Επέτειος της Μάχης του Ορμενίου (26 Σεπτεμβρίου 1371) – Πρόγραμμα εκδηλώσεων 

Επέτειος της Μάχης του Ορμενίου (26 Σεπτεμβρίου 1371) – Πρόγραμμα εκδηλώσεων 

Στις όχθες του ποταμού Έβρου, κοντά στο σημερινό χωριό Ορμένιο, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις των Βαλκανίων το 1371 προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Δυστυχώς από την έκβαση αυτής της μάχης κρίθηκε αργότερα η τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Βαλκανίων.

Στη μάχη αυτή που είναι γνωστή ως η μάχη του Έβρου, ή του Ορμενίου (Τζερνομιάνο) ή της Μαρίτσας (βουλγαριστί ο ποταμός Έβρος) στις 26 Σεπτεμβρίου 1371, μεταξύ άλλων, έπεσε αγωνιζόμενος ο Σέρβος Βασιλεύς Ιωάννης Ούγγλεσης.  

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ανακοινούται ότι  στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Έβρου, ή της Μαρίτσας ή του Ορμενίου, τελείται πάνδημο μνημόσυνο την Κυριακή 25 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., περί ώρα 10η πρωινή, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ορμένιο, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και περί ώρα 7η απογευματινή, στην Μεγάλη Αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος, (παραπλεύρως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων), θα πραγματοποιηθεί επίκαιρη διάλεξη από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, με θέμα«Ιωάννης Ούγγλεσης· ο μάρτυρας του Ορμενίου». 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*