“Η μέρα του ξεριζωμού …’’: Μια σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια απ’ την απώλεια της Ανατολικής Θράκης

“Η μέρα του ξεριζωμού …’’: Μια σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια απ’ την απώλεια της Ανατολικής Θράκης

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση με τίτλο: “Η μέρα του ξεριζωμού …’’ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 7μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Την διοργανώνουν το Πολεμικό Μουσείο και ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου και Περιφέρειας εν Αθήναις, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την βίαιη απώλεια και Εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και την Μικρασιατική ήττα που κορυφώθηκε με την πυρπόληση της Σμύρνης από τις ορδές του Κεμάλ.
Η Θρακιώτισα συνθέτης Ζωή Τηγανούργια, πανάξια διάδοχος των μεγάλων μυσταγωγών της Θράκης, θα προσεγγίσει μοναδικά την εποχή παρουσιάζοντας ανέκδοτα τραγούδια για την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και το ξεριζωμό της Σμύρνη,  σε στίχους με την δική μας ντοπιολαλιά του Κώστα Ασμανίδη. Συνέθεσε εκπληκτικές μελωδίες για τη Θράκη και τη Σμύρνη, που ζωντανεύουν μνήμες, ήχους, ιστορίες και αναμνήσεις.
Θα τις ερμηνεύσουν ο δικός μας σπουδαίος Θρακιώτης από την Καρωτή Διδυμοτείχου, Βαγγέλης Δημούδης, η Πέγκυ Ζήνα, ο Μπάμπης Τσέρτος και η Μαριώ. 
Θα μιλήσουν οι:
Παντελής Αθανασιάδης (Ιστορικός)
Κώστας Τριανταφυλλάκης (Συγγραφέας)
Δανάη Μπασαντή (Ιστορικός-αρχαιολόγος
για εκείνες τις τραγικές μέρες του ξεριζωμού, όταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες αναγκάστηκαν, υπό δυσμενείς συνθήκες, μέσα σε 15 μέρες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.
Η Δανάη Μπασαντή θα αφηγηθεί την τραγωδία της Σμύρνης.
Καταξιωμένοι ηθοποιοί
Χριστίνα Αλεξανιάν, 
Γωγώ Ατζολετάκη,
Μαίρη Βιδάλη,
Ζαχαρίας Ρόχας και
Χρήστος Φωτίδης  θα αποδώσουν κείμενα.
Αναμένεται οι Θρακιώτες και οι Φίλοι της Θράκης και της Ιωνίας, να είναι όλοι εκεί για να τιμήσουν τις Αλύτρωτες Πατρίδες μας!
Η είσοδος θα είναι φυσικά ελεύθερη!
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, στο φουαγιέ του μουσείου θα προσφεθεί ένα ποτήρι κρασί και καβουρμάς Διδυμοτείχου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*