“Ο Σύλλογος Θρακιωτών Βρυξελλών έχει σημαντική, πολύχρονη προσφορά στο Βέλγιο”, λένε πρώην Πρόεδροι του (ΒΙΝΤΕΟ)

“Ο Σύλλογος Θρακιωτών Βρυξελλών έχει σημαντική, πολύχρονη προσφορά στο Βέλγιο”, λένε πρώην Πρόεδροι του (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια από τις κορυφαίες στιγμές της 40χρονης ιστορίας, παρουσίας και δραστηριότητας του, ήταν αναμφίβολα για τον Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών η αναγνώριση των Βέλγων και του δήμου Βρυξελλών, να ντύσει Θρακιώτη το άγαλμα-σύμβολο του Manneken-Pis.

Ανάμεσα στους δεκάδες Εβρίτες, Θρακιώτες, Έλληνες κάθε ηλικίας που έζησαν συγκινημένοι και περήφανοι το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου αυτή την σπουδαία στιγμή στο Δημαρχείο αρχικά και στη συνέχεια στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα, βρισκόταν και τρεις πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου. Ο Κυριάκος Τοψίδης, ο Παντελής Αγοράκης και ο Βασίλης Πασχαλάκης, που υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια την διοίκηση του εξαιρετικά δραστήριου Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, δεν έκρυψαν την χαρά, την ικανοποίηση και την συγκίνηση τους, για όσα ζήσαμε όλοι μας στο κέντρο των Βρυξελλών.

Τους συναντήσαμε στην εκδήλωση που ακολούθησε το βράδυ και μιλήσαμε μαζί τους για λίγα λεπτά. Την ίδια στιγμή που οι συμπατριώτες μας διασκέδαζαν δίπλα στην αίθουσα, που τα νέα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς χόρευαν θρακιώτικους και χορούς από όλη την Ελλάδα, τους ζητήσαμε για λίγα λεπτά να μας μιλήσουν για την δική τους συμβολή τα χρόνια που διετέλεσαν σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Μιλήσαμε επίσης με την κόρη του Χρήστου Κουρούδη, εκ των ιδρυτών του Συλλόγου, αλλά και με τρεις συμπατριώτισσες μας οι οποίες βοηθούν επί πολλά χρόνια και είναι έτοιμες να προσφέρουν σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Μπαμπατζίκης-Τεμπελάκης: “Οι Βέλγοι μας τίμησαν, ντύνοντας Θρακιώτη το άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τοψίδης: Δυναμώσαμε τον Σύλλογο με πολλά

μέλη και δημιουργήσαμε τρία χορευτικά

Ο Κυριάκος Τοψίδης που κατάγεται από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών για 10 χρόνια (2005-2015). Πετυχημένος επιχειρηματίας, με καταστήματα εστίασης και καφέ δίπλα στην περίφημη κεντρική “Χρυσή Πλατεία”, την Γκραντ Πλας της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ ασχολείται και με την κατασκευή και αγορά ακινήτων, είναι από το 1982 είμαι κάτοικος Βρυξελλών. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα των Ελλήνων FC HELLAS και είχε θητεία και στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών.

Φυσικά βρέθηκε και αυτός στην εκδήλωση ντυσίματος του Manneken-Pis με την θρακιώτικη φορεσιά, αλλά και το βράδυ στο γλέντι του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών. Του ζητήσαμε να… γυρίσει τις αναμνήσεις του στα χρόνια της προσφοράς του στην διοίκηση, ενώ είναι πολύ σημαντικά και όσα μας είπε για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Βέλγιο, αλλά και ο τόπος καταγωγής του που είναι στο βόρειο Έβρο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΨΙΔΗ  

Αγοράκης: Όλοι οι Έλληνες των Βρυξελλών

έχουν “αγκαλιάσει” τον Σύλλογο Θρακιωτών 

Ο Παντελής Αγοράκης με καταγωγή από την Βρυσούλα Έβρου, υπηρέτησε τον Σύλλογο Θρακιωτών Βρυξελλών ως Πρόεδρος για 4 χρόνια και παράλληλα συμμετείχε για πολλά ακόμα ως μέλος της διοίκησης. Δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την αναγνώριση που έγινε από τους Βέλγους, με το ντύσιμο του αγάλματος-σύμβολο ως Θρακιώτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθουν και άλλες τέτοιες συγκινητικές στιγμές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

