Έβρος: Δεν αρκεί «μισή» συγγνώμη για το διασυρμό της χώρας διεθνώς

του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ


Το επεισόδιο του Αυγούστου με την ομάδα προσφύγων/μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο, χρησιμοποιήθηκε και από το τουρκικό καθεστώς, αλλά και από δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνή κυρίως γερμανικά ΜΜΕ για να συκοφαντηθεί και στοχοποιηθεί η Ελλάδα.

συγχρόνως τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπίζεται «εθνικό έδαφος».

Λίγο πολύ μάλιστα δημοσιογράφοι όπως ο ανταποκριτής του Spiegel, ο οποίος πρωτοστάτησε και στην υπόθεση αυτή, κάρφωνε την Ελλάδα σε ανάρτηση του στο twitter στις 12 Αυγούστου: «…Οι ελληνικές Αρχές να απαντήσουν: Είναι η νησίδα ελληνική; Εάν η απάντηση είναι ναι, είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν έδαφος στην Τουρκία απλώς και μόνο για να αποφύγουν να διασώσουν 40 πρόσφυγες; Ή εάν είναι τουρκική (η νησίδα) γιατί τότε καθυστέρησαν το αίτημα για Έρευνα και Διάσωση και γιατί το @ECHR_CEDH έστειλε αίτημα για διάσωση στην Ελλάδα; Δεν ξέρουν να διαβάζουν χάρτες στο Στρασβούργο;»

Μονά ζυγά, ένοχη η Ελλάδα … Αυτά τα δημοσιεύματα και οι αποκαλύψεις στις οποίες πρωτοστατούσε η οργάνωση HumanRights360 του Επ. Φαρμάκη, περιέγραφαν επίσης τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού στην «ελληνική» νησίδα και οι «ειδήσεις» αυτές έκαναν τον γύρο του κόσμου, καθώς όπως είναι γνωστό «το ψέμα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, πριν ακόμη η αλήθεια προλάβει να φορέσει τα παπούτσια της».

Πριν λίγες ημέρες η επιτόπια έρευνα της Β. Σιούτη στον Έβρο έδειξε ότι δεν υπήρχε ούτε «νεκρή μικρή Μαρία»…

Σε αυτό το παιχνίδι που ανεξαρτήτως προθέσεων είχε σαφές ανθελληνικό χαρακτήρα και έπληττε σοβαρά την εικόνα της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, υπήρχε και μια σοβαρότατη διάσταση ασφαλείας.

Οι ελληνικές Αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο βρέθηκαν σε καθεστώς τρομακτικής πίεσης, καθώς οι κατηγορίες που δέχονταν ήταν ότι εγκαταλείπονται άμοιροι πρόσφυγες να πεθάνουν σε «ελληνική» νησίδα και προκειμένου να αποφύγει τη διάσωση τους η ελληνική κυβέρνηση επέλεγε να αποποιηθεί μέρος ελληνικής κυριαρχίας.

Αυτό δημιουργούσε και τον κίνδυνο να ανοίξει συζήτηση εκ μέρους της Τουρκίας για τη συνοριακή γραμμή στον Έβρο, και είτε μια κίνηση θερμοκέφαλων που θα μπορούσαν να κινηθούν για να «αποκαταστήσουν» την ελληνική κυριαρχία στη νησίδα (η οποία όμως ήταν τουρκική), είτε υπό την πίεση των διεθνών ΜΜΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων οι ελληνικές Αρχές να επιχειρούσαν διάσωση των προσφύγων, κάτι που θα οδηγούσε σε μεθοριακό επεισόδιο σε μία στιγμή που η ένταση στα ελληνοτουρκικά είναι στο κόκκινο.

