Ορεστιάδα: Επιστημονικό ΕλληνοΒουλγαρικό Συνέδριο με θέμα: «Μελέτη, προστασία, διατήρηση, προβολή φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Ορεστιάδα: Επιστημονικό ΕλληνοΒουλγαρικό Συνέδριο με θέμα: «Μελέτη, προστασία, διατήρηση, προβολή φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Το Επιστημονικό Συνέδριο «Μελέτη, προστασία, διατήρηση και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή» διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 ο Δήμος Ορεστιάδας στο Συνεδριακό Κέντρο Πετρωτών.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο SYNERGIA – Synergybetween the people, the cultural and the naturalheritage in Municipalities of Lyubimets, Ivailovgrad and Orestiada, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία.

Στο συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής και της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές στη διαχείριση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου των συμμετεχουσών περιοχών στο έργο, όπως και μια σημαντική παρουσίαση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τον ρόλο της δασικής ανάπλασης στην τοπική ανάπτυξη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας «κάνει πρεμιέρα» το 1ο Φεστιβάλ Ελληνοβουλγαρικού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Ορεστιάδας μαζί με τον Δήμο του Lyubimets. Από την Ελλάδα θα παρουσιαστεί το έργο «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ενώ από τη Βουλγαρία θα γίνει η προβολή του βίντεο της θεατρικής παράστασης «5 BGMuffins» που οργανώθηκε από το κοινωνικό κέντρο Bratolubie – 1884 Lyubimets. Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στις 7 μ.μ. στο Θέατρο Διόνυσος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τέλος, ο Δήμος Ορεστιάδας υποστηρίζει ενεργά την πεζοπορική δράση που θα υλοποιήσει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στο Καταφύγιο ΜΠΑΡΑ  ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Πενταλόφου Ν. Έβρου «ΔΡΥΜΟΣ» που επίσης είναι εταίρος του έργου SYNERGIA.

Όλες οι δράσεις του διημέρου εντάσσονται στη διοργάνωση ECCooperationDay.

Επιστημονικό Συνέδριο για τη μελέτη, προστασία, διατήρηση και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 | Συνεδριακό Κέντρο Πετρωτών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00 – 10:15 Εγγραφές

10:15 – 10:30 Χαιρετισμοί

κ. Βασίλειος Μαυρίδης, Δήμαρχος Ορεστιάδας

κ. Περικλής Ποσειδώνος, Χειριστής Έργου, Κοινή Γραμματέα INTERREGΕλλάδα – Βουλγαρία

κα. VelichkaKostadinova, InfoPoint Σμόλυαν

10:30 – 10:45SYNERGIA : επένδυση στη διασυνοριακή ταυτότητα και κεφαλαιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων και καλών πρακτικών

κα. Δώρα Αυγουλίδου, Διαχειρίστρια Έργου, Εξ. Συνεργάτης Δήμου Ορεστιάδας

10:45 – 11:00 Πολιτισμός δίχως σύνορα

κα. AnaApostolova,ΠροϊσταμένηΤμήματοςΕυρωπαϊκώνΈργων,ΔήμοςLyubimets

11:00 – 11:15 Πολιτισμός, παραδόσεις και έθιμα

κα Evgenia Stoyanova, Γραμματέας, Κοινωνικό Κέντρο “Bratolubie-1884”

11:15 – 11:30 Προβολή βίντεο

κα. VioletaNedyalkovaΣυντονίστρια Έργου, Δήμος Ivaylovgrad

Διάλλειμα

11:50  – 12:10Τόνωσητουτουρισμούκαιτουπολιτισμούμέσααπόταμικράμουσείατηςυπαίθρου: το Εκθεσιακό Κέντρο Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα και άλλες ιστορίες

Δρ. Κλεοπάτρα Φέρλα, Ιστορικός- Διαχειρίστρια Έργου, TimeHeritage

12:10 -12:20 Ο πλούτος της διασυνοριακής περιοχής, μια βόλτα μέσα από 20 φωτογραφίες

κα.HristinaGeorgieva, Λέκτορας, Κοινωνικό Κέντρο “Probuda 1914”

12:20 – 12:40 Δασική ανάπλαση – μια σημαντική δυνατότητα τοπικής ανάπτυξης

Δρ. Βερόνικα Ανδρεά, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Δασολογίας&Διαχείρισης Περιβαλλοντικών & Φυσικών Πόρων, ΔΠΘ

12:40 – 13:00Η συμβολή του «ΔΡΥΜΟΥ» στην προβολή του τοπικού φυσικού πλούτου

κ. Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος, Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Πενταλόφου Ν. Έβρου «ΔΡΥΜΟΣ»

13:00 – 13:10 Ερωτήσεις & Απαντήσεις

13:15 – 14:00 Επίσκεψη στο Μουσείο Πέτρας, Πετρωτά