Ευρωβουλευτές των “Πρασίνων” ήρθαν στον Έβρο και αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα για τους λαθρομετανάστες

Ευρωβουλευτές των “Πρασίνων” ήρθαν στον Έβρο και αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα για τους λαθρομετανάστες

Με μια απαράδεκτη και προκλητική  ανταπόκριση από την Αθήνα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, (κείμενο Marina Rafenberg) προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας, υιοθετώντας την τουρκική προπαγάνδα.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα, όπως και άλλα ΜΜΕ που έχουν αγαστή συνεργασία με τις ΜΚΟ, πολλές εκ των οποίων έχουν ύποπτο ρόλο και έχουν ρόλο διακινητή, βρήκε “πάτημα” την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών των “Πρασίνων” στον Έβρο, οι οποίοι ήρθαν στην περιοχή και νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Με τίτλο “Επαναπροώθηση μεταναστών: στον Έβρο, ευρωβουλευτές των Πρασίνων αντιμετωπίζουν το “τείχος των ψεμάτων” της ελληνικής κυβέρνησης”, λέει ψέματα και αναπαράγει την προπαγάνδα των “Πρασίνων” και των Τούρκων.

Οι εν λόγω Ευρωπαίοι πολιτικοί, δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, που στέλνει η Τουρκία και τους χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και παριστάνουν τους ανθρωπιστές. Αν τους πιάνει τόσο ο… πόνος, τότε η Ελλάδα να αφήνει όσους θέλουν να περνούν και να τους στέλνει στις χώρες αυτών των Ευρωβουλευτών. Αρκετά με τον κάθε ηλίθιο Ευρωπαίο αριστερό, που νομίζει ότι μπορεί να παίζει με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αλλά εδώ το κάνουν ελληνικά κόμματα εκφράζοντας παρόμοιες θέσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και τα γνωστά αριστερά ΜΜΕ με επικεφαλής την “Εφημερίδα των Συντακτών”, δεν θα το κάνουν οι Ευρωπαίοι;

Όπως αναφέρει σε κείμενο του το hellasjournal.com:

“Eπισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αυξανόμενων ερευνών για τις επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές, που μετέβησαν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στον Έβρο, καλούν την Επιτροπή να παγώσει τα κονδύλια για χώρες όπως η Ελλάδα που χρησιμοποιούν αυτή την παράνομη πρακτική.

Αναλυτικότερα, η ανταπόκριση σχολιάζει ότι κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων στον Έβρο «το πρόγραμμα περιελάμβανε σιωπή, βαριά ατμόσφαιρα και εμπόδια στην πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές ή άτομα».

Για τον Γερμανό ευρωβουλευτή Erik Marquardt, η Ελλάδα “προσπαθεί να οικοδομήσει μια διαφορετική πραγματικότητα” και να υψώσει ένα “τείχος ψεύδους” για να αρνηθεί τη συστηματική επιστροφή των μεταναστών στα σύνορά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα πάντα αρνιόταν ότι χρησιμοποιεί αυτή την παράνομη πρακτική, παρά τις πολυάριθμες έρευνες των μέσων ενημέρωσης, των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το κάνει, σχολιάζει στη συνέχεια η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα, οι Έλληνες συνοριοφύλακες και η αστυνομία δεν απάντησαν στο αίτημα των ευρωβουλευτών για συνέντευξη.

Ένας δικηγόρος καταθέτει την πίεση που ασκείται στον τοπικό πληθυσμό και στην κυβέρνηση για να μην βοηθήσουν τους εξόριστους, ισχυρίζεται η εφημερίδα. “Όταν οι πρόσφυγες σταματούν στα σύνορα από την αστυνομία, οδηγούνται σε αστυνομικά τμήματα, επειδή ο χώρος στον καταυλισμό είναι περιορισμένος. Αλλά δεν έχουμε εντολή ως ΜΚΟ να δραστηριοποιούμαστε σε αυτούς τους σταθμούς“, λέει.

