Διδυμότειχο: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα ξαναλειτουργήσουν τα λατομεία Κουφόβουνου – Υπογράφηκε η απόφαση καθορισμού λατομικής περιοχής (BINTEO)

-Αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση λατομείων αδρανών υλικών

-Δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας

-Το υλικό που θα προκύψει από την εν λόγω εκμετάλλευση, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ, οδικών έργων και έργων υποδομής της περιοχής

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, αφού υπογράφηκε από την Κυβέρνηση η απόφαση Περιβαλλοντικής έγκρισης καθορισμού λατομικής περιοχής αδρανών υλικών στην περιοχή.

Δικαιώθηκε έτσι η επιμονή, οι ενέργεις και ο αγώνας χρόνων της οικογένειας Καραφείζη, η οποία επί μια 5ετία σχεδόν προσπαθούσε με συνεχείς παρεμβάσεις, οχλήσεις και αιτήματα προς κάθε θεσμικό φορέα του νομού Έβρου, να εξασφαλίσει το “πράσινο φως” για την επαναλειτουργία ενός χώρου και μιας δραστηριότητας η οποία έδωσε δουλειά σε πολύ κόσμο και δημιούργησε επιχειρήσεις στην περιοχή. Στο μεγαλύτερο αυτό χρονικό διάστημα μάλιστα… πάλευε σχεδόν μόνη της, αφού ακόμα και κάποιοι οι οποίοι υπόσχονταν βοήθεια και λύσεις και δεν αποκλείεται τώρα να επιχειρήσουν να καπηλευθούν αυτή την θετική εξέλιξη, δεν κατάφεραν να πετύχουν το παραμικρό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και έτσι σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Δημόπουλο, η απόφαση Περιβαλλοντικής έγκρισης καθορισμού λατομικής περιοχής αδρανών υλικών στην περιοχή Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμοτείχου. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτήν:

“Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε την περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου για τον καθορισμό λατομικής περιοχής αδρανών υλικών στο Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμότειχου της Π.Ε. Έβρου, βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με το κοινό και τις δημόσιες Αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ

Πόσο σημαντική και θετική είναι αυτή η εξέλιξη και ποια θα είναι τα ωφέλη, αναφέρονται στην απόφαση, όπου τονίζεται:

-Αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση λατομείων αδρανών υλικών και για την εκμετάλλευση της λατομικής περιοχής.

-Αναπτυξιακή προοπτική, δεδομένου ότι το υλικό που θα προκύψει από την εν λόγω εκμετάλλευση, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ, οδικών έργων και έργων υποδομής της περιοχής, καθώς και στην εύρυθμη και οικονομική εκτέλεση της πάσης φύσης ιδιωτικών και δημόσιων έργων της περιοχής και επομένως των υποδομών μεταφοράς ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών.
-Δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
-Αύξηση των εσόδων του Δήμου Διδυμοτείχου, μέσω της μίσθωσης της λατομικής περιοχής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, έσοδα τα οποία μπορούν να διατεθούν για την κοινωνικοπολιτισμική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
-Αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσω των φόρων επί των κερδών στις εταιρείες, αλλά και τους φόρους εισοδήματος των εργαζομένων.

Θα μειωθεί σημαντικά το κόστος κατασκευής των δημόσιων έργων

Να επισημάνουμε ότι με την λειτουργία των λατομείων, θα μειωθεί σημαντικά, σχεδόν στο μισό που ισχύει τώρα, το κόστος κατασκευής των δημόσιων έργων στην περιοχή του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Κι αυτό γιατί τώρα οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν τα αδρανή υλικά από τα λατομεία Μάκρης Αλεξανδρούπολης και για να τα μεταφέρουν στον υπόλοιπο νομό πληρώνουν μέχρι και 30 ευρώ τον τόνο επιπλέον. Κάτι φυσικά που έχει αντίκρισμα και στις τιμές που προσφέρουν για να αναλάβουν ένα έ4ργο από διαγωνισμό. Τώρα και σε μια εποχή που ανέβηκε κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος, θα μπορούν πλέον να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Κι επίσης, αφού θα υπάρξουν περισσότερες επιλογές για την αγορά αδρανών υλικών, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν μόνο μεταξύ των τιμών που δίνουν οι ιδιοκτήτες των δύο λατομείων της Μάκρης Αλεξανδρούπολης, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός με τις νέες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν στο Κουφόβουνο.

