Ο Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γιατσί στοχοποιεί την Σαμοθράκη, ως προέκταση της “βάσης” των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Ο Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γιατσί στοχοποιεί την Σαμοθράκη, ως προέκταση της “βάσης” των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Η Τουρκία ζητά επίμονα (γιατί άραγε;) την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης και Λήμνου εδώ και πολλά χρόνια, τώρα όμως η πίεση της ομάδας ψυχολογικών επιχειρήσεων της Άγκυρας προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κτυπήσει “κόκκινο”.

Ο  Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γιατσί του γνωστού ινστιτούτου που διευθύνει εγείρει θέμα Σαμοθράκης, αναφέροντας την δήθεν παράνομη ύπαρξη “ 1 χερσαίας και 1 ναυτική βάση στο νησί της Σαμοθράκης, 36 χλμ απόσταση από την τουρκική ενδοχώρα!.

Υπάρχουν πολλά αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 Howitzer, άρματα μάχης LEO 1A5G Tanks και τεθωρακισμένα οχήματα στο νησί.

Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λωζάνης”, αναφέρει ο ίδιος.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς επικαλείται τον ΟΗΕ  και το δικαίωμα της προάσπισης εθνικού εδάφους, ενώ στο θέμα παρενέβη Αμερικανός ειδικός σύμβουλος και καθηγητής στην μεταπτυχιακή Σχολή του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Ryan Gingeras, οποίος ανέφερε:

“Η Σαμοθράκη αναφέρεται επιβεβαιωμένα ως ελληνικό έδαφος σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913.
Το άρθρο 4 αναφέρεται σε διαφορές μεταξύ κειμένου και χάρτη.

Δεν υπάρχουν σύγχρονα στοιχεία για τα οχήματα και ο όρος αποστρατιωτικοποίηση δεν αναφέρεται ρητά στη συνθήκη”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ που παρέπεμψε Τούρκο δημοσιογράφο στην ελληνική κυβέρνηση.

Γιατί ήρθε αμερικανική απάντηση στις τουρκικές παράλογες αιτιάσεις για την  Σαμοθράκη ;

Η ουσία δεν αφορά καθαρά μόνο την ανάρτηση ενός Αμερικανού ειδικού στις παράλογες και προκλητικές τουρκικές αιτιάσεις για την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών που απειλούνται από την πάνοπλη 4η τουρκική στρατιά, αλλά το γεγονός ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορεί να κάνει πλέον τα στραβά μάτια στα σχέδια της Τουρκίας, αφού ετοιμάζεται να ενισχύσει και άλλο την “βάση” στην Αλεξανδρούπολη από την οποία αεροσκάφη και ελικόπτερα των ΗΠΑ θα “στρίβουν” πάνω από την Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, έχοντας δημιουργήσει εγκαταστάσεις στο λιμάνι, οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα θέλουν  να χρησιμοποιήσουν και το νησί της Σαμοθράκης.

Η ΥΠΑ (Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) σχεδιάζει ένα  σύγχρονο ελικοδρόμιο στο νησί της Σαμοθράκης και για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κατ’ επέκταση των συμμάχων τους ΗΠΑ.

Πηγή: pentapostagma.gr