Μπαμπατζίκης-Τεμπελάκης: “Οι Βέλγοι μας τίμησαν, ντύνοντας Θρακιώτη το άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπαμπατζίκης-Τεμπελάκης: “Οι Βέλγοι μας τίμησαν, ντύνοντας Θρακιώτη το άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποστολή: Βρυξέλλες

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ


Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, είναι μια ημέρα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη όλων των Θρακιωτών και γενικότερα των Ελλήνων που ζουν στις Βρυξέλλες και το Βέλγιο συνολικά.

Η τιμητική εκδήλωση του δήμου Βρυξελλών, που έντυσε με την θρακιώτικη φορεσιά το Manneken-Pis, το άγαλμα-σύμβολο της πόλης, ήταν αφιερωμένη στην Θράκη μας και τον μια σημαντική αναγνώριση για τον Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών και την παρουσία και προσφορά του στα 4ο χρόνια της λειτουργίας του. Γιατί είναι ο μοναδικός Σύλλογος από την Ελλάδα μας που πέτυχε κάτι τέτοιο. Να ντυθεί δηλαδή… Θρακιώτης το Manneken-Pis, στο κέντρο των Βρυξελλών, στην “καρδιά” όπως θεωρείται η βελγική πόλη όλης της Ευρώπης.

Για όσους δεν έχουν ζήσει ως απόδημοι Έλληνες στο εξωτερικό, αυτό μπορεί να μην λέει πολλά. Για τους Εβρίτες, τους Θρακιώτες, τους Έλληνες συνολικά των Βρυξελλών και του Βελγίου, ήταν όμως διάχυτη η συγκίνηση και η υπερηφάνεια από αυτή την αναγνώριση, καταξίωση και τιμητική εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε από το Δημαρχείο Βρυξελλών και ολοκληρώθηκε μπροστά από το Manneken-Pis. Με τον Εθνικό μας Ύμνο και με,.. θρακιώτικους χορούς μέσα στην βροχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Βρυξέλλες: Θρακιώτικα χτύπησε και… ντύθηκε σήμερα η “καρδιά” της Ευρώπης, σε μια συγκινητική εκδήλωση (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Κι όλα αυτά αποτελούν επιτυχία της διοίκησης του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών. Του Προέδρου Κώστα Μπαμπατζίκη, του Αντιπροέδρου Στέφανου Τεμπελάκη (Στέφανος ΘΡΑΞ), ο οποίος είχε και την ιδέα αυτή η οποία και πήρε “σάρκα και οστά” στις 24 Σεπτεμβρίου, της Γραμματέως Βίκυς Μπαρμπαγεωργοπούλου, της Ταμία Μαρίας Νάστου και της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων Ευμορφίας Βασιλειάδου. Γιατί έτρεξαν και προσπάθησαν επί πολύ καιρό για αυτή την σημαντική στιγμή. Όπως και των μελών του Συλλόγου των συμπατριωτών μας που ζουν με τις οικογένειες τους χρόνια τώρα στην βελγική πρωτεύουσα.

Η διοίκηση του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, με τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα για την σημαντική εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, με το Manneken-Pis να ντύνεται Θρακιώτης

Μπαμπατζίκης-Τεμπελάκης: Το πιστέψαμε, το 

προσπαθήσαμε και είμαστε συγκινημένοι που το πετύχαμε

Το βράδυ του Σαββάτου ο Σύλλογος Θρακιωτών Βρυξελλών διοργάνωσε και μια εκδήλωση σε κατάμεστη αίθουσα, για να γιορτάσει τα 40 χρόνια λειτουργίας του και την σπουδαία εκδήλωση με το ντύσιμο του Manneken-Pis ως Θρακιώτη. Εκεί συναντήσαμε τον Πρόεδρο Κώστα Μπαμπατζίκη, με καταγωγή από τις Καστανιές Ορεστιάδας και τον Αντιπρόεδρο Στέφανο Τεμπελάκη από το Ασημένιο Διδυμοτείχου και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Evros-news.gr. Εμφανώς συγκινημένοι και οι δύο, που ο στόχος τον οποίο έθεσαν ως διοίκηση, μετά την πρόταση του κ.Τεμπελάκη, τελικά υλοποιήθηκε.

Ο κ.Μπαμπατζίκης, που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια επικεφαλής του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, μας τόνισε ότι αποτελεί αναγνώριση, τιμή και καταξίωση, η απόφαση του Δήμου Βρυξελλών να ντύσει με την θρακιώτικη φορεσιά το άγαλμα-σύμβολο της πρωτεύουσας του Βελγίου. Ότι οι Θρακιώτες είναι περήφανοι γι’ αυτή την σημαντική διάκριση και πως στο πρόσωπο τους τιμάται όλη η Ελλάδα. Γιατί ο Σύλλογος τους συγκεντρώνει και έχει δίπλα του Έλληνες από κάθε περιοχή της πατρίδας, οι οποίοι μετέχουν και στα χορευτικά που διαθέτει, μαθαίνοντας στα νέα ελληνόπουλα της διασποράς χορούς και τραγούδια της πατρίδας, αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Άλλωστε η βασική εκδήλωση, η χοροεσπερίδα του η οποία φέτος έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 1.200 άτομα και αποτελεί το γεγονός της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο υπό βροχή, στο κέντρο των Βρυξελλών (ΒΙΝΤΕΟ)

Επόμενος στόχος: Μια “Οδός Θράκης” στις Βρυξέλλες

Μετά την υλοποίηση του ντυσίματος με την θρακιώτικη φορεσιά του Manneken-Pis, επόμενος στόχος είναι να ονομαστεί ένας δρόμος της πόλης των Βρυξελλών “Οδός Θράκης”, όπως μας αποκάλυψε ο Πρόεδρος Κώστας Μπαμπατζίκης. Καθόλου εύκολο εγχείρημα, αλλά όπως συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος Στέφανος Τεμπελάκης που είχε και αυτή την ιδέα, θα το παλέψουν και θα το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο. Για την Θράκη και την Ελλάδα μας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ στο Evros-news.gr

Μιλήσαμε για την πολύχρονη προσφορά του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών και με πρώην Προέδρου του, αλλά και συμπατριώτες μας που προσέφεραν αυτά τα πάνω από 40 χρόνια της παρουσίας του στην πρωτεύουσα του Βελγίου και θα ακολουθήσει νέο ρεπορτάζ με τις δικές τους συνεντεύξεις.