Α) Συνοπτική περιγραφή του σχεδίου
α1. Περιοχή εφαρμογής του σχεδίου
– Το παρόν σχέδιο αφορά στον καθορισμό λατομικής περιοχής στο Κουφόβουνο του Δήμου
Διδυμοτείχου της Π.Ε. Έβρου, σε έκταση περίπου 84 στρεμμάτων (83.985 τ.μ.), στη θέση «Καϊλή» ή 9«Πετρωτό» στην περιοχή του παλαιού λατομείου, όπου δραστηριοποιούνταν μονάδες εξόρυξης
αδρανών υλικών.
– Η προς καθορισμό λατομική περιοχή αδρανών υλικών βρίσκεται βόρεια της επαρχιακής οδού
Διδυμοτείχου – Κουφόβουνου, αποτελώντας την κύρια οδό προσπέλασης, και από αυτό το σημείο
εκκινούν δύο βασικές χωμάτινες εσωτερικοί οδοί, οι οποίοι οδηγούν σε όλους τους χώρους
εργασίας/εξόρυξης.
– Το σύνολο της υπό καθορισμό, λατομικής περιοχής αδρανών υλικών, είναι έκταση δημοτική (του
Δήμου Διδυμοτείχου) και ο ασβεστολιθικός αυτός όγκος αποτελεί, μέχρι σήμερα, τη μοναδική
γνωστή εκμεταλλεύσιμη εμφάνιση (κοίτασμα) ασβεστόλιθου σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Π.Ε
Έβρου (περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου).


Σκοπός του σχεδίου
Αντικειμενικός σκοπός του Σχεδίου είναι ο καθορισμός λατομικής περιοχής και η αξιοποίηση της
περιοχής για τη δραστηριοποίηση/λειτουργία λατομείων και μονάδων εξόρυξης και επεξεργασίας
αδρανών υλικών, σε συμφωνία και με τους στόχους της Οδηγίας 2001/42/ΕΕ.
Ο καθορισμός της εν λόγω περιοχής ως λατομικής έχει κριθεί κατ’ επανάληψη απαραίτητη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ακριτικής αυτής της  περιοχής και στην εύρυθμη και οικονομική εκτέλεση της πάσης φύσης ιδιωτικών και δημοσίων έργων που εκτελούνται σε αυτή και είναι σημαντική λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία του παραμεθορίου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.
Η αξιοποίηση της περιοχής, αποτελώντας τον βασικό σκοπό του Σχεδίου, θα υλοποιηθεί μέσω της
επίτευξης των επιμέρους στόχων:
Την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 Την αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση λατομείων αδρανών υλικών και για την εκμετάλλευση της λατομικής περιοχής.
 Την αναπτυξιακή προοπτική, δεδομένου ότι το υλικό που θα προκύψει από την εν λόγω εκμετάλλευση, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ, οδικών έργων και έργων υποδομής της περιοχής, καθώς και στην εύρυθμη και οικονομική εκτέλεση της πάσης φύσης ιδιωτικών και δημόσιων έργων της περιοχής και επομένως των υποδομών μεταφοράς ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών.
 Τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
 Την αύξηση των εσόδων του Δήμου Διδυμοτείχου, μέσω της μίσθωσης της λατομικής περιοχής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, έσοδα τα οποία μπορούν να διατεθούν για την κοινωνικοπολιτισμική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
 Την αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσω των φόρων επί των κερδών στις εταιρείες, αλλά και τους φόρους εισοδήματος των εργαζομένων.
 Τον σχεδιασμό της χρήση του εν λόγω χώρου μετά το τέλος της εκμετάλλευσής του και την
ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, που θα καθορίσει η χρήση αυτή εν μέρει και τον
τρόπο αποκατάστασης.
 Την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενσωμάτωση της περιοχής στον ευρύτερο
περιβάλλοντα χώρο στον οποίο αυτή είναι ενταγμένη, με συνεκτίμηση των προστατευτέων
αντικειμένων του ευρύτερου αυτού χώρου.
 Την ένταξη της περιοχής μετά την αποκατάστασή της στους χώρους με πολλαπλή
χρηστικότητα, όπου θα περιλαμβάνονται:
 Την θέσπιση ενιαίων κατευθύνσεων αναφορικά με τον τρόπο αποκατάστασης του ευρύτερου
όμορου χώρου και ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την προς καθορισμό (λατομικής περιοχής)
έκτασης, όσο και παλαιότεροι λατομικοί χώροι αδρανών υλικών, τα οποία βρίσκονται εκτός
αυτής και χρήζουν αποκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΟΥΦΟΒΟΙΥΝΟΥ