Τουρκία-Hurriyet και Sabah: Πολύτιμο για την Ελλάδα το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γι΄ αυτό δεν πωλείται

Τουρκία-Hurriyet και Sabah: Πολύτιμο για την Ελλάδα το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γι΄ αυτό δεν πωλείται

Τα μέσα ενημέρωσης στην γειτονική Τουρκία, με πρώτα Ηurriyet και Sabah, σχολιάζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Η Ελλάδα σταματάει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βλέπουν ως εναλλακτική λύση στον Βόσπορο και ισχυρίζονται πως μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματική την Τουρκία στο ΝΑΤΟ» σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Επισημαίνοντας πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί «Σύμβολο της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Ελλάδας» το δημοσίευμα σημειώνει πως η λειτουργία του λιμανιού ως βάση ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το καθιστούν πολύτιμο για την ελληνική κυβέρνηση που σχεδιάζει επίσης να το μετατρέψει σε δυνητικό ενεργειακό κέντρο εγκαθιστώντας εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Η Ελλάδα εγκατέλειψε το σχέδιο «Αλεξανδρούπολη». Νέα ατζέντα: στρατιωτικός εξοπλισμός από τις ΗΠΑ και κοινό μέτωπο με τη Γαλλία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, σχολιάζοντας πως η Αθήνα που είχε ως στόχο να ιδιωτικοποιήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης, «το οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταστήσουν ως εναλλακτική λύση στα Στενά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τελικά δεν θα προχωρήσει τη διαδικασία.

«Ως αιτία εγκατάλειψης του σχεδίου πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ξένες εταιρείες αναφέρεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας» σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως στην απόφαση ελήφθησαν υπόψη οικονομικοί, αμυντικοί και ενεργειακοί παράγοντες.
Η Sabah γράφει πως : «νέα στρατιωτικά ελικόπτερα θα αποσταλούν στην Αλεξανδρούπολη, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία για στρατιωτικές αποστολές. Οι ΗΠΑ απέστειλαν 51 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τον περασμένο Ιούλιο» συμπληρώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα φτάσουν στην Ελλάδα 40 έως 50 αμερικανικά ελικόπτερα UH60A BlackHawk, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα UH1.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο τέλος και στη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων, με αφορμή την τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας