Ορεστιάδα: «Πατρίδα μου δε σε λησμονώ» – Εκδηλώσεις για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

Ορεστιάδα: «Πατρίδα μου δε σε λησμονώ» – Εκδηλώσεις για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης του Οκτωβρίου του 1922, και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Ιωνία και την Καππαδοκία, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες, άλλοι με τα πόδια, άλλοι με κάρα, με τρένα και πλοία, και μετακινήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην ηπειρωτική αλλά και νησιωτική μας Ελλάδα.

Η Νέα Ορεστιάδα, μια καθαρά προσφυγική πόλη, η οποία του χρόνου θα εορτάσει τα 100 χρόνια της ίδρυσής της, σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της, είναι απόγονοι των προσφύγων του 1922, από την Αδριανούπολη, τη Χάφσα, το Ζαλούφι, τα γύρω χωριά των γκαγκαβούζηδων αλλά και την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη. Κανείς τους δεν ξεχνά τις διηγήσεις των προγόνων τους και εκείνα τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς και μαζί με τους πρόσφυγες από τις υπόλοιπες αλησμόνητες πατρίδες τιμούν αυτές τις μέρες μνήμης.

Η Στέγη Ελληνικού Λαϊκου Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας, που αρκετά από τα μέλη της είναι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά του Έβρου, διοργανώνει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια με τίτλο «Πατρίδα μου δε σε λησμονώ»

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, και ωρα 7μμ, στην πλατεία του παλιού σταθμού της πόλης (Σταθατου & Περικλεους), μέρος καθαρά συμβολικό για την νέα πόλη μας, (σημ. οι σταθμοί τρένων σε διάφορες πόλεις της Ελλαδας υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες), διοργανώνει μια σιωπηρή εκδήλωση 100 λεπτών.

Για 1 ώρα και 40 λεπτά, όρθιοι ή καθιστοί οι παρευρισκόμενοι, θα τηρήσουν από ένα λεπτό σιγής για κάθε πόλη και χωριό από τα 100 που ενδεικτικά θα αναφερθούν από τα ηχεία. 100 κεριά θα ανάψουν για να φωτίσουν το χώρο, ενώ εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τις δύσκολες ώρες της προσφυγιάς θα παίζουν σε μια μεγάλη οθόνη. Στη διάρκεια αυτή ανεξάρτητα από τον καιρό, ο κόσμος θα συμμετέχει σιωπηρά. Πριν την έναρξη της σιωπής θα αναγνωστεί ένα μικρό ιστορικό.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, το πρωί, το ΔΣ με το λάβαρο και τη σημαία και όλα τα μέλη, θα εκκλησιαστούν στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και θα ακολουθήσει τρισάγιο στο προσφυγικό μνημείο Εθνομαρτύρων που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού. Σύλλογοι που επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν.

Καλούμε τις τοπικές αρχές, τους πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς, τους απογόνους προσφύγων αλλα και τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, να συμμετέχουν με τη σιωπή τους σε αυτή την μέρα αφιερωμένη στους προγόνους μας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*