Δυστυχώς με επιπολαιότητα και ανευθυνότητα ενεπλάκη στο επεισόδιο αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ πειθόμενος προφανώς από τη «φερεγγυότητα» των ανταποκριτών και των εκπροσώπων της HumanRights360,έσπευσε να υιοθετήσει όλη τη θεωρία αυτή: για την «ελληνική» νησίδα που η κυβέρνηση εγκαταλείπει ουσιαστικά στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγει τη διάσωση των προσφύγων, για τον θάνατο της «μικρής Μαρίας, ανήμερα Δεκαπενταύγουστο» και άλλα τινά.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο λόγω και της ιδιότητας του ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και της προηγούμενης ιδιότητας του ως ΥΠΕΞ, έθεσε θέμα ουσιαστικά συνόρων στον Έβρο και μάλιστα επικαλέστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο για ταυτοποίηση των συνόρων και συνεπώς της εδαφικής επικράτειας της χώρας το …Κτηματολόγιο (στο οποίο καταγράφεται μια περιουσία με μονομερή κατάθεση συντεταγμένων -με γεωδαιτικό σύστημα που δικαιολογεί μικρές αποκλίσεις- από τον φερόμενο ιδιοκτήτη, που στην περίπτωση της νησίδας σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι το ελληνικό Δημόσιο).

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο κ. Επ. Φαρμάκης (για τον οποίο δεν επαναλαμβάνω κανέναν χαρακτηρισμό, ούτε σχόλιο σχετικά με την οικογενειακή ιστορία του, ούτε για την επαγγελματική δραστηριότητά του απ” όλα αυτά που αναπαράγονται στο διαδίκτυο) επικεφαλής της οργάνωσης HumanRights360 εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση προγραμμάτων αυτού του αντικειμένου λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συνεργάζεται με διεθνείς και κρατικούς φορείς καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνική Αστυνομία, FRONTEX, ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Συνήγορο του Πολίτη), και συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, διατηρώντας πάντοτε μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας με το Κράτος και την κοινωνία των πολιτών.

Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Σε σχέση με την υπόθεση «των 38 του Έβρου» σημειώνουμε τα εξής:

Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.

Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του. (σ.σ. πανηγυρικό άδειασμα του ανταποκριτή του Spiegel)

Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προς παροχή οποιασδήποτε επιπλέον διευκρίνισης. Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Ιδρυτής, HumanRights360».

Αυτή λοιπόν η καθαρή ομολογία ότι είχε λανθασμένη εικόνα ο κ. Φαρμάκης και η οποία αποτέλεσε τελικά τη βάση στην οποία στήθηκε μια ολόκληρη προβοκάτσια εναντίον της Ελλάδας, που δημιούργησε απειλές ακόμη και για την ασφάλεια της χώρας λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας, δεν εμφανίζεται καν στην πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας της οργάνωσης του κ. Φαρμάκη, όπου αντιθέτως φιγουράρουν όλες οι ανακοινώσεις του Αυγούστου με τις οποίες κατέκριναν την Ελλάδα γιατί «έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα και ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων».

Επίσης ούτε ο ανταποκριτής του Spiegel, όπως θα όφειλε δεν έκανε μια τουλάχιστον ανάρτηση στην οποία να ζητά συγγνώμη από τους ακολούθους του στα ΜΚΔ και να ενημερώνει για το καθεστώς της νησίδας, αλλά και να παρουσιάσει στοιχεία στα οποία θα επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρού κοριτσιού στη νησίδα. Θέματα στα οποία βασίστηκε και η συκοφαντική επίθεση εναντίον της χώρας μας. Ελπίζουμε ότι όπως οφείλει ένα μεγάλο μέσο όπως το Der Spiegel θα αποκαταστήσει την αλήθεια με διορθωτικό δημοσίευμα.

Έτσι με τη μισή συγγνώμη του κ. Επ. Φαρμάκη, νομίζουν ότι καθάρισαν… Η Πολιτεία οφείλει όμως να θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε τέτοιες δράσεις που ανεξαρτήτως των ανθρωπιστικών ευαισθησιών και αγαθών προθέσεων που πιθανόν υπάρχουν, μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον της Ασφάλειας της χώρας και να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και τις ευαίσθητες διακρατικές σχέσεις στην περιοχή.

Προφανώς κάποιοι πήραν το μάθημα τους με το «πάθημα» της νησίδας, αλλά η μισή ή η καθόλου συγγνώμη δείχνει ότι απλώς θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη προβοκάτσια…