Μηταράκης: Μέσα στο 2022 θα λειτουργήσει η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα

Μηταράκης: Μέσα στο 2022 θα λειτουργήσει η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα

Εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει η νέα δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, η “επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όπως το “βάφτισαν” στην Κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε προχθεσινή του εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε 14 σημεία πολιτικής, βάσει των οποίων έχει συντελεστεί πρόοδος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον περιορισμό του αριθμού των αφίξεων, με το 2021 να έχει σημειωθεί ο χαμηλότερος αριθμός αφίξεων της δεκαετίας και το 2022 να εκτιμάται ότι θα υπάρξει ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός ροών.

Επίσης, στη μείωση των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας και τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου με στόχο στο τέλος του 2022 οι εκκρεμότητες να αφορούν μόνο στις τρέχουσες υποθέσεις, στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και τη διαχείριση των συνόρων με επέκταση του φράχτη του Έβρου και επέκταση του εξοπλισμού ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Για την θωράκιση του Έβρου: Σε σχετική ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Για το περιστατικό με τους 38 στον Έβρο ο υπουργός επανέλαβε ότι απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς «προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία» για τα πραγματικά περιστατικά, που χρήζουν απαντήσεων, ενώ εκτίμησε ότι «όλη αυτή η ιστορία έγινε με στόχο να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση».

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης παρουσίασε για πρώτη φορά και φωτογραφίες από το σημείο της νησίδας, όπου βρέθηκε ο ίδιος από την ελληνική όχθη αμέσως μετά το περιστατικό. Όπως είπε η στάθμη του ποταμού ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η απόσταση από την Ελλάδα ήταν μικρή.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που προέκυψαν, μιλώντας για το βίντεο που προβλήθηκε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδιδε πως μια ομάδα προσφύγων ήταν εγκλωβισμένη πάνω στην νησίδα στις 15 Αυγούστου, κάτι που όπως είπε ο κ. Μηταράκης ήταν ψευδές «καθώς όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου το πρωί. Άρα, το βίντεο ήταν γραμμένο από πριν». Στην συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι, στα στοιχεία τα οποία από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν ότι υπάρχει και πέμπτο παιδί από την οικογένεια.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν άλλες χώρες της ΕΕ για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, φέτος υπολογίζονται 160.000 αφίξεις στην ΕΕ, ενώ οι συνολικές θέσεις για μετεγκατάσταση που έχουν προσφερθεί για να υλοποιηθούν το 2022 ανέρχονται σε 1.017. Επίσης, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.