Κρυσταλλία Παπαδοπούλου: Δια Βίου Μάθηση και Υπόθεση Ιδανικής Ηλικίας Μάθησης της 1ης Ξένης Γλώσσας

Κρυσταλλία Παπαδοπούλου: Δια Βίου Μάθηση και Υπόθεση Ιδανικής Ηλικίας Μάθησης της 1ης Ξένης Γλώσσας

της Κρυσταλλίας Παπαδοπούλου*


Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός της επιστημονικής κοινωνίας των Γλωσσολόγων πως η ιδανική ηλικία για να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα εντοπίζεται στην περίοδο από τα 2 έτη –ναι πολύ σωστά διαβάσατε- έως τα 14, κατά άλλους 16 και για τους πιο αισιόδοξους του κλάδου τα 18 έτη της ζωής ενός ανθρώπου! 

Γι’ αυτό άλλωστε και όλοι οι σύγχρονοι γονείς, που ομολογουμένως αποτελούν την πιο μορφωμένη γενιά γονέων που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, πασχίζουν με όλους τους τρόπους να μυήσουν και να στηρίξουν τα παιδιά τους να διασχίσουν όλη την πορεία της εκμάθησης της ξένης γλώσσας έως την πιστοποίηση Β2, Γ1 και αν βρεθεί πρόσφορο έδαφος και Γ2.

Τι συμβαίνει όμως με όλους εκείνους τους ανθρώπους, που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, που έφτασαν στην ενηλικίωση χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν και να πιστοποιήσουν μία ξένη γλώσσα, π.χ. τα Αγγλικά;  Είναι μήπως, σύμφωνα με την υπόθεση ιδανικής ηλικίας μάθησης, καταδικασμένοι να παραμείνουν έξω από τον κύκλο των γλωσσομαθών, με όσα συνεπάγεται αυτό σε ηθικές και υλικές απολαβές από μία κοινωνία όπου ο κάθε επιτυχημένος οφείλει να παρουσιάσει ένα βαρύ βιογραφικό με αμέτρητα πτυχία, πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις;

Ο σοφός λαός μας λέει «Ποτέ Δεν Είναι Αργά»!  Η εμπειρία σε αίθουσες διδασκαλίας κάθε μεγέθους και ηλικίας, φυσικές η ταχύρρυθμες επιβεβαιώνει το γεγονός ότι: «Ποτέ Δεν Είναι Αργά»!  Η ψυχή του κάθε ενήλικα μαθητή που διψάει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και να αποκτήσει μία πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα που επέλεξε ελπίζει ότι «Ποτέ Δεν Είναι Αργά»!

Και Ναι!  Τα αποτελέσματα των εξετάσεων των τολμηρών που δεν φοβήθηκαν να συνδυάσουν τις αμέτρητες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, τα οικογενειακά βάρη και την προσωπική τους ζωή, με ένα πρόγραμμα οργανωμένων, σταθμισμένων και εποπτευόμενων μαθημάτων ξένης γλώσσας επιβεβαιώνουν και αυτά με την σειρά τους:  Ναι!  Ποτέ Δεν Είναι Αργά!

Όχι μόνον δεν είναι αργά, αλλά τελικά όλα γίνονται και πάρα πολύ γρήγορα!!  Οι πολυπόθητες πιστοποιήσεις έρχονται μέσα σε ένα χρόνο!!  Έτσι απλά, παρακολουθώντας με συνέπεια τα μελετημένα και οργανωμένα μαθήματα που σχεδιάστηκαν για σένα!  Για σένα που νομίζεις ότι είναι αργά!  Ποτέ Δεν Είναι Αργά!  Αντιθέτως, όλα θα γίνουν γρήγορα!  Μην αργείς!  Μην αναβάλλεις!  Ξεκίνα σήμερα!

*Η Κρυσταλλία Παπαδοπούλου είναι Kαθηγήτρια Αγγλικών, Απόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών στο Διδυμότειχο