Ο δήμος Ορεστιάδας συμμετείχε στη Δανία, στο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων 

Ο δήμος Ορεστιάδας συμμετείχε στη Δανία, στο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων 

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κος Βασίλειος Μαυρίδης, συμμετείχε στις εργασίες του  Ετήσιου Συνέδριου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, στις 22,23 και 24 Νοεμβρίου 2022, με τον τίτλο: «Οι Υγιείς Πόλεις ηγούνται δια του παραδείγματος: ΄Ένας Πλανήτης, Μια Ανθρωπότητα, Μια υγεία».

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ ξεκίνησε το 1988 ως μια πολιτική, διατομεακή πρωτοβουλία και κίνημα που συνεργάζεται άμεσα με πόλεις σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ. Είναι μια κρίσιμη πλατφόρμα για την προαγωγή της υγείας, της ευημερίας και της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης σε πόλεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και παγκοσμίως. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ περιλαμβάνει 88 εμβληματικές πόλεις του ΠΟΥ και 18 εθνικά δίκτυα υγιών πόλεων, με συνολικά περισσότερες από 1.300 πόλεις και δήμους ως μέλη.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν 300 περίπου Σύνεδροι δια ζώσης και περισσότεροι από 1.000 διαδικτυακά, από όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. αλλά και από τους επικεφαλής των Περιφερειακών Γραφείων του Π.Ο.Υ. από άλλες Ηπείρους.

Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, μετείχε στις εργασίες με μια ισχυρή και δυνατή ομάδα με επικεφαλής την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου και αντιπροσωπείες από τους Δήμους: Ορεστιάδας ,Πυλαίας- Χορτιάτη, Παλαιού Φαλήρου, Αμαρουσίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κος Ανδρέας Λεωτσάκος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των Υγιών Πόλεων Ευρώπης.

Μεγάλη και ισχυρή ήταν και η παρουσία της Κύπρου, με την Εθνική Συντονίστρια Στάλω Καϊάφα και αντιπροσωπεία από τους Δήμους Γεροσκήπου, Λευκωσίας, Λεμεσού και Λακατάμιας.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ μέσω αυτού του Συνεδρίου, χαιρετίζει την έκκληση για δράση της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και την Αειφόρο Ανάπτυξη και θα προωθήσει τη σύσταση για την εφαρμογή της προσέγγισης «Μία υγεία» σε τοπικό επίπεδο, καθώς και για την εντατικοποίηση της συζήτησης για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων  και ζώων καθώς  και την περιβαλλοντική υγεία στο πλαίσιο της Φάσης VII.

Στις επί μέρους παράλληλες συνεδρίες καθώς και στα εργαστήρια παρουσιάστηκαν θέματα και πρακτικές εφαρμογές που αφορούν τον  βιώσιμο αστικό σχεδιασμό, την δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, την δημιουργία υγιών τοποθεσιών, διδάγματα από την πανδημία COVID-19, την δημιουργία οικονομιών ευημερίας, μετανάστευσης και υγείας και την ενθάρρυνση συνασπισμών για την ψυχική υγεία για ένα πιο υγιές μέλλον.

Η Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου, οργάνωσε και συντόνισε την Συνάντηση Εργασίας των Εθνικών Συντονιστών των Ευρωπαϊκών Χωρών, ενώ οι Δήμαρχοι και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων του Ελληνικού Δικτύου καθώς και οι Συντονιστές, συμμετείχαν σε παράλληλες Συνεδρίες Εργασίας των Πολιτικών και των Συντονιστών.

Κατά τη διάρκεια του Συνέδριου ανακοινώθηκε η πιστοποίηση του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Είναι ο δεύτερος Ελληνικός Δήμος που πιστοποιείται αυτήν την πενταετία 2019-2024, με πρώτο το Δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη.

Το Συνέδριο έκλεισε με μια συνοπτική παρουσίαση των τριήμερων εκδηλώσεων και συμπερασμάτων καθώς και με δημόσιες ευχαριστίες της Περιφερειακής Συμβούλου του ΠΟΥ Ευρώπης KiraFortune προς την Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου για την δεκαετή ευδόκιμη προσφορά της στην AdvisoryCommittee, μετά την λήξη της θητείας της και την αποχώρησή της.