Βρυξέλλες: Θρακιώτικα χτύπησε και… ντύθηκε σήμερα η “καρδιά” της Ευρώπης, σε μια συγκινητική εκδήλωση (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Βρυξέλλες: Θρακιώτικα χτύπησε και… ντύθηκε σήμερα η “καρδιά” της Ευρώπης, σε μια συγκινητική εκδήλωση (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Συγκίνηση σήμερα το μεσημέρι στο Βέλγιο, στην “καρδιά” των Βρυξελλών που είναι και το κέντρο της Ευρώπης, αφού… χτύπησε και ντύθηκε Θρακιώτικα, γεμίζοντας με υπερηφάνεια όχι μόνο τους συντοπίτες μας που ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και όλους τους Έλληνες.

Σε μια άκρως τιμητική εκδήλωση, οι Βέλγοι και συγκεκριμένα ο δήμος Βρυξελλών και ο Σύλλογος Φίλων του Manneken-Pis, του αγάλματος που είναι το σύμβολο των Βρυξελλών, έντυσαν με την Θρακιώτικη φορεσιά το εμβληματικό άγαλμα, τιμώντας με αυτή την κίνηση τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών, για την επέτειο 40 χρόνων λειτουργίας και δραστήριας παρουσίας του, αλλά και όλη την Θράκη στο πρόσωπο του.

Δεκάδες Εβρίτες, Θρακιώτες συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα που μένουν στις Βρυξέλλες, το Βέλγιο αλλά και τις γειτονικές Γερμανία και Ολλανδία, συγκεντρώθηκαν αρχικά σε αίθουσα του Δημαρχείου Βρυξελλών για την έναρξη της εκδήλωσης.

Παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονυσίου Καλαμβρέζου, εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδη Χρυσόπουλου, σύσσωμης της διοίκησης του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, πρώην Προέδρων του και πολλών συμπατριωτών μας, η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών Κώστα Μπαμπατζίκη (από τις Καστανιές Ορεστιάδας), ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο Φίλων του Manneken-Pis, αναφέρθηκε σε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, που ήταν του Στέφανου Τεμπελάκη (Στέφανου ΘΡΑΞ), του επίσης Εβρίτη από το Ασημένιο Διδυμοτείχου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Έλληνα Πρέσβη κ.Καλαμβρέζο που τίμησε με την παρουσία του στην σπουδαία αυτή εκδήλωση, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Βρυξελλών και τον Πρόεδρο και εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων του αγάλματος-σύμβολο των Βρυξελλών.

Έγινε η δωρεά της θρακιώτικης φορεσιάς που λίγο αργότερα φόρεσε το Manneken-Pis, απονεμήθηκε τιμητική βράβευση στον Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών από τον Σύλλογο Φίλων του Manneken-Pis, ενώ στην εκδήλωση δέσποζαν η ελληνική σημαία, η σημαία του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών και υπήρχαν πολλές θρακιωτοπούλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές της Θράκης μας. Ανάμεσα τους και τα μέλη του Συλλόγου Θρακιωτών “Ακρίτας” Ντύσελντορφ.

Ακολούθησε μια μίνι δεξίωση του δήμου Βρυξελλών προς τιμήν του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, όλων των Ελλήνων που παρέστησαν στην εκδήλωση, μια ακόμα ενέργεια των διοικούντων της πρωτεύουσας του Βελγίου στους συμπατριώτες μας.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, συνοδεία της θρακιώτικης γκάιντας και του νταουλιού, περπάτησαν μέχρι το σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του Manneken-Pis, όπου ήδη είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για να παρακολουθήσει την τελετή, με τους ντόπιους αλλά και επισκέπτες από άλλες χώρες, να καταγράφουν εντυπωσιασμένοι όσα έβλεπαν.

ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Όταν η πομπή έφτασε στο Manneken-Pis, το παιδάκι που κατουράει δηλαδή και μετά από κάποια λόγια του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων του εμβληματικού αγάλματος των Βρυξελλών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια με τον ίδιο, τον Έλληνα Πρέσβη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θραακιωτών Βρυξελλών κ.Μπαμπατζίκη και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, να κάνουν υπό τα θερμά χειροκροτήματα όλων, τα αποκαλυπτήρια του… Θρακιώτη Manneken-Pis, που μάλιστα μας… κατούρησε πολύ δυνατά, ως γνήσιος Θρακιώτης πλέον.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Παρά την βροχή που έπεφτε, η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν πολύ μεγάλη για όλους μας. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι θρακιώτικοι χοροί. Η γκάιντα με το νταούλι ξεκίνησαν και οι Θρακιώτες ξεσήκωσαν με τους χορούς και τα τραγούδια τους την “καρδιά” των Βρυξελλών, το κέντρο της Ευρώπης.

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με χορούς και τραγούδια αποχώρησαν και από τον χώρο του εμβληματικού αγάλματος των Βρυξελλών, ντυμένου πλέον με την θρακιώτικη φορεσιά, όλοι οι συμπατριώτες μας, συγκινημένοι και περήφανοι ως Εβρίτες, ως Θρακιώτες, ως Έλληνες.

Θα ακολουθήσουν και άλλα φωτογραφικά ρεπορτάζ από την πολύ σημαντική εκδήλωση που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα τιμητική για την Θράκη μας και τον Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών, από το Evros-news.gr.