O Ερντογάν, η Θράκη και το κακό, επικίνδυνο σενάριο

O Ερντογάν, η Θράκη και το κακό, επικίνδυνο σενάριο

Η άκρως προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν αρχίζει να παίζει πλέον και το χαρτί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η στήλη New Deal του Euro2day.gr είχε ήδη προειδοποιήσει από τον Μάρτιο του 2021 ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη «εμπόλεμη κατάσταση» με την Τουρκία, ίσως όχι με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον πόλεμο η κοινή γνώμη της Δύσης, αλλά με την ευρύτερη φιλοσοφία που αντιλαμβάνονται τον πόλεμο ηγεσίες κρατών της Ανατολής, όπως η Ρωσία κι ακόμη περισσότερο η Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας(!) από τον Ερντογάν για τη Θράκη ή και το μεταναστευτικό πρέπει να εκπλήσσει. Είναι και αυτά στο Playbook της διευρυμένης έννοιας του πολέμου που φέρεται να έχει υιοθετήσει από τους άλλους απολυταρχικούς ηγέτες.

Ούτε βέβαια η ειδικότερη αναφορά μας στο θέμα της Θράκης, τον Οκτώβριο του 2021, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ήταν τυχαία. Ζήτημα επιλογής ήταν το πότε θα κρίνει σκόπιμο ο Σουλτάνος να ανακινήσει και αυτό το θέμα, όπως έπραξε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες δηλώσεις του. “Δεν υπάρχει όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ και τα λοιπά; Όχι!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κι αν το καλό σενάριο είναι ότι τα κάνει όλα αυτά για να κερδίσει «πόντους» στο εσωτερικό ή να ρεφάρει στις διεθνείς διπλωματικές ήττες που έχει υποστεί (όπως με την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Κύπρο), το κακό σενάριο που πρέπει να έχουμε διαρκώς στο νου μας είναι να προετοιμάζεται όντως για δυναμικές ενέργειες.

Πηγή: euro2day.gr