Φανή Ντινούδη: Άφησε τη νομική για να φτιάξει κοσμήματα στην Σαμοθράκη και κάνει πωλήσεις σε όλον τον κόσμο

Φανή Ντινούδη: Άφησε τη νομική για να φτιάξει κοσμήματα στην Σαμοθράκη και κάνει πωλήσεις σε όλον τον κόσμο

Ξεκίνησε να φτιάχνει χειροποίητα κοσμήματα σε έναν υπαίθριο πάγκο στην Σαμοθράκη και σήμερα με έδρα το Διδυμότειχο έχει ένα από τα γνωστότερα e-shop boho κοσμήματος στη χώρα

Η Φανή Ντινούδη δημιούργησε μια από τις γνωστότερες εταιρείες boho κοσμήματος. Με το αγόρι της τον Χάρη, μένουν στο Διδυμότειχο αλλά είναι πολίτες του κόσμου. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν ο τι έκαναν και ο τι είχαν σπουδάσει, η μεν Νομική και ο δε αρχιτεκτονική, για να ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει πραγματικά, την κοσμηματοποιία. Σήμερα διαχειρίζονται ένα από τα γνωστότερα e-shop της χώρας με boho κοσμήματα, το Ethnasia Jewlery,  κάνουν διεθνείς πωλήσεις ενώ πριν από ένα διάστημα έγραψε γι’αυτούς ακόμα και το βρετανικό Vogue. Πως ξεκίνησαν όμως όλα;

«Η ενασχόλησή μου με το κόσμημα ήταν κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ μέχρι τα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια. Ξεκίνησε ως χόμπι όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια νομικής και σε ένα ταξίδι μου στη Σαμοθράκη έμαθα την τέχνη των macrame κοσμημάτων. Βέβαια θυμάμαι πάντα να με ενθουσιάζουν οι μικροί πάγκοι των χειροτεχνών στα ελληνικά νησιά καθώς και σε άλλα μέρη του εξωτερικού όπου πάντα επισκεπτόμουν τα fleamarket και τα διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονταν. Στην αρχή ασχολούμουν ερασιτεχνικά και σιγά σιγά όταν γνώρισα το αγόρι μου που γνωρίζει το τεχνικό κομμάτι αποφασίσαμε να φτιάξουμε το e-shop.» Μας εξηγεί η Φανή που ασχολείται με το δημιουργικό κομμάτι ενώ ο Χάρης με το τεχνικό κομμάτι του e-shop. Στη σελίδα τους θα βρει κανείς μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, boho αισθητικής που αντανακλά την φιλοσοφία τους πάνω στη ζωή, αλλά και συλλογή με την οποία στηρίζουν διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

«Τα boho κοσμήματα είναι κάτι παραπάνω από κοσμήματα, είναι δήλωση και στάση ζωής. Είναι η ανάγκη του να αισθάνεσαι ελεύθερος και να το εκφράζεις μέσα από αυτό που φοράς. Εμείς ακολουθούμε κάποιες αξίες, όπως αυτές της προσωπικής ελευθερίας και ενός πιο εναλλακτικού τρόπου ζωής, του σεβασμού στο περιβάλλον, σε κοινωνικά ζητήματα και σε ομάδες που θεωρούνται κοινωνικά αποκλεισμένες. Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας δείχνουν ενθουσιασμό προς τη φιλοσοφία που προβάλλουμε και θέλουμε η Ethnasia να εμπνέει για ένα γενικότερο τρόπο ζωής στον οποίο δεν καταναλώνουμε μόνο, αλλά μέσα από τις επιλογές μας εκφραζόμαστε, στηρίζουμε και προσφέρουμε!»

Η σελίδα Ethnasia στο Ιnstagram μετρά 382,000 ακόλουθους! Πώς καταφέρατε μια επιχείρηση που ξεκίνησε ως μικρής εμβέλειας σε ακριτική περιοχή να έχει σήμερα τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα ακόμα και σε ανθρώπους στο εξωτερικό; Ρωτάμε την Φανή για να μας απαντήσει:

