Νέα Βύσσα: Έπαρση πέντε ελληνικών σημαιών, σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα Βύσσα: Έπαρση πέντε ελληνικών σημαιών, σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΙΝΤΕΟ: Αναστασία Καρλιώτη


Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, έγινε χθες στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας η ανάρτηση πέντε μεγάλων ελληνικών σημαιών σε ισάριθμους ιστούς, στη νησίδα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Λίγα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με το Μποσνοχώρι και τις άλλες αλύτρωτες πατρίδες απ’ όπου το 2023 ήρθαν εκδιωχθέντες οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης να βρίσκονται απέναντι από το σημείο της εκδήλωσης, σε μια πολύ όμορφη και αξιέπαινη εκδήλωση, ξεκίνησαν να κυματίζουν οι πέντε ελληνικές σημαίες. Μια σπουδαία και άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία και προσπάθεια από τον πολύ δραστήριο Σύλλογο “Εθελοντική Ομάδα Νέας Βύσσας”.

Παρουσία του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, του Διοικητή της XVI Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγου Θεόδωρου Χατζηγεωργίου και του Καθηγούμενου της Μονής Νέας Βύσσας Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Αστεριάδη αλλά και πολλών κατοίκων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Μπαχαρίδου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβαν ως “Εθελοντική Ομάδα Νέας Βύσσας” και την υλοποίησαν με επιτυχία.

Τις πέντε σημαίες όπως ανάφερε δώρισαν:
Οι Ενορίες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίου Γεωργίου και Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής, δώρισαν ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν τους πολιούχους του χωριού στο κέντρο. ενώ μια οικογένεια που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της δώρισε μια μεγαλύτερη σημαία με την Αγία Παρασκευή.

Πέντε ελληνικές σημαίες σε ισάριθμους ιστούς, που όπως εξήγησε η επικεφαλής του Συλλόγου Εθελοντική Ομάδα Νέας Βύσσας Ελένη Μπαχαρίου, είναι συμβολικός αριθμός και δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Κι αυτό γιατί:

  • Στη Νέα Βύσσα υπάρχουν 5 συνοικίες
  • Η χιλιομετρική απόσταση από την μια άκρη του χωριού έως την άλλη είναι σχεδόν 5 χιλιόμετρα
  • Σήμερα στη Νέα Βύσσα υπάρχουν 5 σχολεία
  • Το παλιό χωριό απ’ όπου εκδιώχθηκαν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Νέας Βύσσας, το Μποσνοχώρι, βρίσκεται σε μια ευθεία γραμμή 5 χιλιομέτρων απέναντι στην Τουρκία, στις αλύτρωτες πατρίδες
  • Από το 1923 που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και το Μποσνοχώρι και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Βύσσα, πέρασαν 5 γενεές κατοίκων στο χωριό.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΔΟΥ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης και ο Υποστράτηγος Διοικητής της XVI Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου Θεόδωρος Χατζηγεωργίου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Όλοι τους συνεχάρησαν τον Σύλλογο της Νέας Βύσσας για αυτή την πρωτοβουλία και επεσήμαναν την σημασία που έχει η εκδήλωση και η ανάρτηση των σημαιών σε αυτό το ακριτικό σημείο του Έβρου και της Ελλάδας, ελάχιστα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ

Στάλθηκε έτσι το ηχηρό μήνυμα ότι οι Έλληνες, οι Εβρίτες και οι Βυσσιώτες, κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία και το εθνικό τους φρόνημα, ιδιαίτερα αυτές ρις εποχές που η τουρκική ηγεσία προκαλεί με την ρητορική της.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ XVI ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Στην έπαρση των πέντε ελληνικών σημαιών επιλέχθηκαν κάτοικοι που εκπροσωπούν τέσσερις υπάρχουσες γενεές, αφού από την πρώτη που έφτασε στο χωριό το 2023 δεν υπάρχει κάποιος που ζει. Έτσι, στην πρώτη σημαία την έπαρση έκανε ο 96χρονος Αναστάσιος Φαρμακίδης, μαζί με τον Διοικητή της XVI Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγο Θεόδωρο Χατζηδημητρίου, στην δεύτερη ο 72χρονος Γεώργιος Πασσιαλής, στην τρίτη ο 62χρονος Γεώργιος Μπαχαρίδης, στην τέταρτη σημαία η Ελένη Μπαχαρίδου μαζί με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και στην πέμπτη τα μικρά παιδιά Στέφανος Ελευθεριάδης και Αθανάσιος Αραμπατζής .

Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΙΩΝ

Η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους παριστάμενους να ψάλουν τον Εθνικό μας Ύμνο μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ και οι φωτογραφίες είναι από την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης που έκανε η Αναστασία Καρλιώτη, την οποία ευχαριστούμε και συγχαίρουμε που κατέγραψε μια τόσο συγκινητική εκδήλωση