Πασχαλάκης: Από μικρός παιδί, ξεκινώντας

ως χορευτής, υπηρέτησα τον Σύλλογο Θρακιωτών

Ο Βασίλης Πασχαλάκης που κατάγεται από το Σοφικό Διδυμοτείχου ήταν για πολλά χρόνια μέλος στην διοίκηση και διετέλεσε δύο χρόνια Πρόεδρος. Από μικρός έμαθε χορό στο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Θρακιωτών και στη συνέχεια τον υπηρέτησε από διάφορα πόστα. Επεσήμανε ότι ένοιωσε χαρά και υπερηφάνεια για την καταξίωση που ήρθε με την συμβολή και βοήθεια όλων που υπηρέτησαν τον Σύλλογο Θρακιωτών όλες αυτές τις δεκαετίες και επεσήμανε πως είναι “ανοιχτός” για όλους τους Έλληνες του Βελγίου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Η Αγγελική, κόρη του Χρήστου Κουρούδη ο οποίος είναι εκ των ιδρυτών του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών και πλέον επέστρεψε στην πατρίδα και ζει στην Αλεξανδρούπολη μετά την συνταξιοδότηση του, κατάγεται από τους Ασβεστάδες Διδυμοτείχου. Συνεχίζει την συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου και βοηθάει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες να παραμείνει δυνατός και με παρουσία στο Βέλγιο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΟΥΔΗ

Τρεις γυναίκες με πολύχρονη και

συνεχή προσφορά στον Σύλλογο

Στην εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε στο στέκι του Συλλόγου Θρακιωτών Βρυξελλών, με τους συμπατριώτες μας κάθε ηλικίας να γλεντούν με την ψυχή τους επ’ ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων λειτουργίας του, μιλήσαμε και με τρεις γυναίκες οι οποίοι έχουν πολύχρονη και συνεχή προσφορά από διάφορα πόστα. Η Ζαφείρω Μητούση από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, η Ευαγγελία Τσιάπη από τη Ταύρη Σουφλίου και η Ιωάννα Τρεβλοπούλου από την Κοζάνη, υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τον Σύλλογο από διάφορες θέσεις, ανταποκρινόμενες σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια και συμμετοχή.

Είναι οι τρεις τους πολύ καλές φίλες και με ένα στόμα μας είπαν: “Ήταν πολύ συγκινητική η εκδήλωση με το ντύσιμο του Manneken-Pis. Το άγαλμα που είναι πολύ σημαντικό για τις Βρυξέλλες και τους Βέλγους, φόρεσε την θρακιώτικη φορεσιά και νοιώσαμε μεγάλη υπερηφάνεια ως Έλληνες και Θρακιώτες. Ο Σύλλογος μας κράτησε και συνεχίζει να κρατάει “δεμένους” και αγαπημένους όλους τους Έλληνες στις Βρυξέλλες. Για μας που τον υπηρετούμε χρόνια και είμαστε κοντά του, ήταν πολύ σημαντική η ημέρα αυτή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-Βρυξέλλες: Θρακιώτικα χτύπησε και… ντύθηκε σήμερα η “καρδιά” της Ευρώπης, σε μια συγκινητική εκδήλωση (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Η κυρία Ζαφείρω Μητσούση θυμήθηκε: “Ο πατέρας μου μαζί με φίλους ξεκίνησαν τον Σύλλογο, γιατί τους έλειπε εδώ στο Βέλγιο που εργάζονταν και  αγωνίζονταν για τις οικογένειες τους, η πατρίδα. Το χωριό του η Νέα Βύσσα, ο Έβρος, η Θράκη, η Ελλάδα μας. Εγώ ήμουν στην διοίκηση και Ταμίας και Γραμματέας και τώρα αποτελώ μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Είμαστε όλοι φίλοι και προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την αγάπη για την πατρίδα και την παράδοση της”.

Η κυρία Ευαγγελία Τσιάπη μας λέει: “Από το 1980 και για 17 χρόνια ήμουν δασκάλα στο χορευτικό του Συλλόγου μας. Προσπάθησα να μάθω στα νέα παιδιά τους παραδοσιακούς μας χορούς, όχι μόνο της Θράκης αλλά και όλης της πατρίδας. Είδατε και απόψε μικρά παιδιά να χορεύουν δημοτικά και λαϊκά και να το κάνουν με όλη τους την ψυχή. Αυτό το θεωρώ πολύ σπουδαίο και σημαντικό. Ελπίζω να συνεχιστεί και χαίρομαι που συνεχίζει ο Σύλλογος να είναι δραστήριος και να πετυχαίνει πράγματα”.

Η κυρία Ιωάννα Τρεβλοπούλου και αυτή ιδιαίτερα συγκινημένη, τονίζει: “Είμαστε μια οικογένεια με τις φίλες μου εδώ και όλους τους άλλους Έλληνες των Βρυξελλών που μετέχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ήμουν Γραμματέας και Ταμίας, χόρευα και εγώ πολλά χρόνια και συνεχίζω να συμμετέχω με όλη μου την καρδιά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μας δίνεται η ευκαιρία από ημέρες και ευκαιρίες σαν αυτή στο κέντρο των Βρυξελλών, να συναντιόμαστε όλοι οι Έλληνες και να θυμόμαστε την πατρίδα”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*