«Με πολύ κόπο! Και σε μένα φάνταζε αδιανόητο να ξεκινήσω από τη Σαμοθράκη και τελικά να στέλνω κοσμήματα σε όλο τον κόσμο!Πιστεύω ότι ήταν ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς με το γεγονός ότι έχουμε ένα οικείο και άμεσο προφίλ που κάνει τον κόσμο εύκολα να δεθεί μαζί μας. Όλα όμως ξεκινούν από το προϊόν. Αν το κόσμημα δεν είναι αρκετά καλό, ποιοτικό, πρωτότυπο, δεν θα έχει τα «προσόντα» να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί ευρέως. Οπότε, πρωτίστως με τη σκληρή δουλειά πετύχαμε αυτό, να δημιουργούμε κοσμήματα που αξίζει να φορεθούν. Έπειτα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ύφος της εταιρείας μας στα socialmedia. Αυτή η αμεσότητα και η οικειότητα εκτιμάται. Πιστεύω όμως ότι το signature της Ethnasia είναι η φιλοσοφία μας. Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και θελήσαμε να το εξωτερικεύσουμε στον κόσμο. Δεν πουλάμε απλά κοσμήματα, αλλά προωθούμε κι έναν τρόπο ζωής. Και βρήκαμε ανταπόκριση στο κοινό που αγαπά αυτόν τον τρόπο ζωής. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το κοινό είναι μεγάλο! Θα τολμήσω να πω ότι τα social μας έδωσαν μία τεράστια ώθηση καθώς «ταξιδεύουμε» έτσι σε κάθε γωνιά του κόσμου.

To να δημιουργήσει ένας νέος μια επιχείρηση από το μηδέν, στην ελληνική πραγματικότητα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, η αρχή βέβαια είναι το ήμισυ του παντός. Στην περίπτωση των παιδιών, είχαν να αντιμετωπίσουν κι ένα επιπλέον ρίσκο καθώς άφησαν στην άκρη σπουδές που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μελλοντική οικονονική σταθερότητα. Παρόλα αυτά, με επιμονή και επιμονή πέτυχαν τους στόχους ενώ παράλληλα δεν ξεχνούν το πως ξεκίνησαν, σαν υπαίθριοι πωλητές, κάτι που ενιότε συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, όπως μας λένε.

«Δυσκολίες υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες γιατί η δημιουργία του e-shop ήταν πολύ κοντά χρονικά με το πρώτο lockdown. Τα πράγματα ήταν πρωτόγνωρα για όλους σε μία συνθήκη άγνωστη. Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι παρωχημένο σε κάποια θέματα. Νιώσαμε πολλές φορές ότι βρισκόμαστε μακριά από το κέντρο τη Ευρώπης καθώς παρουσιάζονταν μπροστά μας περιττά εμπόδια στο να αναπτυχθούμε ως εταιρεία στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, το παλέψαμε και είμαστε εδώ σήμερα. Πάντα θέλαμε ως νέοι άνθρωποι να κάνουμε κάτι δημιουργικό και να πηγαίνουμε κάθε πρωί με χαρά στη δουλειά οπότε αποφασίσαμε ότι πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει. Για αυτό θα έλεγα στον καθένα που διστάζει να τολμήσει. Μία πρωτότυπη ιδέα ή με πρωτότυπο τρόπο δοσμένη σίγουρα θα εκτιμηθεί και θα αγαπηθεί. Ας κάνει το πρώτο βήμα και μετά θα βρεθεί το μονοπάτι. Πάντα όμως να βάζει αγάπη και όρεξη και να μην ξεχνά, φάρος σε αυτό η σκληρή δουλειά.

Είμαστε μία γενιά που ζούμε με μεγάλη αβεβαιότητα, άρα το ρίσκο αυτομάτως είναι πολύ μικρότερο. Και γιατί να μην ρισκάρεις για κάτι που αγαπάς; Κοιτάζοντας πίσω νιώθω ευγνώμων που αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και μου φαντάζει απίστευτο το πού έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. Δεν επαναπαυόμαστε αλλά σίγουρα δεν φανταζόμασταν ξεκινώντας ότι τα κοσμήματά μας 3 χρόνια μετά την δημιουργία του e-shop θα ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου και πόσο μάλλον να φιλοξενούνται στις σελίδες της βρετανικής Vogue! Νιώθω ότι με την σκληρή δουλειά που έχουμε καταβάλει έχουμε πετύχει στόχους που ούτε καν φανταζόμασταν στην αρχή όλου αυτού ή τους πετύχαμε πιο γρήγορα. Έχουμε υπάρξει και υπαίθριοι πωλητές και συνεχίζουμε σε κάθε ευκαιρία που έχουμε! Εγώ έτσι ξεκίνησα, με τον πάγκο μου σε φεστιβάλ και bazar. Πλέον στα φεστιβάλ που πηγαίνουμε έρχεται και κόσμος που μας ξέρει από τα socialή που ήδη έχει αγοράσει από το ηλεκτρονικό μας κατάστημά και είναι μεγάλη η χαρά μας που τους γνωρίζουμε κι εμείς από κοντά.»

Πηγή: athensvoice.gr