WWF Ελλάς: Ο αντίκτυπος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη  στους μαθητές της Θράκης

WWF Ελλάς: Ο αντίκτυπος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη στους μαθητές της Θράκης

Τα τελευταία οχτώ χρόνια, το WWF Ελλάς πραγματοποίησε δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη στη Θράκη, όπου έχουν απομείνει τα τελευταία καταφύγια του απειλούμενου αυτού αρπακτικού στην Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως σε σχολεία που γειτνιάζουν με φωλιές Ασπροπάρηδων.

Όλα αυτά τα χρόνια, η τοπική σχολική κοινότητα συνεργάστηκε με το WWF Ελλάς, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικό αυτό αρπακτικό και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία οχτώ χρόνια, εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν σε πολλές και πρωτότυπες δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης (π.χ. δράσεις ενημέρωσης με πανό, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε κατοίκους, παιχνίδια χαμένου θησαυρού, τοποθέτηση πινακίδων με μηνύματα κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων, κτλ), «υιοθετώντας» συμβολικά τον Απροπάρη και προάγοντας την προστασία του.

Ενημέρωση πολιτών από μαθητές Γυμνασίου Τυχερού σε τοπικό παζάρι

Στο πλαίσιο συνεργασίας του WWF με τα σχολεία της περιοχής, το 2022, διενεργήθηκε μελέτη αξιολόγησης των μακρόχρονων δράσεων μέσω ερωτηματολόγιων, τα οποία έδειξαν ότι η πλειοψηφία των μαθητών αναγνωρίζει την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως την κύρια απειλή για την μείωση του είδους, ενώ αναδεικνύει τη φύλαξη της υπαίθρου και την παροχή μέτρων πρόληψης στους αγρότες για τις ζημιές από άγρια ζώα, ως τα κύρια μέτρα για τον έλεγχο των παράνομων πράξεων. Οι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον στέλνοντας έτσι, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη μελλοντική τους στάση απέναντι στην ανησυχητική μείωση των γυπών της περιοχής. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τον δυναμικό ρόλο των δράσεων αυτών ως εργαλεία εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μηνύματα μαθητών Γυμνασίου Ιάσμου στα Θρακικά Μετέωρα

«Όλα αυτά τα χρόνια γεμίσαμε με αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες, γνωρίσαμε εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και συστήσαμε ένα εμβληματικό είδος, όπως ο Ασπροπάρης, σε εκατοντάδες μαθητές. Οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τη νέα γενιά που εν πολλοίς, μπορεί να ορίσει το μέλλον του πλανήτη μας. Γι’ αυτό τον λόγο, οι δράσεις που υλοποιεί το WWF όλα αυτά τα χρόνια σε συνεργασία με τα σχολεία της Θράκης είναι από τις πιο σημαντικές δράσεις μας, καθώς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών του τόπου μας», δήλωσε η Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος Έβρου του WWF Ελλάς.

 Η δράση συμβολικής «υιοθεσίας» του Ασπροπάρη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Πράσινο Ταμείο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2022. 

Ευχαριστούμε τα Γυμνάσια Σουφλίου, Τυχερού και Ιάσμου και τα Δημοτικά Σχολεία Τυχερού και Σαπών για την μακρόχρονη συνεργασία στην υλοποίηση των ετήσιων δράσεων και την εξασφάλιση των ερωτηματολογίων. 

Σιωπηλή διαμαρτυρία μαθητών Δημοτικού Σαπών στην πλατεία Κομοτηνής

Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE10 NAT/BG/000152) που υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2016.

  • Συντονιστής του Προγράμματος είναι η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Βουλγαρίας (BSPB) και συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Ελλάδας, το WWF Ελλάς, η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Αγγλίας (RSPB), η DoğaDerneği/BirdLife Tουρκίας (DD), τα περιφερειακά γραφεία της BirdLife International σε Αφρική και Μέση Ανατολή, το Ορνιθολογικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο Α.Π. Λεβέντη (APLORI), το CMS Raptors MoU, και η Οργάνωση Green Balkans.
  • Ιστότοπος Προγράμματος: LifeNeophron.eu
. Συνάντηση σχολείων συμβολικής υιοθεσίας Ασπροπάρη στη Δαδιά (2019)

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τεχνική αναφορά αξιολόγησης των πολύχρονων δράσεων για Ασπροπάρη

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς:

  • Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr
Δημοτικό Σχολείο Τυχερού