Olyra: Τα βιολογικά μπισκότα πρωινού από την Αλεξανδρούπολη που κατακτούν τις ΗΠΑ

Olyra: Τα βιολογικά μπισκότα πρωινού από την Αλεξανδρούπολη που κατακτούν τις ΗΠΑ

Τα αρχαιοελληνικής έμπνευσης προϊόντα της Olyra βρίσκονται στα ράφια 5.000 καταστημάτων αλυσίδων σούπερ μάρκετ όπως η Whole Foods και η Sprouts.

Συνδύασε την αρχαιοελληνική διατροφική σοφία, την επιχειρηματική εμπειρία πέντε γενεών και μια καινοτόμα ματιά στο μέλλον και έφτασε να τοποθετήσει τα βιολογικά της μπισκότα πρωινού στα ράφια 5.000 καταστημάτων 45 αλυσίδων σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ σε μόλις μία πενταετία. Από τη Whole Foods και τη Sprouts μέχρι την Publix και την αμερικανική Amazon, η Olyra, μια καινοτόμα start up από την Αλεξανδρούπολη, κατάφερε να βρει τη θέση της σε μια τεράστια αγορά, αυτή των ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα κερδίσει ήδη μια σειρά διεθνών διακρίσεων.

Η Olyra, θυγατρική των Μύλων Θράκης, έχει στο τιμόνι της τον Γιάννη Βαρελά Ουζουνόπουλο, πέμπτη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας των αλεύρων, ο οποίος τόλμησε με συνεργάτη τον Γιώργο Μπένο ένα φιλόδοξο άνοιγμα στην αμερικανική αγορά με ένα διαφορετικό προϊόν και μάλιστα μέσω ενός δικού του δικτύου που στήθηκε στην κυριολεξία από το μηδέν. Πολιορκητικός της κριός ήταν οι αρχαιοελληνικές ποικιλίες σιτηρών που αξιοποίησε για τη δημιουργία των βιολογικών της μπισκότων πρωινού και η βαθιά πίστη στην υψηλή διατροφική τους αξία. Η επιλογή του ονόματός της μάλιστα δεν ήταν τυχαία, αφού με τη λέξη όλυρα περιέγραφε ο Όμηρος μία από τις ποικιλίες σιτηρών που αξιοποιεί η βορειοελλαδική εταιρεία για τις πρώτες ύλες των μπισκότων της.

Tα ολικής άλεσης μπισκότα πρωινού της Olyra, μια αρμονική σύνθεση αρχαίων δημητριακών (όπως σπέλτα, βρώμη, κριθάρι και λούπινο), φρούτων και μπαχαρικών, χωρίς καμία τεχνητή προσθήκη διατίθενται σε έξι κωδικούς, απλά και γεμιστά.

Στόχος της Olyra είναι να τοποθετηθεί και με νέους κωδικούς στις αμερικανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έχει ήδη παρουσία, αλλά και να επεκταθεί σε νέα δίκτυα διανομής, όπως αεροδρόμια, coffee shops, αυτόματους πωλητές, αλλά και convenience stores, τα λεγόμενα παντοπωλεία.

«Απαιτήθηκε πολύ σκληρή δουλειά, καθώς ξεκινήσαμε από το μηδέν και επιχειρήσαμε κάτι πολύ καινοτόμο σε όλα τα επίπεδα. Εντοπίσαμε μια νέα τάση και στήσαμε μόνοι μας το δίκτυό μας. Δεν κάναμε απλώς μια εξαγωγή. Κινηθήκαμε σαν να ήμασταν αμερικανική εταιρεία» λέει στη Voria o Γιώργος Μπένος, που είναι και ο υπεύθυνος ανάπτυξης και λειτουργιών της Olyra.

Η γνώση του πρωτογενούς τομέα

Η βαθιά γνώση των Μύλων Θράκης στον πρωτογενή τομέα και δη στα σιτηρά και τους σπόρους βρίσκεται στον πυρήνα της Olyra. Άλλωστε, αυτή η επαφή με τους παραγωγούς –μέσω του μεγαλύτερου προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας στο μαλακό σιτάρι- αλλά και η ενασχόληση με ποικιλίες, όπως για παράδειγμα το σπέλτα, που έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών, ήταν η σπίθα. Μια επίσκεψη του Γιάννη Βαρελά Ουζουνόπουλου σε έκθεση τροφίμων στις ΗΠΑ έβαλε τη φωτιά, αφού εκεί διαπιστώθηκαν η αυξανόμενη καταναλωτική τάση γύρω από τα αρχαία σιτηρά, η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των σνακς, αλλά και η ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας, αυτής των breakfast biscuits (μπισκότα πρωινού) ως εναλλακτικής πρότασης στις μπάρες δημητριακών.

Έτσι, η ιδέα να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα φτιάχνει βιολογικά μπισκότα πρωινού με βάση αρχαίες ελληνικές ποικιλίες σιτηρών μπήκε στις ράγες. Επί μία διετία, από το 2015 έως το 2017, και μετά από πολλούς πειραματισμούς και δοκιμές, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η Olyra ήταν έτοιμη να βγει στην αμερικανική αγορά στις αρχές του 2018. Μάλιστα, για τις ανάγκες της νέας εταιρείας ο Γιάννης Βαρελάς Ουζουνόπουλος μετακόμισε στις ΗΠΑ.

«Αυτό που κάνουμε είναι αυθεντικό και έχει μια ιστορία να πει που μετρά χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα για την άλεση των δημητριακών χρησιμοποιούμε παραδοσιακό πετρόμυλο» εξηγεί ο Γιώργος Μπένος.

Πηγή: voria.gr