Με σχεδόν διπλή τιμή από πέρσι, τα πρώτα συμβόλαια για σκληρό σιτάρι νέας χρονιάς

Με σχεδόν διπλή τιμή από πέρσι, τα πρώτα συμβόλαια για σκληρό σιτάρι νέας χρονιάς

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης των 15 λεπτών το κιλό από πέρσι, καταγράφεται στην τιμή που προσφέρεται στους παραγωγούς με συμβόλαιο, για να καλλιεργήσουν σκληρό σιτάρι τη νέα σεζόν, στη διαδικασία για την υπογραφή συμβολαίων που ξεκίνησε.

Ήδη, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, δόθηκε τιμή για τα συμβόλαια στους παραγωγούς που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό.

Η τιμή στα συμβόλαια είναι κατώτατη εγγυημένη στα 35 λεπτά το κιλό, 15 λεπτά δηλαδή πάνω από πέρσι. Παράλληλα, προβλέπεται και μπόνους δυο ταχυτήτων ανάλογα την ποιότητα 2 ή 3 λεπτών ανά κιλό. Την τιμή αυτή δίνει η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας για τα συμβόλαια της νέας χρονιάς. Όπως εξηγεί ο κ. Ρεντζιάς, η αύξηση των 15 λεπτών σε σχέση με τα περσινά συμβόλαια δόθηκε για τη στήριξη των παραγωγών λόγω του αυξημένου ενεργειακού και όχι μόνο κόστους. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει ο κ. Ρεντζιάς έχει φέρει μεγάλη κινητικότητα στις τάξεις των παραγωγών ενόψει της νέας σποράς.

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή με την ανακοίνωση σχεδόν διπλής εγγυημένης κατώτατης τιμής από πέρσι και ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Όπως όμως λέει αποτελούν μεγάλο βραχνά για τους παραγωγούς, οι υπέρογκες αυξήσεις στα λιπάσματα και την ενέργεια…

Το Νοέμβριο οι σπορές στη Μαγνησία

Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για τις σπορές του φθινοπώρου οι αγρότες της Μαγνησίας, τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου. Σίγουρα όπως λέει η κατώτατη εγγυημένη τιμή των 38 λεπτών στα συμβόλαια αναμένεται να τονώσει το ηθικό των παραγωγών, που λόγω του κόστους το σκέπτονταν πολύ φέτος για το τί θα βάλουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αρχίσει ήδη οι παραγωγοί να αγοράζουν λιπάσματα για τη νέα χρονιά, αλλά η σπορά στην περιοχή αναμένεται να καθυστερήσει λόγω και της μεγάλης ανομβρίας.

Έντονο ενδιαφέρον και για το κριθάρι

Εξίσου έντονο με το ενδιαφέρον των παραγωγών για καλλιέργεια σκληρού σίτου είναι ήδη το ενδιαφέρον των αγροτών και για το κριθάρι, σημείωσε ο κ. Ρεντζιάς στον ΑγροΤύπο και σ’ αυτό ίσως βοηθήσει και τυχόν θέσπιση συνδεδεμένης ενίσχυσης για το προϊόν, όπως ακούγεται στη νέα ΚΑΠ.

Πηγή: agrotypos.gr