Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Δόθηκε παράταση για τις αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Δόθηκε παράταση για τις αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών

Την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξαργυρωθεί λίγο πάνω από τα μισά κουπόνια που εκδόθηκαν, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές επιφυλάξεις, ότι επειδή πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, ίσως να μην μπορέσουν τελικά να διαθέσουν χρήματα για νέα συσκευή, καθώς η επιδότηση καλύπτει έως το 50% του κόστους αγοράς. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η απορρόφηση του προγράμματος αποδείχθηκε πολύ υποτονική, ενώ μέχρι και την Τετάρτη δεν είχαν καν κατεβάσει το voucher πάνω από 45.000 δικαιούχοι. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυσή του με νέο κονδύλι 140 εκατ. ευρώ συνεπάγεται την κάλυψη περίπου 420.000 δικαιούχων συνολικά, καλλιεργώντας προσδοκίες για σταδιακή τόνωση της ζήτησης, καθώς σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν επιλαχόντες με υψηλότερα εισοδήματα.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 200.000 επιπλέον δικαιούχους, από τους επιλαχόντες του προγράμματος, χωρίς να πραγματοποιηθεί νέα φάση αιτήσεων, καθώς θα προκύψουν βάσει μορίων από όσους ήδη έχουν υποβάλλει αίτηση.

Η επιδότηση για την ανακύκλωση συσκευών ξεκινά από 135 και φτάνει τα 710 ευρώ. Η έκπτωση που παρέχεται κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος:

– Για εισόδημα έως 5.000 ευρώ, επιδότηση 50%

– Από 5.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ, επιδότηση 45%

– Από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, επιδότηση 35%

– Πάνω από 20.001 ευρώ, επιδότηση 30%

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αξία των vouchers που δεν εξαργυρώνεται στα καταστήματα και επαναπιστώνεται στο πρόγραμμα, δημιουργείται χώρος για νέους επιλαχόντες, ανεξάρτητα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού.