ανατολική Θράκη, αδειάζει τελείως από το προαιώνια χριστιανικό Ελληνικό στοιχείο.

Τον Οκτώβριο του 1922, μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και την Ανακωχή των Μουδανιών, ο ποταμός Έβρος ορίζεται ως το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Το Κάραγατς παραμένει ακόμη Ελληνικό, καθώς βρίσκεται δυτικά του ποταμού Έβρου. Πολλοί Αδριανουπολίτες και οι αρχές της πόλης καταφεύγουν προσωρινά σε καταυλισμούς γύρω από το Κάραγατς, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Το 1923, με την Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα τεράστιο κύμα προσφύγων έρχεται στο νέο Ελληνικό έδαφος, μαζί με αυτούς και οι Καραγατσιανοί, καθώς με Ειδικό Πρωτόκολλο στην Συνθήκη της Λωζάνης, το Κάραγατς παραχωρείται στην Τουρκία σαν πολεμική αποζημίωση.

Η δεύτερη αυτή προσφυγιά, η παραχώρηση του Κάραγατς, και των κοντινών του χωριών, Σιδηρόπετρα (παλιά Καβύλη) και Μπόσνα (παλιά Βύσσα) αποτέλεσε για τους ντόπιους την υπέρτατη θυσία στον βωμό της σωτηρίας της πατρίδας.

Έτσι λοιπόν, περίπου 6000 πρόσφυγες έρχονται σε μια ακατοίκητη και έρημη τοποθεσία και ιδρύουν εκ του μηδενός το 1923 την νεότερη πόλη της Ελλάδας, την Νέα Ορεστιάδα. Η πόλη ονομάστηκε Νέα, για να θυμίζει την Παλιά Ορεστιάδα, την Αδριανούπολη και το Κάραγατς.

Αργότερα, ο Δήμος Ορεστιάδας για να τιμήσει τους πρόσφυγες ιδρυτές της πόλης μας, μετά από διπλή προσφυγιά (Αδριανούπολη – Κάραγατς 1922, Κάραγατς – Νέα Ορεστιάδα 1923), που θυσιάστηκαν σαν σύγχρονη Ιφιγένεια, την επέλεξε ως έμβλημά του.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το 2023.

Για πληροφορίες στα Μέλη της Επιτροπής:

– Ζήνα Ζάχαρη, 6947029728

– π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, 6947894145

– Γιάννης Σιωπίδης, 6944676960

– Αθανάσιος Λυμπερίδης, 6983512982

– Γιώργος Καλφόπουλος, 6974197030

Κατάθεση των προτάσεων στο email: neaorestiada100@gmail.com

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*