Άρθρο της Κατερίνας Γαλανού που αφορά την δραστηριότητα των διαφόρων ΜΚΟ στον Έβρο, μια εκ των οποίων “έπαιξε” πολύ… βρώμικο παιχνίδι στο θέμα με τους 38 λαθρομετανάστες στη νησίδα μεταξύ Κισσαρίου-Αμορίου της περιοχής Σουφλίου, φιλοξενεί το liberal.gr.
Με πρόσφατη την συγνώμη του ιδρυτή της ΜΚΟ «HumanRights360» που κατασυκοφάντησε την Ελλάδα, την Αστυνομία και τον Στρατό, σε στενή και αγαστή συνεργασία με τα γνωστά ανθελληνικά ΜΜΕ του εξωτερικού και κάποια αριστερά της χώρας μας, το συγκεκριμένο άρθρο αναλύει κάποια γεγονότα και εξηγεί πως προωθείται όλη αυτή η ξεκάθαρη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και φυσικά και της περιοχής μας, του Έβρου.
Γράφει λοιπόν το liberal.grQ
«Από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σήμερα, η ρωσική κυβέρνηση ακολουθεί δύο παράλληλες μεθόδους: μέσω μυστικών υπηρεσιών ή ειδικών ομάδων που χρηματοδοτούνται από ελεγχόμενους από το Κρεμλίνο ολιγάρχες, αποκτά πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα κομμάτων, πολιτικών, κρατικών υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών για τη συλλογή πληροφοριών. Ταυτόχρονα με αυτό, τρέχει καμπάνιες με ψευδείς ειδήσεις ώστε να επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη για πολιτικούς ή κόμματα τα οποία θεωρούνται εχθρικά προς τα συμφέροντα της Ρωσίας»
Ο ερευνητής του ΕΜΠ Θεόδωρος Καρούνος, με εύληπτο τρόπο σε άρθρο του (Στα ΝΕΑ) συνόψισε τη μέθοδο Πούτιν στην υπονόμευση των χωρών της Δύσης μέσω και της μαζικής παραπληροφόρησης. Μέσω ψευδών (ή αναληθών) ειδήσεων που κατασκευάζονται και πλασάρονται με αληθοφανή τρόπο.
Έρευνα που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Πούλιτζερ και δημοσιεύεται στην Deutsche Welle – με αφορμή και την υπόθεση των 38 μεταναστών που βρέθηκαν στην αμμονησίδα του Εβρου – σε περίπου 2.300 λέξεις επαναλαμβάνει όλες τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί σε βάρος της Ελλάδας. Μιλά για push backs, για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η έρευνα βρίθει από υλικό «το οποίο της διέθεσαν κατά αποκλειστικότητα ανεξάρτητοι ερευνητές» όπως σημειώνουν οι συντάκτες της. Ανάμεσά τους μια Ελληνίδα με καταγωγή από τον Έβρο, εργαζόμενη παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Έχει βοηθήσει πολλές δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις για τις εικαζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και επί μήνες χαρτογραφούσε – η DW το γράφει – τους πυργίσκους με τα συστήματα Αυτόματης Επιτήρησης των Συνόρων. Μαζί της άλλος ένας Έλληνας «ερευνητής».
Στην ίδια ομάδα «ερευνητών» και ένας αλλοδαπός «εθελοντής διαφόρων ομάδων» ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη των οικίσκων! Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο η «έρευνα» χαρτογραφούσε τη θέση των πύργων με τα συστήματα στην περιοχή του Έβρου, για να έρθει τον Σεπτέμβρη και να εμπλουτίσει το υλικό της «μελέτης», μετρώντας πόντο – πόντο την απόσταση από τον πύργο παρακολούθησης μέχρι τη νησίδα, και να καταλήξει ότι «κατά συνέπεια θα ήταν εφικτή η γρήγορη διάσωση των προσφύγων».
Ένα άλλο πρόσωπο που εισφέρει στην έρευνα – επαναλαμβάνω πληρωμένη από το Ινστιτούτο Πούλιτζερ – είναι ο Ομέρ Σαρτς, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Παρίσι και διευθυντής του νομικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Front-LEX. Υποστηρίζει με ένταση πως: «Ακόμη και αν η ομάδα βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος αλλά οι ελληνικές αρχές μπορούσαν να τους παρακολουθήσουν με κάμερες ή άλλα τεχνολογικά μέσα, είναι υποχρεωμένες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σώσουν τις ζωές παιδιών και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια άλλων ανθρώπων».
Δεν χρειάζεται μετάφραση τι προτείνει ο καθηγητής Ομέρ να κάνουμε σε αντίστοιχη περίπτωση. Η πολύμηνη, κοπιώδης και πολυέξοδη έρευνα αγνόησε το πιο επίμαχο στοιχείο της υπόθεσης των «38» , δηλαδή αν τελικά πέθανε το κοριτσάκι που το δάγκωσε ο σκορπιός και το έθαψαν οι δικοί του στην αμμονησίδα. Ούτε λέξη. Η ερευνητική δημοσιογραφία του εξωτερικού δικαιούται να είναι δύσπιστη στα στοιχεία που παρέθεσε και έστειλε στον εισαγγελέα ο αρμόδιος υπουργός.
Πιθανόν η ανάθεση επί πληρωμή να απαγόρευε τέτοιες «λεπτομέρειες». Πάντως η εξαιρετική συνάδελφος Βασιλική Σιούτη στη δική της αποστολή στον Έβρο – και χωρίς τόσους ανεξάρτητους ερευνητές διαθέσιμους – πήγε στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου όπου βρίσκονται οι 38 πρόσφυγες και μετανάστες, είδε και μέτρησε τρία ολοζώντανα κοριτσάκια. Το Ινστιτούτο Πούλιτζερ μάλλον την αγνοεί. Ομολογώ πως εμένα αυτή η πληρωμένη έρευνα με τρόμαξε. Μέχρι πότε θα αντέξει ο Έβρος;