Ούτε η Frontex, φαίνεται να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης, προσθέτει η ανταπόκριση. Ο Indra Medina Kano, επιχειρησιακός αξιωματικός του οργανισμού στην Ελλάδα, δηλώνει: “Ενεργούμε υπό τις εντολές των ελληνικών αρχών και αναπτυσσόμαστε όπου μας χρειάζονται“.

Σύμφωνα με την εφημερίδα όταν τον Αύγουστο 38 μετανάστες εγκλωβίστηκαν για μέρες σε ένα νησάκι μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, η Frontex προσφέρθηκε να βοηθήσει στον εντοπισμό της ομάδας, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν. “Αν οι Έλληνες λένε ότι βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, τους πιστεύουμε”, λέει ο αξιωματικός. Είναι η γνωστή υπόθεση της Μαρίας, η οποία παρουσιάστηκε ως το πέμπτο παιδί μίας οικογένειας Σύρων. Οι ξένοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι πέθανε, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο.

Εάν υπάρχουν πολύ αξιόπιστοι ισχυρισμοί για επαναπροώθηση σε ορισμένες περιοχές, γιατί δεν απαιτείτε να πάτε να δείτε;” ρωτά η Ολλανδή ευρωβουλευτής Tineke Strik. “Πόσο κοστίζει αυτή η αποστολή της Frontex στην Ελλάδα; Εάν η υπηρεσία είναι παρούσα εκεί, πρέπει να δούμε μια βελτίωση”.

Σημειώνεται ότι η Frontex έχει αμφισβητηθεί άμεσα και κατηγορήθηκε σε ευρωπαϊκή έκθεση που αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιουλίου ότι είχε γνώση αυτών των αναγκαστικών επιστροφών.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαβεβαιώνει ότι όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα αναφέρονται στους υπεύθυνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όμως φέτος, στον Έβρο, αναφέρθηκε μόνο ένα κρούσμα, ενώ οι επαναπροωθήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, σχολιάζει η ανταπόκριση.

 Την ημέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Ε.Ε., ο Omar Alshakal, ένας Σύρος πρόσφυγας που έχει ιδρύσει τη δική του ΜΚΟ, Refugee 4 Refugees, κατέθεσε με φωτογραφίες ότι είδε μια ομάδα 30 ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Επικοινώνησε με την αστυνομία ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Στη συνέχεια, λίγες ώρες αργότερα, ένας πρόσφυγας του έστειλε τη νέα του γεωγραφική θέση, που βρισκόταν στην Τουρκία. Για την Tineke Strik, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “γνωρίζει τι συμβαίνει” και λαμβάνει μια “συνειδητή απόφαση” να μην λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανταπόκριση, έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Επιτροπής, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.

Η Saskia Bricmont, ευρωβουλευτής του Βελγίου, λέει ότι υπάρχουν λύσεις για να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις που πραγματοποιούν “απωθήσεις”: “να τεθούν όροι στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”, “να πιέσουμε για την ανάπτυξη της Frontex ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών“… Οι Πράσινοι ξεκίνησαν επίσης την Τρίτη ένα ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “παγώσει τα κονδύλια που προορίζονται για τις χώρες που πραγματοποιούν απωθήσεις”.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Frontex ανακοίνωσε την αναστολή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της στην Ουγγαρία, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία επεσήμανε τις ελλείψεις της χώρας όσον αφορά τις διαδικασίες απέλασης.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί, αλλά αρκετές υποθέσεις εξετάζονται από ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα, τονίζεται.

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απειλείται, και όχι μόνο στο μεταναστευτικό ζήτημα. Υπάρχουν προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την παγίδευση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων”, σημειώνει η Gwendoline Delbos-Corfield, Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

Στην Ουγγαρία, αφήσαμε την κατάσταση να επιδεινωθεί. Στην Ελλάδα, πρέπει να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά!”, λέει ξεχνώντας ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατία είναι σεβαστή απ’ όλους.

Πληροφορίες: Le Monde, Marina Rafenberg – Refoulement de migrants : dans l’Evros, des eurodéputés écologistes face au « mur de mensonges » du gouvernement grec.

Πηγή: hellasjournal.com