Αλεξανδρούπολη: Γιατί απορρίφθηκε η σκέψη για ερχομό του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου “George Bush” στο λιμάνι

Αλεξανδρούπολη: Γιατί απορρίφθηκε η σκέψη για ερχομό του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου “George Bush” στο λιμάνι

Το γιγαντιαίο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο “George Bush” που έχει «δέσει» στην Κρήτη από το βράδυ της Πέμπτης και έχει πάνω του συνολικά περίπου 6.000 στρατιωτικό και άλλο προσωπικό, υπήρχε αρχικά σκέψη να έρθει και προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας και της χρησιμοποίησης από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να καταπλεύσει και το επονομαζόμενο «Εκδικητής», το δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ που αποτελεί μια «πλωτή πολιτεία». Όμως εγκαταλείφθηκε κάτι τέτοιο, γιατί δεν θα… χωρούσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και δεν μπορεί να “δέσει” σε αυτό, λόγω διαστάσεων. Το “Τζορτζ Μπους” έχει τεράστιο όγκο, καθώς έχει μήκος περίπου 333 μέτρα και εκτόπισμα 100.000 τόνων. Η ταχύτητά του ξεπερνά τους 30 κόμβους χάρη στους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για περισσότερο από 20 χρόνια χωρίς συντήρηση και ανεφοδιασμό.

Θα… ξεχύνονταν 6.000 κόσμος στην Αλεξανδρούπολη 

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου φτάνει τα 3.500 άτομα, ενώ επιπλέον 2.500 άτομα επιβαίνουν σε αυτό για την υποστήριξη των αεροσκαφών που μεταφέρει. Το «γιγαντιαίο» αεροπλανοφόρο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 85 μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα.  Οι περίπου 6.000 αξιωματικοί, ναύτες, πιλότοι και μέλη πληρώματος που βρίσκονται επάνω στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, καθημερινά διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας, ωστόσο, έχουν και όλες τις ανέσεις όταν υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος.

Στον «Εκδικητή», όπως αποκαλείται το αεροπλανοφόρο “Τζορτζ Μπους”, υπάρχουν γήπεδα για διάφορα αθλήματα, ντισκοτέκ, εστιατόρια, κινηματογράφοι. Είναι ενδεικτικό πως καθημερινά η κουζίνα του γιγαντιαίου πλοίου ετοιμάζει 15.000 μερίδες φαγητού. Το παρακάτω βίντεο από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί επάνω στην «πλωτή πολιτεία». Την Παρασκευή (7/10), αρκετά από τα μέλη του πληρώματος βγήκαν για μια βόλτα στα Χανιά. Είναι ενδεικτικό πως στο ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, αναφέρθηκε ότι… πλημμύρισε η πόλη από τον κόσμο που βγήκε από το αεροπλανοφόρο.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι θα συνέβαινε, αν 6.000 Αμερικανοί ερχόταν έστω για μα ημέρα στην Αλεξανδρούπολη και έβγαιναν να γνωρίσουν την πόλη και την περιοχή. Θα… πλημμύριζε με κόσμο και θα γινόταν χαμός. Εδώ τον περασμένο Μάιο που κατέπλευσε το επίσης πολεμικό Αμερικανικό πλοίο “USS ARLINGTON” με συνολικά 1.000 άτομα πλήρωμα και βγήκαν στην Αλεξανδρούπολη, η πόλη γνώρισε… μεγάλες πιένες κατανάλωσης σε διάφορους τομείς. Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε με 6.000 κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Αλεξανδρούπολη: Καλώς ήρθε το δολάριο – Γέμισε η πόλη με Αμερικανούς ναύτες του πλοίου “USS ARLINGTON”

2 Σχόλια

  1. Για να είμαστε πιο ακριβής στις διαστάσεις, το πρόβλημα θα ήταν το βύθισμα του πλοίου καθώς είναι 16 μέτρα ενώ το λιμάνι της αλεξανδρουπολης εχει μόνο 12 πράγμα που αποτελεί και το κυριο πρόβλημα του λιμανιού και το καθιστουν αποτρεπτικο στο να δεσουν μεγαλα container ships…..είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το λιμάνι χρειάζεται περαιτέρω εκβάθυνση

    • Θεωρητικά με την συμφωνία για την εκμετάλλευση του λιμανιού θα πρέπει να γίνουν και έργα για την εκβάθυνσή του αλλιώς το εμπορικό κομμάτι των container θα είναι μύθος και η πόλη με την μεγάλη ανάπτυξη θα είναι απλά διακομιστικός κόμβος με μηδαμινό όφελος για την οικονομία της πόλης.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*